Kjøpeguide: Flat-TV

Kjøp riktig flat-TV

Med digitaldekoder, Play Station 3 og mediesenter på plass i stua er det kanskje på tide å skaffe en TV som yter alt utstyret rettferdighet. Vi forteller deg hva du bør tenke på hvis du skal kjøpe ny TV.

Sist oppdatert

En ny TV er ikke noe du kjøper en gang i uka. Kjøper du ny TV nå, kan du regne med at den vil holde i mange år. Det er selvfølgelig umulig å vite hva du vil bruke TV-en til i all fremtid, men noe av det viktigste du gjør før du finner fram lommeboka er likevel å prøve å tenke på hvilke behov du vil ha en stund frem i tid.

HD-ready eller full HD

Høyoppløst TV har vært et tema i flere år, selv om de færreste til nå har hatt mulighet til å se film eller TV i HD-kvalitet. Men nå begynner det å skje ting. Play Station 3 og X-box 360 kan leveres med HD-spillere, og er du riktig heldig finner du allerede et lite utvalg Blu-ray eller HD-DVD-filmer hos videobutikken på hjørnet. Noen får allerede TV-bilder i HD-kvalitet, og om ikke lenge vil dette gjelde langt flere av oss.

Mange har forsøkt å være forberedt ved å kjøpe TV med "HD ready"-merke. "HD ready" er en standard definert av interesseorganisasjonen for elektronikkbransjen, og som blant annet sier noe om hvor stor oppløsning skjermen må ha. Standarden stiller også krav til tilkoblingsmulighetene til TV-en. Sommeren 2007 ble denne standarden oppjustert, og heter nå "HD ready 1080p". Mens en TV merket "HD ready" måtte klare oppløsninger på 720p og 1080i, må en TV merket "HD ready 1080p" kunne spille av bilder i full HD-kvalitet, altså 1080p. Tallet sier hvor mange horisontale linjer skjermen har. P står for progressivt, som betyr at hele bildet blir oppdatert på en gang. I står for interlaced, og betyr at de vertikale linjene oppdateres annenhver gang.

Plasma eller LCD

Hvor god oppløsning du trenger avhenger både av størrelsen på skjermen og hva du skal se. HDTV over kabel og bakkenett vil i første omgang maksimalt sendes som 1080i, fordi dette krever halvparten så stor båndbredde som 1080p. Du vil altså klare deg fint med en TV som er merket "HD-ready" for å se TV i HD-kvalitet, i hvert fall i mange år fremover. Skal du i tillegg se film og video fra DVD eller datamaskin bør du likevel vurdere en TV som støtter 1080p. Men dette er avhengig av hvor stor TV du skal kjøpe. På en 32 tommers TV vil du ha store problemer med å se forskjell på full HD og HD ready. Skal du ha en veldig stor TV vil du se større forskjell, men husk at det er mange andre ting enn oppløsningen som også avgjør kvaliteten på TV-bildet.

Valget mellom LCD og plasma kan være vel så vanskelig. LCD gir et skarpere bilde og har noe høyere oppløsning enn plasma, noe som kan være fint hvis du skal koble til en datamaskin eller spillkonsoll. Mange synes imidlertid at plasma gir et bedre bilde til film og sport. Plasmaskjermene har tidligere hatt problemer med at bildet kan brenne seg fast i skjermen, slik at for eksempel logoen blir sittende igjen hvis du ser på samme TV-kanal over lang tid. På nyere plasmaskjermer er det problemet redusert, men ikke helt borte.

Grått er ikke svart

Uansett hva du velger, bør du sørge for å se TV-en i bruk. Det kan være ganske vanskelig å sammenligne bildekvaliteten når du står i butikken, men det er en del ting du kan se etter. Mange selgere bruker det gamle trikset med å vise tegnefilm, som nesten alltid ser bra ut. Be i stedet om å få se bilder fra en spillefilm, aller helst i HD-kvalitet.

Før du begynner å undersøke bildekvaliteten, så sjekk hvordan skjermen er innstilt i butikken. Mange TV-er har en prosessor som skal forbedre bildet. Det kan være forhåndsinnstillinger for sport eller film, eller innstillinger for å gjøre bevegelser skarpere eller fargene tydeligere. Prøv både med og uten disse innstillingene, så blir du ikke overrasket når du kommer hjem. Sjekk også manuelle innstillinger for kontrast, fargemetning og lysstyrke. Kanskje du blir lurt av at noen som sjekket TV-en før deg har gjort noen innstillinger som gjør bildet dårligere enn det trenger å være.

Et av kriteriene du bør se etter er svartnivået. Det høres kanskje selvfølgelig ut, men svart skal være så svart som mulig, og ikke grått. Her er plasmaskjermene som regel et hakk bedre. Er rammen på TV-en svart, kan du sammenligne den med svartnivået i de mørke sekvensene i filmen. Se også etter hvor godt TV-en viser nyanser i de mørkeste områdene. På en god TV kan du se mørke detaljer mot en mørk bakgrunn, uten at de forsvinner.

