Smappee

Smappee lover å forteller deg hvor mye strøm du bruker

Den lover å hjelpe deg å spare både penger og miljøet. Du må bare installere den riktig først.

FERDIG INSTALLERT: Det er nok ikke alle som klarer å plassere Smappee like ryddig og pent om de gjør installasjonen selv.
FERDIG INSTALLERT: Det er nok ikke alle som klarer å plassere Smappee like ryddig og pent om de gjør installasjonen selv. Foto: Truls Steinung
Sist oppdatert
FORT GJORT: Elektriker Heine Andreas Millinge boret raskt hull i sikringsskapet og plassert Smappee etter gjeldende forskrifter.
FORT GJORT: Elektriker Heine Andreas Millinge boret raskt hull i sikringsskapet og plassert Smappee etter gjeldende forskrifter. Foto: Truls Steinung

Det er ikke lett å holde oversikt over hvor mye strøm man bruker før regningen plutselig er der. Hadde det ikke vært kjekt å kunne følge med på hvor mye effekt som går med til enhver tid, kun ved hjelp av noen trykk på mobilen? Det er nettopp det den belgiske produsenten bak Smappee lover.

Dingsen med det noe komiske navnet er nemlig ganske enkelt en strømforbruksovervåker som skal installeres i sikringsskapet. Med enkle tilkoblinger til noen ledninger i skapet skal den gi deg detaljert informasjon om hvert enkelt strømforbrukende apparat i hjemme, og all informasjonen leveres rett til en app på mobilen.

Det høres neste for godt ut til å være sant, så undertegnede fikk like godt systemet installert i egen bolig for å gi det et forsøk.

Lurer du på hvor mye strøm dingsene dine bruker? Sjekk oversikten vi har laget her.

Ikke fullt så enkelt

Smappee markedsføres som svært brukervennlig, og det skal i de fleste tilfeller være veldig enkelt å installere selv. Det gjør du ved å feste en eller flere sensorer på fargekodede ledninger i sikringsskapet. For undertegnede var det imidlertid ikke fullt så enkelt å få oversikt over alle ledningene i det gamle skapet, og etter en del kommunikasjon fram og tilbake med produsenten som inkluderte bilder av skapet, ble det bestemt at elektriker skulle ta seg av jobben. (I dette tilfelle dekket av produsent.)

Elektriker ble innkalt og han gjorde en flott jobb med å bore hull i det gamle steinharde skapet og trekke sensorledninger gjennom til sine respektive strømledninger. Smappee-enheten ble pent passert utenfor skapet, og jobben tok ikke stort mer enn 20 minutter.

Neste steg var å ordne wifi-forbindelse til Smappee, og i og med at nettet ikke holdt høy nok kvalitet i boden der sikringsskapet er, måtte undertegnede til med en wifi-repeater.

Slik utnytter du WiFi-signalene best

Både enkelt og ikke så enkelt

Selve oppsettet er i seg selv veldig enkelt og kan gjøres enten via WPS eller ved å koble en smarttelefon til enhetens eget trådløsnett og angi nettet den skal koble seg til på den måten. Deretter oppretter man en Smappe-konto som gjør at kommunikasjonen mellom telefonen og Smappee går via internett og ikke direkte via trådløsnettet. Dermed kan appen brukes overalt og ikke bare mens man er hjemme.

Det første som møter deg i appen er et bilde som viser totalforbruk i sanntid, og dette tallet oppdateres hvert femte sekund. Her er det spesielt interessant å se hvor mye forbruket faktisk går opp og ned når du skrur av og på ulike apparater. Tallet varierer mye og årsaken er selvfølgelig at storforbrukere som varmtvannstank og varmeovner skrur seg av og på etter behov basert på termostater. I tillegg gir andre varmegenererende apparater som brødristeren og vannkokeren kraftige utslag, men disse har selvfølgelig liten innvirkning over tid siden de kun brukes i korte perioder.

Appen kan videre beregne hvor mye forbruket ditt koster per dag, uke og måned basert på strømprisen du angir, men denne vil naturlig nok kun være nøyaktig om du har fast pris på strøm.

Ikke helt vanntett system

Alt dette er jo flott, men det skulle vise seg at alt ikke fungerte helt som forventet. Systemet forsøkte riktignok å analysere strømforbruket og levere en hendelsesliste som viser når individuelle apparater slår seg av og på, men denne så ikke ut til å stemme særlig godt, og i tillegg dukket de samme apparatene opp flere ganger. Samtidig var det også problemer med flere andre funksjoner i appen.

