Det finnes mange veldig gode kompaktkameraer med lavere oppløsning. Skal du gå for et 12 megapikselkamera bør det derfor være en grunn til det, og grunnen kan ikke være noen annen enn at du trenger større oppløsning på bildene dine. Da kan du like gjerne gå for det som scoret best på skarphetstesten vår. Når det kameraet samtidig har pent utseende, er brukervennlig og kompakt og har svært god kontroll på kornene selv ved høyere ISO-innstillinger, så er det jo ikke tvil.

Fujifilm FinePix F50fd har fortjent vår «Best i Test» logo.

Så hva har vi lært av alt dette? At det er forskjeller i bildekvalitet mellom forskjellige kameraer med samme oppløsning? Det visste vi fra før. Mer interessant er det å sammenligne med andre kameraer i testdatabasen vår. Da finner vi fort ut at megapiksler har en positiv innvirkning på den optimale skarpheten i bildet. Av alle kameraene i testdatabasen ligger alle 12-megapikselkameraene våre øverst på skarphetsscoren, tett fulgt av 10-megapikslers-modellene, og 8-megapikslene etter det igjen. Noen overlappinger kan forekomme, men stort sett er trenden klar. Du vinner litt på skarphet, men taper litt på støy. Når du skalerer ned et bilde vil noe av støyen forsvinne, men noe av skarpheten tar du med deg. Så inntil kameraprodusentene begynner å arbeide med å utnytte den optimale kvaliteten som er mulig i hver oppløsning er det bare å følge med på megapikselracet.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!