Knekk sms-kodene

Irritert på bestevenninnas korte beskjeder? Lei av å ikke skjønne hva kjæresten egentlig mener? Her er tipsene som gjør deg til en super sms-er.

Publisert Oppdatert

Do's :-)

- Vær så klar som mulig, slik at du unngår misforståelser.

- Ved bruk av ironi må du være tydelig. Underbygg for eksempel innholdet med et smilefjes eller :-P

- Vær klar over at meldinger enkelt lagres, videresendes og ikke minst feilsendes. Tenk deg derfor godt om før du skriver noe negativt om en navngitt person.

- Vær forsiktig med å sende intime og private meldinger eller mms-er. Hvor mye stoler du på mottageren? Vær kritisk og ha i bakhodet at dere kanskje ikke vil være like gode venner i fremtiden.

Dont's :-(

- Ikke overdriv bruken av store bokstaver, smileys og utropstegn.

- Unngå for korte meldinger. Da kan du tolkes som irritert eller uinteressert.

- Ikke forvent at alle forstår alt. Bli kjent med personens sms-vaner før du bruker tegn, forkortelser og interne koder.

- Send aldri hat- eller mobbemeldinger. Ikke bare er de sårende, men de kan også komme i gale hender og brukes mot deg.

Hey you! Var veldig koselig å treffe deg i går kveld! :-) Lyst til å ta en kaffe en dag? ;-)

Tommelen fyker over de små tastene. Meldingen er skrevet ferdig på sekunder, og før jeg vet ordet av det, har jeg trykket på send. Jeg blir sittende og stirre tomt inn i skjermbildet. Jeg fikler og trykker et titall ganger på legg på-knappen, vel vitende om at jeg ikke kan stanse denne meldingen.

Hjertet slår en ekstra gang idet Meldingen er sendt lyser mot meg fra den lille skjermen. Ingen vei tilbake. Nå er det bare å vente.

- Sms er et populært sjekke- og flørteredskap, forteller sms-forsker Berit Skog fra Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Hun har gjort flere undersøkelser rundt sms-bruk, og det viser seg at alle aldersgrupper flørter med tekstmeldinger. En melding er langt mer ufarlig enn en telefonsamtale, synes de fleste. Og gutta har lettere for å dele følelser via sms enn ellers.

- Fordelen med sms er at en kan bli kjent via meldingene og sondere terrenget før en sender en typisk flørtemelding. Men sms-flørten kan også misbrukes. Meldinger kan videresendes, og en melding du ble sjarmert av kan vise seg å være en seriemelding sendt til en rekke damer.

I Norge sender vi flere sms-er enn i noen andre land i Europa, og kun et par land i Asia slår oss på verdensbasis. I 2008 sendte nordmenn 6,3 milliarder meldinger. Det er en halv milliard flere enn året før, og det er ingen grunn til å tro at trenden kommer til å snu.

Meldingen er sendt

Jeg skulle aldri ha sendt den meldingen! Klokken tikker ved siden av meg, og jeg har puten over hodet. Det vrenger seg inni meg.

På sms flørter og blunker vi over en lav sko. Det er jo så enkelt. Mye lettere enn i gamle dager, da vi måtte psyke oss grundig opp før vi turte å gå bort og si hei. Trygt hjemme fra sofaen kan vi sende melding til han vi liker aller best.

- Det mest spesielle ved sms-kommunikasjon er at det ikke skjer ansikt til ansikt. Vi mangler tilleggsinformasjon, som kroppsspråk og mimikk. På sms har vi kun det skriftlige budskapet, forteller Skog.

Dermed kan sms-flørt aldri erstatte personlig kontakt. Men litt hjelp får vi likevel, når vi ;-) og :-* og :-P.

- Smilefjesene kalles tekstmeldingenes kroppsspråk. De bidrar til å understøtte innholdet. Men de kan på ingen måte erstatte vårt egentlige kroppsspråk, sier Berit Skog.

Hei. Det kan vi sikkert. Når tenkte du?

Det kan vi sikkert! Hva i all verden mener han med det? Har han egentlig ikke lyst, men bare prøver å være høflig?

