Spielberg på autopilot

Automatisk redigering av film, virker det?

Virker den automatiske «lag film»-funksjonen i redigeringsprogrammene? Vi har testet om det er mulig å redigere film på en raskere og smartere måte.

Sist oppdatert

Slik har vi testet

Siden alle programmene vi har sett på har sin egen tilnærming til automatisk filmredigering, er det vanskelig å sammenligne produktene. Vi har likevel forsøkt å vurdere brukervennligheten til «lag film»-funksjonen og å si noe om sluttresultatet.

Vi har brukt den samme råfilmen, cirka 18 minutter, på alle programmene. Målet har vært å lage en film på 5 minutter basert på dette råmateriale. Målet har vært å få en severdig film uten for mye støy i form av effekter, overganger og annet støy. Vi har også lagt vekt på at man enkelt kan få ut sluttresultatet på DVD med en enkel meny.

Opp med en hånd alle som har skoesker fulle av uredigerte filmopptak. Uredigerte årgangsfilmer av store og små hendelser gir alle med videokamera konstant dårlig samvittighet. Hvem ville vel ikke heller ha en hylle full av velredigerte filmer man kan kose seg med sammen med familie og venner?

Automatisk

For tre år siden var jeg hos HP, som viste fram en programvare som analyserte filmopptak og automatisk plukket ut opptak som var severdige og, basert på de gode filmklippene, laget en brukbar filmsnutt.

Like avanserte er nok ikke funksjonen for å lage «hurtigfilm» i programmene vi har testet. De fleste har likevel en funksjon for raskere å komme i mål med et ferdig resultat.

Intelligens?

Programmene vi har sett på har en noe ulik tilnærming til autoredigeringsfunksjonen. Graden av «intelligens» varierer. Noen av programmene baserer seg på rytmen i musikken for å lage filmen, mens andre faktisk gjør en analyse av videoklippene.

Og det er nok en bedre analysefunksjon som er fremtiden for videoredigering for privatmarkedet. Jo enklere og raskere man kan komme fram til et godt nok sluttresultat, jo flere kunder biter på.

Billig

Videoredigering er kraftig kost og det er en fordel om du har en nyere PC med mye minne.

Selve programmene koster alle under tusen kroner og de billigste ned mot 400-500 kroner. Så har du en nyere PC koster det ikke skjorta å komme i gang.

Bruk «lag film»-funksjonen slik at du raskt får ut noen greie sluttresultater. Da vil du trolig bli fristet til å selv pynte på resultatene.

Pinnacle Studio 12 Ultimate

«Smart Movie» heter funksjonen i Pinnacle Studio som skal hjelpe deg til et raskere sluttresultat. Funksjonen er av en eller annen årsak svært rettet inn mot å lage musikkvideoer og lysbildeshow.

Sistnevnte funksjon er nyttig, men musikkvideofokuset forstår vi ikke helt.

Funksjonen kan uansett brukes for å autoredigere en film. Vi forsøkte oss litt fram med ulike tema og kom til at vi fikk best resultat ved å velge en «langsom» eller «dvelende» stil.

Programmet tillater deg å bestemme lengden på filmen. Denne funksjonen er riktignok godt gjemt. Etter et par forsøk fant vi ut at lengden på filmen ble identisk på lengden på sangen. Vi brukte den innebygde musikkgeneratoren og satte der lengden på filmen til 5 minutter.

Selv om vi kunne tenkt oss en enklere og en mer logisk og trinnvis fremgangsmåte, ble sluttresultatet ganske bra.

Utvalget av filmklipp er tilfeldig og baserer seg på rytmen i musikken av alle ting. Lager du samme film flere ganger, vil sluttresultatet bli forskjellig.

Konklusjon

På mange måter synes vi Pinnacle leverte et godt sluttresultat, selv om de langt fra hadde den beste løsningen for å lage autoredigert film. Filmen vår ble enkel og grei uten altfor mange effekter. Har du et godt råmateriale som du gjerne også grovredigerer litt på forhånd, kan nok Pinnacles Smart Movie hjelpe deg til et raskere resultat.

