Dreper med omstridt ammunisjon

- Jaktinstinktet overtar

De er flere en noen gang, er dødelig effektive og har aldri hatt så avanserte våpen. Norske skarpskyttere forteller til Vi Menn hvordan det føles å drepe.

I SIKTET: Bildet er tatt gjennom siktet på skarpskytterrifla til skarpskytteren Jan.

I SIKTET: Bildet er tatt gjennom siktet på skarpskytterrifla til skarpskytteren Jan. Foto: Privat

Publisert Oppdatert
PRESISJONSDØD: Kraftig kikkertsikte og langtrekkende våpen gir norske skarpskyttere muligheten til angripe Taliban-soldater på ekstreme hold.

PRESISJONSDØD: Kraftig kikkertsikte og langtrekkende våpen gir norske skarpskyttere muligheten til angripe Taliban-soldater på ekstreme hold. Foto: Privat

Skarpskytteren Jan forteller til Vi Menn at han og medsoldatene lå helt rolig og siktet seg beregnende inn på Taliban-soldater.

Flere ganger det siste året har norske soldater i Afghanistan drept afganske Taliban-soldater på over en kilometers avstand. Det lengste holdet for ett enkelt treff er 1380 meter.

Omstridt ammunisjon

Ammunisjonen de bruker er norskprodusert, og omstridt. Vi Menn har den ekslusive historien om de norske skarpskytterenes operasjoner i Afganistan.

Operasjonen "Harekate Yolo II" i november i fjor, ble en av de heftigste for norske styrker siden 2. verdenskrig.

Rekkevidde : 2,5 kilometer

Laglederen "Petter" og hans soldater ble beskutt med raketter. Petter la seg til rette med sitt halvautomatiske Barrett skarpskyttergevær. Det voldsomme våpenet med 12,7mm ammunisjon har en rekkevidde på 2500 meter, men mennesker er vanskelige å treffe på over en kilometer. Avstanden til taliban-soldaten som hadde avfyrt raketten var 1380 meter.

Med et drønn avfyrte han og traff målet. Taliban-skytteren ble drept momentant. Selv om det høres makabert ut: 1380 meter er norsk rekord for treff på person med første skudd.

"Jaktinstinkt"

- En ting er å ligge på en skytebane. En annen ting er å tenke klart når du blir skutt på. En del av prosjektilnedslagene var så nære at det sprutet sand i ansiktet mitt. Samtidig lå vi helt rolig og siktet oss beregnende inn, forteller Jan (29).

- Jeg var nærmest i en modus der jeg følte at jaktinstinktet mitt overtok. Alle forsto alvoret, men vi følte en positiv energi. Vi smilte mens vi sjekket utstyret.

Ett skudd - en død

Det er VG-journalist Tom Bakkeli som har skrevet boken "Ett skudd. En død" som kommer ut denne uken.

Han har møtt de mest sentrale skarpskytterne i Forsvaret og instruktørene deres i forbindelse med boken, og har også deltatt på Forsvarets skarpskytterkurs som observatør.

- Det kan synes som et paradoks at fredsnasjonen Norge lærer opp autoriserte spesialister i presisjonsdrap. Men ved å gjøre dette minsker sjansene for å drepe uskyldige sivile, dessuten er det dokumentert at innsatsen deres har reddet både norske og allierte soldater, sier Bakkeli

LES MER I VI MENN - I SALG NÅ!

Ødeleggende effektivt

Nettstedet youtube har en rekke videoer ute som viser skarpskyting med 12,7 sniper-våpen. Effektene og skadepotensialet til denne typen våpen og ammunisjon er stor. Vær oppmerksom på at dette er sterke bilder!

Se mer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning