BILLIG: Toshiba har en rimelig flatskjerm med 100 Hz, som er bra i denne prisklassen.=

BILLIG: Toshiba har en rimelig flatskjerm med 100 Hz, som er bra i denne prisklassen. © FOTO: HCC

Den fremste egenskapen til flatskjermer, er at de er - ja, du gjettet riktig - flate.

De tar opp mye mindre plass i stua enn de tjukke gamle monstrene av noen tv-er som vi hadde tidligere. Men det er ikke få som har gått i baret når de har skiftet ut sin gamle tv med en flunkende ny flatskjerm, og bare har lagt på noen få ekstra tommer.

Når flatskjermen dyttes helt inn mot veggen eller henges opp blir kanskje avstanden til sofaen litt lenger enn man hadde tenkt. Og så fikk man ikke følelsen av å ha fått en større tv likevel.

Der en 28 tommer gjorde en god jobb som "stor" tv i gamle dager, vil en flatskjerm på 28 tommer ikke oppleves som stor i det hele tatt, fordi avstanden mellom tv-en og seeren blir lengre på grunn av det manglende store bakpartiet.

Vi kjenner flere som har hatt denne opplevelsen, og endt opp med å vende tilbake til butikken for å kjøpe en litt større flatskjerm innen kort tid.

Og veldig ofte betyr "litt større" en tv på 37 tommer. Dette har blitt den nye standardstørrelsen for folk flest, og gir en seeropplevelse i en gjennomsnitts stue som tilsvarer de gamle 28-tommerne eller 32-tommerne.

En annen årsak til at denne størrelsen har blitt så utbredt har å gjøre med prisen.

De siste par årene har prisene på spesielt 37-tommere falt til et nivå hvor det ikke er noe problem å finne en grei skjerm for rundt 7000 kroner - i visse tilfeller også for 6000.

Og denne kjøpefesten kan det faktisk bli en slutt på. Flere av produsentene av de mest vanlige merkene i markedet har hintet om at prisene kan være på vei opp igjen - kanskje så mye som med 30 prosent - takket være finanskrise og ustabile valutakurser.

Alle skjermene i denne gruppetesten kommer med fornuftige prislapper, og sitter du fortsatt på gjerdet og vurderer om du trenger en 37-tommer, er vårt råd: Ikke vent på bedre tider, men løp og kjøp!

Les også: Tester av flat-TV-er finner du her

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!