Høyfølsom

Pentax Optio M50

Pentax vant speilreflekstesten vår forrige måned, er de like gode på kompaktkameraer?

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Høy følsomhet

+ 5x optisk zoom

- Få manuelle funksjoner

Pentax Optio M50

Spesifikasjoner

Oppløsning: 8 megapiksler

Optisk zoom: 5x

Skjermstørrelse: 2,5"

Skjermoppløsning: 232.000 piksler

Internminne: Ca. 30 MB

Minnekort: SD-kort

Optisk bildestabilisator: Nei

Lysfølsomhet: ISO 100 - 6400

Mål: 9,5 x 5,5 x 2,35 cm

Vekt: 117 gram

Det er selvsagt forskjell på et billig kompaktkamera og et speilrefleks til over 10.000 kr, men Pentax leverer alltid kvalitet. Optio M50 Har en stilren metallkropp og gjør ikke så mye ut av seg, ei heller når det kommer til spesifikasjonene, bortsett fra på ett punkt. M50 har nemlig 5x optisk zoom, og det kan bare Olympus µ 840 matche i denne testen. Ellers får du en oppløsning på 8 megapiksler, en 2,5 tommer stor skjerm med 232.000 piksler, noe som gjør den til en skarp skjerm. Den har selvsagt ansiktsgjenkjenning, og også høyeste manuelle lysfølsomhet i testen. Du kan skru lysfølsomheten opp til 6400, men da på bekostning av oppløsningen. Ved ISO 3200 og 6400 får du bare 5 megapikslers oppløsning.

Grønt trykk

Pentax velkjente grønne knapp er med. Et trykk på den og alt er fullstendig automatisk. Nå er det ikke altfor mye som kan styres manuelt på M50 uansett, men nyttig likevel. Spesielt siden den kan programmeres til andre funksjoner, som for eksempel oppløsning, hvitebalanse eller ISO-innstilling.

Bortsett fra de vanlige innstillingene som ISO og blits og lignende så har Optio M50 få manuelle funksjoner. Du kan ikke styre blender eller lukker manuelt, og eneste måten å styre eksponeringen på er med eksponeringsjusteringen i menyen. Nå er ikke Pentax alene om å mangle gode manuelle funksjoner i testen, men noe pluss er det uansett ikke.

Ansiktsgjenkjenning er med også i Pentax' modell, og ved hjelp av en enkelt knapp kan du raskt stille inn på smilemodus slik at kameraet ikke tar bilde før personen du fotograferer faktisk smiler.

Dus zoom

Førsteinntrykket av bildene til Optio M50 er gode. Bildene ser veldig skarpe og fine ut, skjønt noen bilder kan virke litt mørke, noe som kan komme av at lysmåleren mistolker motlyset iblant. Skarpheten i bildene synes å bli litt dusere når vi bruker full tele, noe som ikke er uvanlig, og det er ikke veldig påtagelig heller. Korn er heller ikke noe problem hos Optio M50. Pentax har løst problemet med for mye korn ved for høye ISO-verdier ved å senke oppløsningen fra ISO 3200 og oppover. Ikke en uvanlig løsning, men den funker bra nok, og gir deg bedre bilder ved ISO 6400 enn Nikon S520 gir ved ISO 2000, dog med bare 5 megapikslers oppløsning.

Spesifikasjoner

Produsent Pentax
Pris 1490

Konklusjon

Pentax Optio M50 er ingen skuffelse. Det er heller ikke noe skikkelig «må ha» kamera, men et godt alternativ til en bra pris med god brukervennlighet.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning