Digital-TV for alle

Test: RiksTV og Grundig DTR 8720

Mye handler om antenneforhold hvis du vil satse på det digitale bakkenettet. Om du har god eller dårlig dekning der du bor vil avgjøre om du hater eller elsker boksen fra RiksTV.

Sist oppdatert

RiksTV og Grundig DTR 8720

Fakta:

  • HDMI: ja
  • Scart: ja
  • S/PDIF: optisk
  • Strøm: 12 V

Du har kanskje fortrengt minnene fra den gangen stedet du sto i rommet avgjorde hvor godt TV-bilde du hadde. Vel, den tiden er på mange måter tilbake. I hvert fall hvis du bruker en vanlig bordantenne koblet til Grundig-boksen fra RiksTV. Vi testet med en gammel bordantenne med innebygd forsterker. Med forsterkeren på full styrke og ved å flytte bordantenna litt rundt, fikk vi til slutt veldig gode bilder.

Klar på 5 minutter

Grundig DTR 8720 er den første mottakerboksen for RiksTV. I skrivende stund er en ny på vei ut på markedet, og etter hvert vil det dukke opp enda flere. Grundig-boksen er lett å installere, og hvis du ikke må gjøre noen spesialtilpasninger er du klar til å se TV mindre enn 5 minutter etter at du har koblet antennekabelen til boksen.

Har du en nyere flat-TV kobler du den til med en HDMI-kabel. I tillegg til HDMI har boksen analog scart-tilkobling for eldre TV-er. Boksen har også både digital (optisk) og analog lydutgang.

Litt blasse farger

At boksen har HDMI-utgang gir den et klart fortrinn på bildekvaliteten i forhold til bokser som må kobles analogt til TV-en. Det gjør at bildet blir skarpt og fint, og at detaljer kommer tydelig fram. Fargene virker derimot litt blasse i forhold til det vi er vant til fra andre bokser. Det gjør også at mørke områder i bildet virker for grå. Heldigvis kan en del gjøres ved justeringer i TV-en. Ved svakere antenneforhold begynner bildet å hakke, og kan også forsvinne helt. Vi opplevde også at lyd og bilde ikke var synkront når antenneforholdene ble for dårlige.

God og oversiktlig programguideMenyene i Grundig-boksen er oversiktlige, enkle og elegante. Den har en veldig god programguide hvor du har oversikt over hele TV-kvelden på alle kanaler. Programguiden gjelder også de 16 radiokanalene.

Med en så god programguide er det jo synd at du ikke kan gjøre opptak eller spole i sendingene. Mens kabel-TV-selskapene tilbyr en dekoderboks med harddisk, finnes det ikke slike løsninger for RiksTV foreløpig.

I menyene finner du også en foreldrekontroll som gjør at du kan hindre de yngste i huset å se kanaler eller TV-programmer beregnet på voksne. Du kan enten sperre hele kanaler, eller velge at programmer innenfor ulike aldersgrenser låses.

Valget handler om antenne

Om du vil bli fornøyd med Grundig DTR 8720 handler som sagt likevel mest om hvor gode antenneforhold du har. Vi fikk gode bilder fra en vanlig bordantenne ved testing i Østfold, men måtte flytte den litt ut i rommet for at det skulle bli bra. Det er likevel verken praktisk eller pent med en stor antenne midt på gulvet. I praksis betyr det derfor at du bør ha takmontert antenne for å bli fornøyd. Har du ikke mulighet til det, bør du vurdere andre alternativer til RiksTV

For abonnementspriser, se www.rikstv.no

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også