Panasonic Lumix GF7

Pent systemkamera

Panasonic Lumix GF7 har både bra utseende, god bildekvalitet og lav prislapp.

DESIGNKAMERA: Panasonic Lumix GF7 er et kompakt og pent systemkamera.
DESIGNKAMERA: Panasonic Lumix GF7 er et kompakt og pent systemkamera. Foto: Panasonic
Sist oppdatert
VIPPBAR: Panasonic Lumix GF70 har en skjerm som kan vippes helt opp over kamera. Det gjør det godt egnet til selvportretter.
VIPPBAR: Panasonic Lumix GF70 har en skjerm som kan vippes helt opp over kamera. Det gjør det godt egnet til selvportretter. Foto: Lars Vidar Nordli

Det er ikke ofte folk kommenterer utseendet til systemkameraene vi tester, men med Panasonic Lumix GF7 har det skjedd opp til flere ganger.

Det er kanskje ikke så rart, for kameraet har en kul retro-look samtidig som det er svært lite og kompakt til systemkamera å være.

Skinn og plast

Framsiden er dekket av skinn, mens resten av kroppen er i plast. Det har likevel ikke noe utpreget plastfølelse, og bare ved å se på det kan det være vanskelig å avgjøre om det er plast eller metall man ser på.

Lumix GF7 har mer å by på en bare et pent utseende. Blant annet har den en 3 tommer berøringsskjerm som kan vippes 180 grader opp slik at man lett kan ta selfies eller gruppebilder.

Innebygd wi-fi

Spesifikasjonene ellers viser en oppløsning på 16 megapiksler, en lysfølsomhet som strekker seg fra ISO 200–12.800 (utvidbar til 100–25.600) og seriefotografering med 5,8 bilder i sekundet.

Wi-fi er selvsagt innebygd, hvilket tillater deg å bruke mobilen som ekstern søker og overføre bilder trådløst om du vil det.

Den filmer i 1080p-oppløsning med 60 bilder i sekundet. Ikke noe 4K-video eller saktefilm altså, men det kan man heller ikke forvente i denne prisklassen.

For GF7 er nemlig heller ikke noe dyrt kamera. Rett i underkant av 5000 kroner må du ut med for et kit med en 12–32 mm, som også er det objektivet vi har testet kameraet med.

Noen mangler

Selv om kameraet både ser eksklusivt ut og har gode spesifikasjoner finner du tegn på at dette er et billigkamera. Den har for eksempel ikke NFC, hvilket kan gjøre wi-fi-tilkoblingen litt mer knotete.

Spesifikasjoner for Panasonic Lumix GF7

  • Oppløsning: 16 megapiksler
  • Bildebrikke: 17,3 x 13 mm, CMOS
  • Skjermstørrelse: 3 tommer
  • Skjermoppløsning: 1.040.000 punkter
  • Lysfølsomhet: ISO 100–25.600
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 60 bps
  • Seriefoto: 5,8 bps
  • Optisk bildestabilisator: Ja
  • GPS: Nei
  • Wi-fi: 802.11 b/g/n
  • Minnekort: SD, SDHC, SDXC
  • Mål: 10,65 x 6,46 x 3,33 cm
  • Vekt: 266 gram
  • Laveste nettpris: 4995 kroner hos Lefdal.com

Den har heller ikke noe tilbehørssko (for ekstern blits for eksempel), og ikke noe grep heller. Til tross for sistnevnte punkt hadde vi ingen store problemer med å få godt tak i kamerakroppen.

Panasonic lover seriefotografering med opp til 40 bilder i sekundet, men det er verdt å merke seg at dette er med redusert oppløsning (ca. 4 megapiksler) og uten råbilder. Med full oppløsning og råbilder havner du på ca. 5,8 bilder i sekundet.

Du har heller ikke altfor mange fysiske knapper, og vi savner for eksempel en egen knapp for ISO-verdi. Heldigvis har den en programmerbar knapp som du kan sette til ISO om du ønsker.

I tillegg har den en egen hurtigknapperad på berøringsskjermen som du kan programmere som du vil.

Mindre brikke

Hvordan er det så med bildekvaliteten? Slettes ikke verst viser det seg.

Four-thirds systemet til Panasonic og Olympus har ulempen med at bildebrikken er blant de minste på systemkameraer. Mens APS-C størrelsen til Nikon og Sony er ca. halvparten så stor som en fullformatbrikke, så er four-thirds-brikken ca. halvparten så stor som det igjen.

Likevel er det mye større enn brikkene i kompaktkameraer og mobiltelefoner, og Panasonic Lumix GF7 utnytter sine 16 megapiksler bra.

Den gir ikke de aller skarpeste bildene i denne klassen, men ligger ikke langt bak. Kameraet holder greit på skarpheten opp til ISO 3200 hvor den begynner å dabbe av litt.

Kvaliteten blir likevel aldri helt elendig, og selv bilder tatt ved ISO 25.600 er brukbare. Her er det et støyfilter i aksjon som faktisk ikke gjør jobben så aller verst, skjønt litt grøtete blir det om man forstørrer det for mye.

Med råbildene kan du velge å få resultatet ufiltrert, noe som gir en del mer korn, men som kanskje gjør seg bedre spesielt i sorthvitt-bilder.

Det dynamiske omfanget kunne nok vært bedre, men du har noen blendere å hente deg inn på om du skulle over eller undereksponere noen bilder.

Vi liker også videobildene fra GF7. De er skarpe med god fargemetning. Kameraet fokuserer også raskt og du kan sette fokuspunktet ved å berøre skjermen.

Praktisk

Panasonic GF7 har mange gode egenskaper. Vi liker spesielt den kompakte størrelsen, og den tiltbare skjermen er også praktisk. I denne prisklassen er dette absolutt mye kamera for pengene.

Blant alternativene kan vi trekke fram gode gamle NX300 fra Samsung, som fortsatt er i salg selv etter to år på markedet. Her får du litt høyere oppløsning og, ifølge våre tester, litt bedre bildekvalitet, samt mye av de samme funksjonene GF7 byr på, som innebygget wi-fi.

Til gjengjeld koster NX300 ca. en tusenlapp mindre enn GF7.

Vil du legge litt mer i kjøpet har du Samsung NX500 som har hele 28 megapikslers oppløsning og 4K-video for ca. 1500 kroner mer.

HØY ISO: Bildene tatt ved ISO 25.600 er ikke helt ubrukelige. JPG-bildene (høyre side) blir litt grøtete på grunn av et støyfilter. Dette kan du fjerne om du fremkaller råbildene (venstre side) men får da til gjengjeld mer korn.
HØY ISO: Bildene tatt ved ISO 25.600 er ikke helt ubrukelige. JPG-bildene (høyre side) blir litt grøtete på grunn av et støyfilter. Dette kan du fjerne om du fremkaller råbildene (venstre side) men får da til gjengjeld mer korn. Foto: Lars Vidar Nordli

(Testen fortsetter under bildet)

PROGRAMMERBAR: Lumix GF70 har en programmerbar knapp. Som standard starter denne wi-fi funksjonen på kameraet, men du kan endre den til å heller justere ISO-verdien om du vil.
PROGRAMMERBAR: Lumix GF70 har en programmerbar knapp. Som standard starter denne wi-fi funksjonen på kameraet, men du kan endre den til å heller justere ISO-verdien om du vil. Foto: Lars Vidar Nordli

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også