KLUMP: Den medfølgende blitsen, Speedlite 90EX, gjør EOS M større og mer klumpete.=

KLUMP: Den medfølgende blitsen, Speedlite 90EX, gjør EOS M større og mer klumpete. © Canon

Kort sagt:

+ Berøringsfølsom skjerm

+ Lydløs autofokus


- Tidvis treg autofokus

- Stor og klumpete blits

Canon er den siste av de store kameraprodusentene til å komme med et hybridkamera. Nå som det er her er vi ikke så sikre på om det var verdt ventetiden.

Vi hadde gjerne sett at produsenten hadde slått litt mer på stortromma.

Kjedelige spesifikasjoner

For her er det egentlig ingen wow-faktor, ingenting spesielt du kan peke på og si at det får kameraet til å virkelig heve seg ut fra mengden.

Jodda, du har STM-funksjonen på objektivet som gjør at autofokuseringen går så godt som lydløst.

Og bare det at det er et hybridkamera fra Canon, og med adapter kan bruke av Canons rikholdige objektivportofølje gjør det jo litt spesielt det og, men kanskje mest for eksisterende Canon-brukere.

Ellers får du en CMOS-brikke med oppløsning på 18 megapiksler i Canons APS-C-størrelse. Dette er samme brikken som sitter i speilreflekskameraet EOS 650D, og dermed burde EOS M ha potensial for samme bildekvalitet.

ISO-verdien går opp til ISO 25.600 mens du kan seriefotografere med 4,3 bilder i sekundet. Skjermen er 3 tommer stor og er berøringsfølsom. Det er alltid et pluss, selv om det ikke er unikt lengre.

Kameraet har ikke øyesøker, verken optisk eller elektronisk.

Ekstern blits

Innebygget blits har den heller ikke, skjønt Canon har lagt ved en Speedlite SX90 i esken.

Å legge ved en liten blits heller enn å bygge det inn i kameraet er noe vi har sett før fra både Sony og Olympus.

FARGE: Canon EOS M kommer også i rødt, og hvitt og grått også.=

FARGE: Canon EOS M kommer også i rødt, og hvitt og grått også. © Canon

Canons variant er dog litt større og mer klumpete enn disse andre løsningene. Den må dessuten ha to AA-batterier for å fungere, og må skrues på med en fysisk knapp hver gang den skal brukes.

Dette gjorde at vi syntes blitsen ble litt brysom iblant.

Dårlig grep

Utseendemessig er ikke EOS M spesielt mye større enn et avansert kompaktkamera. Det blir selvsagt straks litt større så snart du setter et objektiv på kameraet.

Det er ikke noe særlig til grep på kameraet, noe som gjør at det med objektiv kan være litt vrient å holde med en hånd.

Knappeutformingen er ikke så ulikt det vi kjenner fra Canons kompaktkamerar. Sletteknappen kan programeres til andre funksjoner i fotograferingsmodus.

PASSE SLANKT: Uten objektiv er ikke EOS M spesielt mye tykkere enn et avansert kompaktkamera.=

PASSE SLANKT: Uten objektiv er ikke EOS M spesielt mye tykkere enn et avansert kompaktkamera. © Canon

Ellers går veldig mye via den berøringsfølsomme skjermen. Her endrer du raskt og enkelt modus med et trykk oppe i venstre hjørne. Alt i alt synes vi innstillinger via skjermen fungerer veldig bra her.

Gode bilder

Som sagt bruker EOS M samme bildebrikke som EOS 650D. Objektivet er dog ikke det samme siden EOS M bruker den nye EF-M innfatningen.

Du kan dog kjøpe et adapter som gjør at du kan bruke EF-S-objektiver på kameraet, og da er plutselig utvalget mye større. Det går skjønt utover kameraets kompakte størrelse.

Vi er stort sett fornøyd med bildene fra EOS M, men de utmerker seg ikke på samme måte som bildene fra Samsung NX210 eller Sony Nex-6.

Detaljgjengivelsen er god og holder god stand, og faller ikke alvorlig før ISO 3200. Canon er likevel litt bedre på de aller høyeste ISO-verdiene hvor kornene er penere, selv om de er veldig merkbare her og.

ADAPTER: Canon EOS M har i øyeblikket bare to objektiver, men med et adapter kan du nyte godt av alle Canon-objektivene.=

ADAPTER: Canon EOS M har i øyeblikket bare to objektiver, men med et adapter kan du nyte godt av alle Canon-objektivene. © Canon

Også korn og støy holdes bra i sjakk. Her er de ikke ordentlig forstyrrende før ISO 6400 og oppover. Likevel er kornene fine nok til at bildene blir brukbare, til og med ISO 25.600 holder i et knipetak.

Videokvaliteten er også god. Her kan du filme i 1080p med 25 bilder i sekundet, og videobildene er både skarpe og fargesterke. Den eneste demperen er en noe treg autofokus.

Treg autofokus

Og det er autofokusen som kanskje er det største ankepunktet til EOS M.

Den er god nok i godt lys og detaljerte scener, men blir det litt mørkt bruker den fort litt lengre tid på å fokusere, og vi har opplevd at den ikke har greid å finne fokus i det hele tatt.

BLITS: Speedlite 90EX er en liten ekstern blits som følger med EOS M i esken.=

BLITS: Speedlite 90EX er en liten ekstern blits som følger med EOS M i esken. © Canon

Under videoopptak kan du bruke kontinuerlig autofokus, men her går det veldig tregt. Det kan gå sekunder fra du har pekt kameraet mot et nytt motiv før autofokusen endelig stiller skarpheten på nytt.

Bra, men ikke utmerket

EOS M er slettes ikke noe dårlig kamera, det er bare ikke så bra som det kunne ha vært.

Kameraet er lite og kompakt, selv om den klumpete blitsen ødelegger inntrykket litt. Bildekvaliteten er bra, selv om det ikke er så langt opp til Samsung NX-210 i pris som gir deg enda litt bedre bildekvalitet.

ENKELT: Canon EOS M har ikke alt for mange fysiske knapper, men skjermen er berøringsfølsom og de fleste innstillinger kan gjøres derfra.=

ENKELT: Canon EOS M har ikke alt for mange fysiske knapper, men skjermen er berøringsfølsom og de fleste innstillinger kan gjøres derfra. © Canon

Touch-skjermen fungerer bra og gjør innstillinger enkle og brukervennlige, men fysiske knapper er tross alt mer effektivt.

Nikon utmerker seg med en utrolig rask skuddtakt, Sony og Samsung imponerer med bildekvaliteten, og Panasonic og Olympus leverer ekstremt kompakte hybridkameraer.

EOS M er et anstendig hybridkamera. Problemet er bare at Canon ikke har gått inn for å blåse konkurrentene av banen. Dermed ender EOS M med å forsvinne litt i mengden.

Canon EOS M

  • Oppløsning: 18 megapiksler
  • Skjermstørrelse: 3 tommer
  • Skjermoppløsning: 1.040.000 punkter
  • Lysfølsomhet: ISO 100-25.600
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 25 bps
  • Seriefoto: 4,3 bps
  • Optisk bildestabilisator: På objektiv
  • Minnekort: SD, SDHC, SDXC
  • Mål: 10,86 × 6,65 × 3,23 cm
  • Vekt: 298 gram

Testbilder fra Canon EOS M

Full vidvinkel - 18 mm.

Testbilde.

Morgengry ved ISO 3200

Skumring ved ISO 6400.

Makro.

Videobilde.

(Klikk på bildene for å se dem i original størrelse.)

Les hele saken

Spesifikasjoner

Produsent
Pris

Vår karakter

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!