Test: Philips Essence 42PES0001H/10

Skjønnheten og udyret

Philips har laget en av de tynneste flatskjermene du får tak i. Mye av innmaten er tatt ut og puttet i et udyr av en boks du plasserer et annet sted i rommet.

EKSKLUSIV: Fjernkontrollen er laget i metall, og gir større kvalitetsfølelse enn selve skjermen.
EKSKLUSIV: Fjernkontrollen er laget i metall, og gir større kvalitetsfølelse enn selve skjermen.
Sist oppdatert
ROTETE: Programguiden for RiksTV kan kanskje virke litt rotete, men oppsettet fungerer helt fint.
ROTETE: Programguiden for RiksTV kan kanskje virke litt rotete, men oppsettet fungerer helt fint. Foto: gratis

Gadgetsfakta

Størrelse: 42"

Bildeoppløsning: 1920x1080p (Full HD)

Effektforbruk (oppgitt): 236 W

Digital-tv: DVB-T MPEG4 (RiksTV)

Videotilkoblinger: 3 x HDMI, 2 x SCART, 1 x komponent, 1 x kompositt

DLNA-støtte: Ja

Mulitmedieformater: JPG, MP3, MPEG1, MPEG2

På de store teknologimessene i begynnelsen av året var det særlig to TV-trender som skilte seg ut: TV-ene blir flatere enn før, og får nettverkstilkobling. Philips Essence oppfyller begge disse kriteriene, som tynn og klargjort for nettverk.

Les også: Test av Pioneer KRP-600A

Ulempen er altså at du får enda en stor boks i stereoracket, som også lager litt lyd. Boksen kan man i og for seg stue vekk hvor som helst, men siden den utvikler ganske mye varme bør den stå et sted med en viss utlufting.

Alle tilkoblinger er plassert i den eksterne boksen. Derfra kobler du en 4 meter lang spesialkabel til selve TV-en, noe som sparer deg for mye ledningskaos hvis du skal henge skjermen på veggen.

Veggfestet har Philips løst elegant med en halvsirkelformet brakett som du skrur opp på veggen, og hekter på skjermen. Dermed får du en skjerm som blir ganske tett klistret på veggen.

Les også: De beste 37 tommerne

God bildekvalitet

Dette er en dyr TV, og det vises også på bildekvaliteten. Både svartnivå og kontrastomfanget imponerer, og det er veldig mange muligheter til å justere bildet slik du ønsker det.

Ved første gangs start får du opp en guidet tur hvor du gjennom flere trinn velger mellom to ulike bilder, og på den måten stilles TV-en inn mest mulig etter dine preferanser. Blir du ikke helt fornøyd, finner du muligheter til å fininnstille resultatet etterpå.

Når det gjelder lydkvaliteten er det ikke like mye hyggelig å si. Philips Essence leveres med en avlang høyttaler du selv skrur fast på undersiden, og som leverer omtrent så dårlig lyd som du forventer av en TV-høyttaler.

Det fine er jo at du bare kan droppe hele høyttaleren, hvis du likevel bruker stereoanlegget når du ser på TV. Vær imidlertid klar over at TV-bildet blir noen millisekunder forsinket hvis du kobler lyden direkte til lydanlegget ditt, mens TV-bildet fortsatt må gå via Philips-boksen, nok til at det blir irriterende hvis du ikke har mulighet til å stille inn lydforsinkelse i forsterkeren.

Hvis du kobler lyden via TV-boksen og ut til høytalerne igjen, mister du eventuell 5.1-lyd på veien.

Fullspekket

Tilkoblingsmuligheter er det bra med på denne TV-en, selv om 3 HDMI-innganger kanskje kan bli snaut for noen. Den kan kobles rett på nettverket hjemme, og støtter DLNA-standarden for nettverksenheter.

Det betyr at du kan hente bilder, musikk og filmsnutter fra en annen DLNA-godkjent enhet og spille av på TV. Videostøtten i denne tjenesten er ikke all verden, men for bilder og musikk funker det fint. De samme filene kan spilles av ved å koble til en USB-enhet direkte i boksen.

Essence har også mulighet for å ta inn RiksTV uten ekstra dekoder. Dette fungerer fint, selv om vi har sett ryddigere programoversikter - for eksempel hos Sony.

Les også: Test av Philips Aurea 42PFL9903H/10

ENKELT: Ved hjelp av en trinn-for-trinn-guide får du hjelp til å innstille bildet etter egne ønsker.
ENKELT: Ved hjelp av en trinn-for-trinn-guide får du hjelp til å innstille bildet etter egne ønsker. Foto: gratis

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også