Pris: ca. 1.150 kroner

På nett: www.pinnaclesys.com

Adobe Premiere Elements 7

Foto: FOTO:

Adobe har tydeligvis lagt ned en del jobb i å lage og tilgjengeliggjøre en funksjon for automatisk filmredigering. «Instant Movie» heter funksjonen og på mange måter har Adobe tenkt riktig.

Våre første «instant»-filmer fra Adobe ble svært dårlige. Det skyldes at vi brukte standardoppsettet til Adobe. Filmen vår ble da så neddynget med effekter at det så ut som vår første film fra 90-tallet der vi tok i bruk alle effektene samtidig på samme film.

Men, dersom du studerer innstillingsmulighetene i Instant Movie finner du ut at du faktisk kan skru av det meste. Adobe skal også få pluss for å gjøre det enkelt å velge lengde på filmen, skru av eller på bakgrunnsmusikken og gode muligheter for å fjerne effekter fra det valgte tema.

Fjerner du alle effektene, blir resultatet faktisk bedre. Liker du film med mye «støy» er det bare å beholde effektene.

Adobe har også en tag-funksjon som automatisk analyserer filmklippene dine. Hvor god denne faktisk er har vi ikke fått sett på, men sluttresultatet ble faktisk bra. Den ser etter ting som uskarpe bilder, kontraster og andre ting som programmet har mulighet til å mene noe om.

I tillegg kan du selv gå inn og legge til tagger, som navn på personer eller gi klippet en karakter. Du kan på den måte i større grad påvirke hva som kommer med i filmen enn hos de andre programmene.

Dessverre opplevde vi at programmet til tider krasjet.

Konklusjon

Adobe viser igjen at de ofte ligger litt i forkant av konkurrentene. Sammen med Magix og Corel har Adobe det enkleste og beste systemet for å lage film automatisk. Med alle standardinnstillingene slått på blir resultatet ganske dårlig, men når du slår av de verste funksjonene og bruker taggene, blir resultatet bra.

Dessverre så opplevde vi gjentatte ganger at programmet krasjet.

Pris: ca. 800 kroner

På nett: www.adobe.no

CyberLink PowerDirector

PowerDirector fra Cyberlink har en funksjon som heter Magic Movie Wizard. Den er en relativt enkel trinnvis guide som lager en autoredigert film for deg.

Foto: FOTO:

Selve grensesnittet til PowerDirector er enkelt og oversiktlig, men vi synes filmimporten (Capture) var laget litt unødvendig komplisert.

Når du har importert din film, er det bare å velge «Magic Movie Wizard» og følge veiviseren som starter. Programmet får pluss for at det er enkelt selv å velge lengde på filmen og at det er enkelt å legge til egne lydspor (musikk).

En ulempe er at programmet legger til et lydspor basert på temaet du velger (Bursdag, Party etc.) om du ikke legger på ditt eget lydspor. Dette «tvangspålagte» lydsporet kan være litt plagsomt. Dersom du ikke velger et eget lydspor, får du heller ikke bestemme «mengden» lyd fra musikk versus lydsporet på råfilmen.

Vi synes også PowerDirector også kunne bydd fram noen mer nøytrale «maler» med langt mindre bruk av effekter. Sluttresultatet er relativt tungt neddynget i effekter og overganger. Morsomt for barn, men litt slitsomt for oss andre.

Vi opplevde også at programmet krasjet ved et par anledninger og at brennefunksjonen til DVD feilet relativt ofte.

Konklusjon

Greit program som raskt lager en «automatisk» film. Litt mange effekter og et litt ustabilt program trekker ned.

Pris: ca. 500 kroner

På nett. www.cyberlink.com

Magix Video deluxe 15 Pluss

Magix har i mange år levert lyd, foto og videoprogrammer til forbrukermarkedet. Fortsatt synes vi det likevel gjenstår litt for å gjøre brukergrensesnittet enda enklere og mer forståelig. Men når man først er blitt kjent med Magix fungerer ting greit.

På mange måter har Magix det beste grensesnittet for å lage en autoredigert film. I en og samme dialogboks gjør du alle innstillinger for å lage din film. Du bestemmer stil, lengde og tempo. Deretter må man trykke på en knapp for å legge til endringene og deretter er det bare å trykke «OK» og deretter brenne filmen om man ønsker det.