- I venninnekretser kan det være vanlig å diskutere sms-er en får fra gutter, for å få hjelp til å dekode meldinger. Gutter skriver kortere meldinger enn jenter, og dette kan forvirre, uten at det nødvendigvis er noen annen grunn enn at jenter og gutter skriver ulike sms-er.

Å feiltolke eller overtolke en melding er langt fra uvanlig. Mens noen sitter lenge og flisespikker på tekstmeldingen før de sender, skriver andre beskjeden på sekunder. Det ligger ikke nødvendigvis hint mellom linjene.

- Er det noen slike misforståelser, så ta en telefonsamtale og sjekk hva senderen egentlig mente! oppfordrer Skog.

Jenter er de ivrigste sms-erne. Skog forklarer det ved at vi jenter rett og slett er mer opptatt av dem rundt oss.

- Kvinner er ofte mer sosiale, og siden sms er en sosial teknologi - bruker vi den til å holde kontakt med venner og kjente.

På torsdag kl. syv for eksempel? : -) Bare hvis du har lyst da? :-P

Kanskje litt barnslig, men han kan da virkelig vise litt entusiasme! Gutter skriver kortere meldinger, vet jeg. De utbroderer ikke. De legger ikke på en haug med smilefjes og symboler. De bruker sms til det sms først var ment som: korte, enkle beskjeder. Så får vi se om dårlig sms-kjemi kanskje ikke har så mye å si, når vi endelig møtes.

Kjendiskriser på sms

FLAUSE: Kåre Conradi og Marian Aas Hansen fikk mye oppmerksomhet da deres mms spredte seg.

FLAUSE: Kåre Conradi og Marian Aas Hansen fikk mye oppmerksomhet da deres mms spredte seg. Foto: Vågenes, Hallgeir

MASSEMELDING: John Arne Riise ble avslørt.

MASSEMELDING: John Arne Riise ble avslørt. Foto: Scanpix

SMS-fakta

- Nyttårsaften er den dagen vi sender mest tekstmeldinger. Blant Telenors 2,7 millioner mobilkunder ble det i år sendt 20 millioner sms-er og 2 millioner mms-er. De aller fleste blir sendt mellom 00:15 og 01:30, da systemert behandlet 1110 meldinger i sekundet.

- Undersøkelser foretatt av sosiolog Berit Skog viser at 22 prosent av unge under 20 år har gjort det slutt med kjæresten over sms. Etter at vi har rundet 20, velger vi primært å avslutte forholdet ansikt til ansikt.

- Telenor begynte å teste ut sms-meldinger i 1993, men det var først i 1996 at bruken virkelig tok av.

- Ifølge Telenor er det ingen grunn til at sms-bruken skal gå ned, til tross for nye kommunikasjonsformer. Det at flere og flere får MSN også på mobilen, tror de kun vil være en tilleggstjeneste.

Conradis nakenflause

For tre år siden havnet Kåre Conradis mobiltelefon på avveie, og med den forsvant sju høyst private bilder. Blant dem var ett ganske eksplisitt bilde av ham selv samt nakenbilder av daværende kjæreste Marian Aas Hansen.

Serieflørter'n

«God kveld... Etter VELDIG mye ringing å alle mulige kontakter har e endelig fått tak i nummeret ditt. Har alltid syntes du e kjempe sjarmerende, søt, sexy, fantastisk utstråling, men ikke minst, du virker spennende å utfordrende;) håper vi kan ha kontakt, at e selvfølgelig skal be deg ut på en romantisk middag for to;) kyss fra John Arne Riise xxx»

Denne meldingen skapte stor oppsikt. Ikke nødvendigvis på grunn av innholdet. Men fordi fotballspiller John Arne Riise sendte den til ikke bare én, men en hel rekke norske kjendiskvinner i 2005. Beklageligvis for ham viste det seg at mange av disse kvinnene snakket sammen. Og serieflørter'n ble hengt ut i media. Blant de "heldige" som ble bedt på date var Pia Haraldsen, Lene Alexandra Øien, Synnøve Svabø, Barbro Fagerbakk, Sandra Lyng Haugen, Pia Tjelta og Tone Damli Aaberge.

I want 2 divorce U!