I lysere scener bør du se hvor virkelighetsnære fargene ser ut. Sjekk om hudtoner ser naturlig ut, og om andre farger er realistiske. Sjekk også om du kan se små detaljer, og om du for eksempel kan se strukturen i klær.

I spesifikasjonene til TV-en er det oppgitt tall for kontrast og lysstyrke. Dette er viktig for kvaliteten på bildet. Likevel bør du ikke se deg blind på disse tallene, da de som regel ikke er sammenlignbare mellom de ulike TV-produsentene. Prøv heller å gjøre deg opp ditt eget inntrykk av bildekvaliteten.

Responstid

Enkelte flatskjermer har problemer med at bildet "henger". Særlig hvis du har planer om å bruke TV-en til å se mye sport, er det viktig at den viser bevegelse bra. I butikken kan du selv sjekke om raske bevegelser i bildet henger igjen, eller om de flyter fint. Sjekk også om bildet flyter fint når kameraet blir beveget fra side til side. Etterslep har særlig vært et problem på LCD-skjermer, og hvis det i spesifikasjonene er oppgitt en responstid på opp mot 10 millisekunder eller mer bør du være spesielt på vakt. Plasma har raskere responstid, og har tradisjonelt vært mindre utsatt for etterslep.

Innsynsvinkel

På eldre LCD-skjermer var det et problem at innsynsvinkelen ble for dårlig. Det betyr at bildet blir dårligere når du ser skjermen fra spiss vinkel. Selv om de fleste flatskjermer nå har forholdsvis god innsynsvinkel, bør du gå til side for TV-en og se hvor langt du kommer før bildene blir dårligere. Selv om innsynsvinkelen er oppgitt til 170 grader hver vei, er det ikke sikkert det stemmer med virkeligheten. Det er ikke morsomt når du får montert TV-en på veggen hjemme og oppdager at du ikke ser bildet skikkelig fra hjørnet på sofaen.

TV uten den ekstra boksen

Samtidig med at det digitale bakkenettet rulles ut, pusher også kabelselskapene dekoderbokser for fullt. Sjansen er derfor stor for at du allerede har en ekstra boks under TV-en. Etter hvert vil du kunne kjøpe en TV som har innebygd dekoder og kortleser, og dermed slippe denne ekstra boksen for å se digital-TV. Siden det norske bakkenettet bruker en annen komprimeringsstandard enn resten av Europa, finnes det i skrivende stund ingen slike TV-er tilgjengelig som er godkjent av Riks TV eller kabelselskapene. Sony har riktignok nylig sluppet to serier med LCD-TV-er som skal kunne brukes uten dekoderboks også her i landet. Disse er nå til godkjenning hos Riks TV og Canal Digital. I følge Riks TV vil det være TV-er tilgjengelig med dekoder for bakkenettet innebygd rundt årsskiftet. Hvis det er viktig for deg å slippe den ekstra boksen, kan det altså være lurt å vente noen måneder før du kjøper deg ny flatskjerm.

Når det gjelder sendinger via kabel og parabol er det langt mer usikkert om det vil komme TV-er som gjør boksen overflødig. Kortene er gjerne paret med dekoderen, og selv om standardene støtter hverandre vil det ofte ligge sperrer som gjør at det ikke virker. Husk derfor å sjekke nøye at TV-en du kjøper faktisk kan brukes sammen med TV-signalene du får hjem i stua.

Tilkoblingsmuligheter

Tilkoblingsmulighetene til TV-en er også et viktig kriterium, og også her er det viktig å tenke på hva du skal bruke den til. Det som er helt klart er at mer og mer av det som kobles til flatskjermen bruker en HDMI-kabel. Da blir signalene overført digitalt til TV-en, og kabelen inneholder både bilde og lyd. Hvis du har en gammel VHS- eller DVD-spiller du fortsatt vil bruke, så husk at du også bør ha en scart-inngang eller to. Sjansen er også stor for at din første digital-dekoder til TV-bilder ikke har HDMI-utgang, og at den derfor må kobles til TV med en analog scart-kabel.

Hvis du vil bruke PC sammen med TV, bør du sjekke om det er mulig å koble til med en VGA eller DVI-kabel. Denne inneholder ikke lyd, så da må du føre lyden til TV-en gjennom en egen digital eller analog kabel. Mange TV-er leveres nå også med både kortleser og USB-inngang, så du kan spille av bilder og lyd fra en minnepinne.

.. og ikke glem veggen

Når 70-tommeren er i hus og du har funnet fram skrutrekkeren; Husk for all del å feste den skikkelig i veggen. Ikke stol på gipsplatene, så slipper du at vidunderet du har brukt 2 månedslønner på ligger knust på gulvet allerede første kvelden.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også