Foto: FOTO:

Vi kunne tenkt oss en litt enklere måte å bestemme filmens lengde på. Slik programmet virker nå må man justere en bryter fram og tilbake. For å se filmlengden må man samtidig se i et annet vindu hvor lang filmen blir.

Uansett synes vi både brukervennligheten og resultatet til Magix var veldig bra.

Konklusjon

Litt uvant grensesnitt i forhold til programmer som Pinnacle og Premiere Elements. Men med litt tilvenning går det bra. Magix har det beste og enkleste systemet for å lage automatisk film og sluttresultatet ble veldig bra. Enkelt og greit system hvor man kan skru av de fleste effektene om man vil det.

Pris: ca. 650 kroner

På nett: www.magix.com/de/videodelux

Corel VideoStudio Pro X2

Videoredigeringsprogrammene til Ulead ble i sin tid overtatt av Corel og programmet vi har brukt i vår test heter Corel VideoStudio Pro X2.

Dette programmet har en enkel og intuitiv guide til å lage en rask film. Movie Wizzard heter funksjonen og tar deg raskt gjennom de få trinnene som skal til for å lage en film. Her er det ingen bråkete effekter og det er enkelt å velge tema, lengde på filmen og hvorvidt man vil legge til musikk eller bruke lyden fra videoen. Alt i alt opplevde vi Corel Video Studio som et stabilt og enkelt program. Mange nybegynnere vil nok like veiviseren i dette programmet. En ulempe er at programmet ikke finnes på Norsk.

Sluttresultatet ble meget bra, selv om vi synes Corel skeivfordelte klippene noe, med mye innhold fra første del av råfilmen og lite fra slutten. Klipputvalget var likevel bra og ikke like masete som hos noen av de andre i vår test.

Foto: FOTO:

Konklusjon

Et bra og enkelt program som trygt kan tas i bruk av nybegynnere. Du bør beherske engelsk siden det ikke kommer i en norsk versjon. Den automatiske filmproduksjonen er fullt på høyde med den vi finner hos Adobe og Magix.

Pris: ca. 600 kroner

På nett: www.ulead.com (eller www.corel.com)

Konklusjon

En konklusjon som tidlig lå langt fremme i vårt hode etter å ha vært gjennom samtlige programmer var: Ja, det virker men resultatet blir nok fortsatt mange ganger bedre om du redigerer på den manuelle måten.

Men, når det er sagt fungerer noen av disse automatiske redigeringsfunksjonene ganske godt. For å få et godt resultat må du ha et godt utgangspunkt. Råmateriale er altså kritisk som alltid.

Vær nøye når du filmer, ta korte opptak med presise bevegelser og med minst mulig zooming og panorering. Dersom du i tillegg luker bort de verste klippene før du setter programmet i gang med «lag film»-funksjonen, kan sluttresultatet bli severdig.

Det viktigste er likevel at funksjonen raskere hjelper deg i mål med en filmsnutt som uansett er 10 ganger bedre enn å se på en uredigert film. Så dersom valget er å raskt lage en severdig snutt fra ferien eller en annen hendelse eller kanskje aldri å få lage filmen, tror vi mange vil velge å teste ut den automatiske redigeringsfunksjonen.

Foto: FOTO:

På ønskelisten vår til produsentene står en mer avansert automatisk redigeringsfunksjon, men samtidig nei til alle effektene som smøres på. Skal det være mye effekter, bør brukeren selv velge dette. Ting som splatter, flyr gjennom luften og bilder som endres til det ugjenkjennelige gir faktisk som oftest en litt masete og uryddig film.

I tillegg bør samtlige gjøre de automatiske filmredigeringsfunksjonene enklere. Gjerne mer trinn-for-trinn basert som sikrer at forbrukeren sitter igjen med en et sluttresultat det er enkelt å dele med andre - enten det er på DVD, nett eller på PC. Uansett tror vi dette er fremtiden for videoredigering for forbrukermarkedet. Alt annet er for tidkrevende for alle andre enn entusiastene.

Denne saken ble første gang publisert 29/05 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også