Selv om Adobe Photoshop først og fremst er et program for profesjonelle fotografer og designere skal du være rimelig uinteressert i både data og foto for ikke å kjenne til programmet. Photoshop har hatt rykte på seg for å være det absolutt beste inne bildebehandling siden tidlig på 90-tallet. Det er versjon 11 som nå kommer i handelen i oktober, eller Photoshop CS 4 som den heter.

En av de store nyhetene i forhold til profesjonelle er bedre integrasjon mellom de store programmene til Adobe (for eksempel Indesign, Dreamweaver, Flash og Aftereffects), og bedre og enklere måter å flytte prosjekter mellom forskjellige publiseringsplattformer. Vi derimot er mer interessert hva entusiastene kan finne av nytt snadder i Photoshop CS4 og har lekt oss med beta-versjonen i påvente av det ferdige produktet.

Adobe Photoshop CS4

Zoomer du langt nok inn på et bilde i Photoshop CS4 vil du få fram et rutenett som gjør det enkelt å skille pikselene fra hverandre.

Sømløs zooming

Man skulle kanskje ikke tro at zoom-funksjonene var noe som trengte oppussing, men Adobe har gjort det likevel. Ved å la grafikkortet ta seg av mer av bildeprosseseringen kan du nå zoome sømløst i en glatt bevegelse fra hele bildet helt ned på pikselnivå. Dette gjør du enkelt ved å holde inne SHIFT-tasten mens du bruker zoom-verktøyet. For å zoome ut like sømløst holder du inne ALT. Men ikke nok med det. For å gjøre det lettere for dem som liker å jobbe med pikslene dukker det nå opp et rutenett når du har zoomet langt nok inn på bildet slik at du enkelt kan skille de enkelte pikslene fra hverandre.

Adobe Photoshop CS4

Å endre penselstørrelse er en av småtingene som har blitt gjort enda mer effektivt i Photoshop CS4.

Lettere å endre størrelse på penslene

En av funksjonene vi har blitt så vant til at den bare sitter i fingrene er å høyreklikke i bildet for å få opp dialogboksen for å endre størrelsen på penselen du bruker. Nå er dette gjort enda enklere. Ved å holde inne ALT-tasten samtidig kan du bare høyreklikke og dra og penselstørrelsen endrer seg umiddelbart. Ved å holde inne Shift + ALT kan du på samme måte endre hardheten til penselen. Veldig praktisk da du umiddelbart ser hvordan penselen endrer seg bare ved å bevege musen fram og tilbake.

Adobe Photoshop CS4

Såkalt "Content-Aware Scaling" lar deg presse sammen eller strekke ut bildet uten at det går ut over menneskene i bildet.

Content-Aware scaling

Content-Aware Scaling, eller "innholdsbevist størrelsesendring" om vi skal prøve oss på en norsk oversettelse, er en funksjon verden ble kjent med for over et år siden. Ariel Shamir og Shai Avidan presenterte denne teknikken på nettet som en metode for å endre størrelsesforholdet på et bilde uten å strekke eller presse sammen viktige elementer i bildet, for eksempel mennesker. Photoshop CS4 har implementert dette som en funksjon. Her kan du enten la programmet prøve å finne ut hva som er viktig å bevare i bildet, du kan merke det som er viktig, eller du kan velge å angi hudtoner som viktige, altså mennesker.

Etter å ha lekt oss med denne funksjonen må vi konstatere at den ikke er like imponerende som eksemplene vi fikk se da denne teknikken ble presentert i fjor. Spesielt bilder med rette linjer vil fort bli seende merkelige ut. Men det kan fort bli nyttig i naturbilder der man har ett eller flere mennesker og av en eller annen grunn ønsker å endre størrelsesforholdet, kanskje for å få bildet til å passe inn i en bestemt ramme. Best resultat for du uansett ved selv å angi hva som er viktig i bildet.

Adobe Photoshop CS4

Photoshop CS4 gir enda flere muligheter for de som bruker RAW-format.

Bedre RAW-behandling

RAW-formatet er, for de som ikke vet det, et bildeformat du kan finne i speilreflekskameraer og avanserte kompaktkameraer. Dette formatet tar vare på langt mer informasjon enn det vanlige Jpeg-formatet. Det blir dermed mulig å korrigere for lyse eller for mørke bilder i langt større grad. Støtten for RAW-bilder har fått noen tillegg i CS4. Viktigst her er nok Adjustment Brush, en mulighet til å merke bare deler av bildet og utføre korreksjoner på disse. Ikke like elegant som å gjøre det i selve Photoshop, men et veldig bra tillegg for å kunne gjøre RAW-bildene dine så ferdige som mulig før du lagrer dem i Jpeg-format.

Adobe Photoshop CS4 Extended

Med Adobe Photoshop CS4 Extended kan du også jobbe med teksturen på 3D-objekter direkte, for eksempel legge en tekst på overflaten.

Maling på 3D-objekter

Til slutt en godbit for de som driver litt med 3D-modelering. Photoshop kommer nemlig i en utvidet versjon også, Photoshop CS4 Extended. Her får du muligheten til å hente inn 3D-objekter fra andre programmer og bruke dem i bildene dine. Du kan nå også male eller tegne direkte på objektet og se resultatet med det samme.

Adobe Photoshop CS4 er i salg fra slutten av oktober, mens norsk versjon er ventet i løpet av november. Les mer hos Adobe.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!