Test: Philips Wake-up Light HF3461

Som en maimorgen - av og til

Philips har et innmari enkelt konsept å selge inn: Med denne lampa får du en lettere start på dagen! Vi bet på agnet, men ble nok litt skuffa etter de skyhøye forventningene.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Kan definitivt gi noen behagelige morgener når du finner rett lysstyrke for din egen lysintensitet

- Kan også fungere som sovemedisin

- Dårlig lydkvalitet og utpreget plastikkfølelse

Jobben til denne lampa er å simulere daggry, midt på vinteren når det er bekmørkt uke når du skal opp for å rekke jobben. Dette er rett og slett en vekkeklokke, som kombinerer lys og lyd for å gjøre det enklere å stå opp. Du stiller vekkeklokka, og lampa kommer på med gradvis mer lysintensitet i halvtimen før du skal opp. Ifølge Philips reduserer lyset nivået av søvnhormonet melatonin og øker produksjonen av kortisolhormonet som gjør at du føler deg mer energisk når du våkner. Fantastisk, ikke sant?

Intensivitet og sensitivitet

Lydalarmen kommer på til det tidspunktet du har stilt inn. Trikset skal være å finne den lysintensiteten du våkner av. Når man våkner av lyset omtrent akkurat da alarmen kommer på har man den rette lysintensiteten, og år dette inntrer samtidig opplevde jeg faktisk å få en veldig bra start på dagen! Problemet er bare at enkelte morgener er øynene godt planta i puta, eller man ligger med ansiktet i en annen retning enn morgenen før. Derfor ble det i praksis umulig å finne den optimale lysstyrken på lampa - enten våknet jeg før alarmen av et irriterende sterkt lys midt i fleisen, eller så våknet jeg akkurat like brutalt av alarmen som med alle andre vekkeklokker. Dessuten, siden samboeren min viste seg å ha forskjellig lyssensitivitet enn meg, våknet hun av lyset, vekte meg for å be meg om å slå det av, og dermed så forsov vi oss begge to.

Man kan selv velge om lydalarmen skal være radio, fuglekvitter, bølgesus, jungellyder eller alarmpip. Fuglekvitter og bølgesus viste seg for meg å være usedvanlig god sovemedisin enkelte dager, mens de beste morgenene var da lyset vekte meg akkurat idet fuglekvitteret inntraff. Det ble som å våkne en deilig maimorgen - midt i svarteste januar.

Spesifikasjoner

Produsent Philips
Pris 1195

Konklusjon

Denne lamperadioen kan altså bidra til noen enklere morgener, men av og til kan den altså bli alt for behagelig. Bruk en vanlig og brutal klokkealarm som backup. Deler man seng med noen, vil den antakelig by på problemer hvis man har forskjellig lyssensitivitet, noe som blir enda mer problematisk hvis man skal opp på forskjellig tidspunkt.

Noen vil nok føle Philips Wake-Up Light som en suveren kur mot morgengruff, men regn ikke med like bra starthjelp hver dag. Egentlig er dette bare en helt vanlig klokkeradio, men med en nattbordslampe med tidsstyrt dimmer. Noe teknisk vidunder er den ikke, og med en ganske laber lydkvalitet og en utpreget plastikkfølelse, synes vi derfor at prisen på 1.200 kr er litt stiv. På den annen side, er du blant dem som kommer til å våkne like energisk hver eneste dag, er den verdt hver krone. Men uansett er det viktig å huske på at ikke et eneste produkt i verden kan erstatte tilstrekkelig antall timer med kvalitetssøvn, så jeg skal heller prøve å legge meg litt tidligere nå som lampen skal i retur til Philips.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning