Kort sagt:

+ Veldig brukervennlige egenskaper

+ Brukervennlig app


- Størrelse

- Vekt

- Fester

- Videokvalitet

TomTom Bandit er selvsagt et GPS-basert actionkamera siden det kommer fra TomTom. Her kan du med andre ord få GPS-sporet servert som et såkalt overlay på videoklippene dine, slik Garmin og Sony har hatt på sine actionkameraer.

I likhet med Garmin, kan man også få pulsdata skrevet inn i videofilen, dersom du kobler til et kompatibelt pulsbelte fra TomTom.

TomTom har også sørget for at sportsklokkene deres kan brukes som fjernkontroll for kameraet.

Grunnleggende video

Kameraet har de mest grunnleggende videomodusene, som timelapse, slow motion og foto.

Et såkalt Cinema-modus gir deg også 4K-bilder, men dessverre bare med 15 bilder i sekundet, noe som ikke er spesielt brukbart til video der ting skjer fort.

HD-modusene klarer opptil 60 bilder i sekundet i 1080p og 120 bilder i sekundet i 720p, noe som er ganske vanlig for mellomklassekameraer nå.

Mer spennende enn de tekniske egenskapene er egentlig funksjonaliteten som TomTom har bygget rundt kameraet. Under lanseringen av TomTom Bandit tidligere i år la de vekt på at redigering må bli mye enklere, og her har de en interessant funksjon som kan hjelpe deg.

ACTIONKAMERA: TomTom Bandit.

SMART ACTION: Bandit fra TomTom får et adapter slik at du kan bruke alt av fester til GoPro. © Truls Steinung

Test av TomTom Bandit.

RIST OG REDIGER: Rist på mobilen og appen setter automatisk sammen en video for deg. © Produsent

App redigerer videoen din

Bak på kameraet sitter en knapp med et stjernesymbol, og hver gang du trykker på denne markerer du et høydepunkt i videoklippene. Høydepunkter kan også markeres på klippene via mobilappen senere.

Ved å velge ut et knippe klipp med disse høydepunktmarkeringene, kan du riste på mobilen for å få appen til å redigere sammen en ferdig video basert på disse høydepunkt-markeringene.

Legg på litt musikk fra musikkbiblioteket på mobilen, og videoen er fiks ferdig på null komma niks.

Resultatet er ok, men langt fra perfekt. Regn med å få med en god del uønskede sekvenser, og klippene er ikke alltid der du vil ha dem. Men det er en start, og kanskje får TomTom finjustert algoritmene sine slik at dette blir enda bedre i kommende versjoner.

Brukervennlig

Bandit er ekstremt brukervennlig og har et menysystem som er intuitivt og oversiktlig. De har også separert start/stopp og av/på-knappene på en måte som gjør det umulig å gå glipp av et klipp fordi du stoppet opptaket i stedet for å starte det.

I tillegg har de gjort en interessant vri med batteriet, som tas ut og kan plugges rett i datamaskinen for lading og nedlasting av bilder. Batteriet har nemlig en USB-plugg og kortleseren integrert i enheten.

Batteriet er også stort til actionkamera å være – 1900 mAh, noe som gir en oppgitt opptakstid på 3 timer i 1080p. Det er veldig bra.

Test av TomTom Bandit.

SMART: Batteriet på TomTom Bandit kan du sette inn i USB-porten på PC-en for å lade, samtidig som du overfører bildene dine. © Produsent

Stort og tungt

Men kameraet er litt klumpete og tungt, noe som ikke er behagelig når det er festet på en hjelm. Heldigvis er det vanntett uten bruk av undervannshus. Festene er litt spesielle, og utvalget av fester er også ganske sparsommelig foreløpig. Heldigvis følger det med en GoPro-adapter så du kan bruke alt av GoPro-fester.

Når det gjelder bildekvaliteten, så er den mer enn godkjent. For den som er ute etter best mulig videokvalitet får, man likevel langt mer valuta for pengene ved å gå for et GoPro eller Sony i samme prisklasse. Bandit sliter nemlig mer i svak belysning, og har generelt mer komprimeringsstøy og mindre skarphet enn de nevnte konkurrentene.

Alt i alt er det et godt første forsøk fra TomTom, men det er et svært tøft marked de prøver seg i, og da forventer vi noe mer fra et kamera til nesten 4000 kroner.

Les hele saken

Spesifikasjoner

Produsent TomTom
Pris 3995

Konklusjon

TomTom Bandit er en god start for TomTom i markedet for actionkamera. TomTom Bandit byr på et par smarte funksjoner, men kameraet er stort og tungt og det finnes mange gode konkurrenter.

Vår karakter

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!