Ingen av oss ble særlig overrasket da Britney Spears og Kevin Federline skilte seg, men for Kevin kom det visstnok som lyn fra klar himmel. Paret hadde vært gift i to år da Britney skal ha annonsert skilsmissen for Kevin via en tekstmelding. Kevin leste den mens hans gjorde et tv-intervju, og klippet med Kevins sjokkerte ansiktsuttrykk har gjort stor suksess på YouTube.

SMS-split!

Idol-vinner Carrie Underwood og Gossip Girls Chace Crawford avsluttet forholdet via tekstmeldinger.

- Vi gjorde det slutt over sms, det var bare "peace out". Vi var veldig enige om det, så begge har det fint, sa Carrie Underwood like etter til US Magazine.

Dumpa x 6

Tennisstjernen Boris Becker ble dumpet av forloveden Sandy over sms - seks ganger!

- Jeg fikk plutselig en tekstmelding fra henne der det sto at det var over. For å virkelig vise at hun var seriøs, sendte hun meg fem andre meldinger som sa det samme, forteller tyskeren til Huffington Post.

På gamlemåten

Det er ingen ny trend å dumpe kjæresten med en tekstbeskjed, men før i tiden gikk det for seg på en litt annen måte. Daniel Day-Lewis (51) og Phil Collins (58) er to, litt eldre stjerner som har innrømmet å ha gjort det slutt via faks!

Lesernes tekstetabber

- Jeg var 13 år og hadde nettopp begynt å bruke bh, men synes det var innmari flaut å kjøpe det selv! Og hva gjør man da, når puppene vokser megafort? Man sender melding til mamma'n sin. Det var i hvert fall det jeg gjorde. Vel, jeg trodde i hvert fall det var det jeg gjorde! "Hei! Kan du være så snill å kjøpe bh til meg? Den jeg har nå begynner å bli stram og det gjør vondt!" Svaret jeg fikk kom fra bestekompisen min. "Jeg har ikke penger, men den meldingen skulle egentlig ikke til meg, eller"? Fortsatt er dette en gjenganger i vennskapet vårt. Om jeg ringer ham kan jeg nesten være sikker på at han svarer "Hva er det nå? Har puppene vokst?"

Smiley-ordliste

:-) eller :) Smiler

;-) eller ;) Blunker

:-D Ler

:-( Er sur

:' ( Gråter

:' ) Gråter av glede

:-* Kyss

:-P Geiper

:-O Overrasket

Mona (17)

- Jeg har opplevd det verste av det verste av alle sms-flauser! Jeg var nyforelsket og bare 16 år. Jeg skulle sende en grov melding til kjæresten min for å få ham tent. Den inneholdt da en rekke seksuelle ting jeg ville og hadde tenkt til å gjøre med ham senere. Da meldingen var klar til sending trykket jeg på "P" for "puz" som han da sto oppført som, men jeg glemte helt at før "puz" kommer "pappa" og jeg var litt for rask på tastene. Da jeg så hvem jeg sendte til lukket jeg telefonen i håp om at den skulle avbryte. Det gjorde den da IKKE! Fikk tilbake en melding av pappa som det sto "FY" på. Jeg har aldri vært så flau i hele mitt liv, og klarte ikke se pappa i øynene på flere uker!

Tone (20)

- Jeg hadde skrevet en ganske lang og veldig kinky melding til kjæresten min, men klarte å sende den til feil mottager. Reaksjonen var litt morsom. Personen jeg hadde sendt meldingen til svarte "lyst til å møtes?" Det endte med at kjæresten min sendte personen en melding hvor han beklaget den kinky sms-en som var blitt sendt feil.

Sofie (18)

- For mange år siden fikk jeg denne meldingen: "Gleder meg sååå til i kveld, jenta mi! Jeg har ordnet med hotellrom og alt!" Jeg med mine 12 år syntes dette var ekkelt og ikke det spor gøy, så jeg sendte en melding tilbake om at han hadde sendt feil. Men fortsatte med "For en tullekopp du er kjære!;)" Videre fulgte en haug med litt for intime meldinger om hva han ville gjøre med "meg". Dama var nok litt uforberedt på en het natt da han kom for å hente henne, for litt etter fikk jeg enda en melding: "Sorry! Jeg har visst sendt feil! PS: Du hørtes VELDIG hyggelig ut".

Maja (18)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning