Test: Philips Wake-up Light HF3461

Som en maimorgen - av og til

Philips har et innmari enkelt konsept å selge inn: Med denne lampa får du en lettere start på dagen! Vi bet på agnet, men ble nok litt skuffa etter de skyhøye forventningene.

Sist oppdatert

Jobben til denne lampa er å simulere daggry, midt på vinteren når det er bekmørkt uke når du skal opp for å rekke jobben. Dette er rett og slett en vekkeklokke, som kombinerer lys og lyd for å gjøre det enklere å stå opp. Du stiller vekkeklokka, og lampa kommer på med gradvis mer lysintensitet i halvtimen før du skal opp. Ifølge Philips reduserer lyset nivået av søvnhormonet melatonin og øker produksjonen av kortisolhormonet som gjør at du føler deg mer energisk når du våkner. Fantastisk, ikke sant?

Intensivitet og sensitivitet

Lydalarmen kommer på til det tidspunktet du har stilt inn. Trikset skal være å finne den lysintensiteten du våkner av. Når man våkner av lyset omtrent akkurat da alarmen kommer på har man den rette lysintensiteten, og år dette inntrer samtidig opplevde jeg faktisk å få en veldig bra start på dagen! Problemet er bare at enkelte morgener er øynene godt planta i puta, eller man ligger med ansiktet i en annen retning enn morgenen før. Derfor ble det i praksis umulig å finne den optimale lysstyrken på lampa - enten våknet jeg før alarmen av et irriterende sterkt lys midt i fleisen, eller så våknet jeg akkurat like brutalt av alarmen som med alle andre vekkeklokker. Dessuten, siden samboeren min viste seg å ha forskjellig lyssensitivitet enn meg, våknet hun av lyset, vekte meg for å be meg om å slå det av, og dermed så forsov vi oss begge to.

Man kan selv velge om lydalarmen skal være radio, fuglekvitter, bølgesus, jungellyder eller alarmpip. Fuglekvitter og bølgesus viste seg for meg å være usedvanlig god sovemedisin enkelte dager, mens de beste morgenene var da lyset vekte meg akkurat idet fuglekvitteret inntraff. Det ble som å våkne en deilig maimorgen - midt i svarteste januar.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også