Hjemmekinoskolen, del 2

Hjemmekinoskolen del 2: Slik velger du høyttalere

Det er mange ting å tenke på når du skal ut og handle høyttalere, noen har du sikkert tenkt på, andre kan du kan du kanskje tenkt på neste gang.

LYD: Høyttalere kommer i mange fasonger og utførelser. Lydfjøler som denne fra Yamaha kan være et suplement til TV-en.
LYD: Høyttalere kommer i mange fasonger og utførelser. Lydfjøler som denne fra Yamaha kan være et suplement til TV-en. Foto: FOTO: Yamaha
Sist oppdatert

Den kanskje aller viktigste tingen å tenke på når du skal begynne å kikke etter en ny høyttaler eller seks, er størrelsen på lytterommet.

Dette er også den tingen flest folk, «lydfriker» eller ikke, tenker på, men det er da også for en god grunn. Det vi da snakker om er selvfølgelig ikke merke, form eller pris, men rett og slett størrelse.

Det finnes høyttalere i (nesten) bokstavelig talt alle størrelser, men for å gjøre det litt enklere kan vi si at vi har tre typer høyttalere: satellitter, bokhyllehøyttalere og gulvstående høyttalere.

Les også: Se alle våre TV-tester

Tre typer

Satellitthøyttalere er de minste og som oftest de billigste. Har du tatt en kjapp titt gjennom en Elkjøp-brosjyre har du nok også sett en hel masse av dem. De selges nesten utelukkende som såkalte 5.1-anlegg og det med god grunn.

De er nemlig helt og fullstendig avhengige av å ha en subwoofer med seg på laget; ellers hadde lyden de produserte blitt god som en suppe kokt på de gode gamle spikerne.

Neste størrelse ut er bokhyllehøyttalerne. Egentlig er dette et veldig dårlig navn på denne høyttalertypen, for selv om størrelsen på sett og vis gjør at de passer i en bokhylle, så gjør de seg absolutt best på et solid stativ istedenfor.

Sist ut er den gulvstående typen, som navnet tilsier er de laget for å stå på gulvet og de er dermed også den typen som krever desidert mest plass.

Grunnen til dette er ikke bare den fysiske størrelsen, men også det at en gulvstående høyttaler bør stå et godt stykke ut fra bakveggen for å få mest mulig dybde i lydbildet. En bokhyllehøyttaler vil derimot helst stå litt nærmere veggen for å få mest mulig «drahjelp» til formidlingen av det dypere frekvensområdet.

Les også: Test av designlydanlegg

Store høyttalere

Heldigvis går det hele litt hånd i hånd. Gulvstående høyttalere passer best i litt større rom, som for eksempel en passelig stor stue.

Jakter du på høyttalere til soverommet blir gulvstående høyttalere fort overdimensjonerte, og spesielt avstanden til bakveggen kan bli et problem. Har du en stor stue hvor et par gulvstående høyttalere er «påkrevd», men hvor du allikevel ikke kan plassere høyttalerne noe særlig ut fra veggen bør du titte etter et par som ikke har bassport på baksiden. Da kan de fort tåle å stå litt nærmere, selv om du nok fortsatt vil miste litt dybde i lydbildet.

Har du et lite til middels stort rom, som en liten stue eller et stort soverom, kan et par bokhyllehøyttalere gjøre susen. De er lettere å plassere og kan skape mer enn nok trykk i et rom hvor et par gulvstående kanskje ville skapt for mye (og ja da, det er mulig med for mye).

Les også: Test av TEST: NAD Viso Five

Musikk eller film

Rommet er riktignok ikke alt, hva du skal høre på har også mye å si. Først, å du finne ut om det er musikk eller film som kommer til å stå på mest. Skal du høre mest på musikk kan et godt stereoanlegg være et bedre alternativ en et surroundanlegg, spesielt om økonomien gir deg valget mellom et middels/dårlig surroundanlegg eller et godt stereoanlegg.

Med fare for å tråkke noen på tærne vil jeg også si at tanken om et såkalt satellittanlegg bare er å forkaste om åtti prosent av lyden kommer til å komme fra en CD-plate.

En av grunnene til dette er at mange satellittanlegg sliter fælt i området mellom bass og øvre mellomtone. Derimot om du ikke har altfor mye å bruke på høyttalerne dine, rommet ikke er noe særlig større enn en middels stue og det er film du skal bruke det mest til er et satellittanlegg absolutt noe å tenke på.

En annen veldig viktig faktor er forsterkeren din, denne kommer vi tilbake til senere, så for nå kan en liten tanke være å velge høyttalere med høy følsomhet (db/W), i hvert fall om forsterkeren du har sett deg ut ikke har all verdens av krefter å by på.

Ut og kjøpe

Når du til slutt har opparbeidet en viss formening om hva du er ute etter er det et par ting å tenke på før du drar i butikken.

I butikken står høyttalerne ofte koblet til en meget bra receiver (forsterker) og ditto CD-spiller. Er dette i nærheten av hva du har eller har tenkt til å kjøpe er det jo greit, men ellers kan du kanskje få dem koblet til et anlegg i samme klasse som du har eller vil få.

Det kan også hende du kan få låne de med deg hjem for virkelig å finne ut av hvordan de låter. Husk også å ta med deg en CD eller to du kjenner ut og inn. Det hjelper deg til å finne ut hvordan de låter når du hører på noe du selv har gode referanser til og har hørt en million ganger før, da vet du rett og slett hvordan det bør låte.

Du kan også ta med deg en skisse av lytterommet ditt. Drar du til en seriøs lydforretning har de ofte ansatte som kan sine saker godt og som kan hjelpe deg å velge riktig høyttalere tilpasset lytterommet ditt.

MÅ PASSE: Høyttalerne du kjøper bør pass til rommet de skal stå i. For store høyttalere i et for lite rom eller for små høyttalere i et stort rom kan være feil.
MÅ PASSE: Høyttalerne du kjøper bør pass til rommet de skal stå i. For store høyttalere i et for lite rom eller for små høyttalere i et stort rom kan være feil. Foto: FOTO: Dali

Forrige * Neste

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også