Dermed måtte produsenten kontaktes igjen, og det viste seg at systemet likevel ikke var tilkoblet riktig i sikringsskapet. Det viste seg nemlig at dette skapet bare krevde én sensor fra Smappee, men tre var koblet til. Etter å ha studert bruksanvisningen og fulgt diverse ledninger centimeter for centimeter rundt i skapet ble rett ledning til slutt funnet og sensoren var på plass.

Slik ser selve Smappee-enheten ut. Den trenger strøm og må kobles nær en stikkontakt, og selve sensoren i sikringsskapet kobles til denne.
Slik ser selve Smappee-enheten ut. Den trenger strøm og må kobles nær en stikkontakt, og selve sensoren i sikringsskapet kobles til denne.

Individuelle apparater

Dermed gikk vi igjen i gang med å teste analysefunksjonene til Smappee, og denne gangen gikk alt veldig mye bedre. Det tar selvfølgelig tid før listen over aktive apparater fylles opp fordi Smappee må se dem i bruk over en viss tid først.

PRAKTISK: Denne plugges mellom veggen og et apparat du vil at skal skru seg av og på automatisk.
PRAKTISK: Denne plugges mellom veggen og et apparat du vil at skal skru seg av og på automatisk.
OVERSIKT: Hovedskjermen i appen presenterer totalforbruk i sanntid, i tillegg til en beregning av det vedvarende forbruket over tid.
OVERSIKT: Hovedskjermen i appen presenterer totalforbruk i sanntid, i tillegg til en beregning av det vedvarende forbruket over tid.
INFORMATIVT: Slik kan hendelseslisten se ut etter at et par apparater er registrert.
INFORMATIVT: Slik kan hendelseslisten se ut etter at et par apparater er registrert.

Dermed må man vente et par dager før man kan begynne å klassifisere og navngi dem. Det gjør man ved å studere hver oppføring og se når i løpet av døgnet de har brukt strøm og hvor mye de har brukt. Appen kan også varsle deg når apparatet slås av og på for å gjøre letejobben lettere.

Alternativt finnes det en veiviser for å finne et bestemt apparat manuelt ved å følge instruksjoner om å slå det på og av mens Smappee analyserer. Det passer fint med apparater som varmeovner, men ikke fullt så bra med vaskemaskinen og varmtvannstanken - som står på rom der vi ofte kan spare strøm med noen få, smarte tips.

Det ser også ut til å være vanskelig å registrere mindre strømkrevende apparater og lys fordi det foregår for mye i nettet samtidig.

Litt hjemmeautomasjon også

I og med at Smappee er ment å fortelle deg hvilke apparater som bruker strøm og hvor det er penger å spare, er det vel ingen overraskelse at de også tilbyr en løsning for å skru av og på apparater automatisk. Med i esken fikk vi en ComfortPlug som settes mellom apparatet og veggen, og den kobles enkelt til Smappe-boksen ved hjelp av appen.

Den bruker en dedikert trådløsforbindelse fremfor WiFi, og kommuniserer dermed ikke direkte med telefon.

Vi testet den med en varmeovn som bare trenger å stå på deler av døgnet og det var en enkel sak å sette den opp til å skru seg på klokken fem om ettermiddagen og slå seg av klokken tolv på kvelden på hverdager.

Pakker med tre eller seks slike kontakter kan kjøpes fra Smappee for henholdsvis rundt 300 og 500 kroner og inkludert er også en eller to fjernkontroller.

If this then that

Men Smappee har også flere funksjoner på lur, og en av dem er støtte for IFTTT som er en nettbasert tjeneste der du kan koble sammen det meste du kan tenke deg av ulike nettjenester inkludert Dropbox, Evernote, Gmail og iOS- og Androidfunksjoner i tillegg til flere hjemmeautomasjonssystemer som Nest, Wemo og SmartThings.

Dermed kan Smappee i prinsippet snakke med alle disse tjenestene og mange flere, men dessverre er nok ikke alt helt på plass ennå for det fungerte rett og slett ikke selv om koblingen av kontoer gikk fint. Når dette kommer i orden finnes det imidlertid et stort potensial her.

Du kan for eksempel få varsel via SMS om forbruket går over en viss grense, eller du kan sette opp enkelte Comfort-plugger til å skru seg på når du er på vei hjem ved å bruke telefonens GPS. Her er mulighetene mange, og ikke minst når de kombineres med andre automasjonssystemer.

Spennende, men litt for vanskelig

Smappee er et spennende produkt med mye potensial. Dessverre er ikke installasjonen så enkel som produsenten skal ha det til, og når til og med en elektriker plasserer sensorene feil, lurer vi på hvordan vanlige forbrukere skal få det til. Når den endelig var på plass, fungerte imidlertid alt bedre og det er imponerende å se hvordan den klarer å analysere apparater kun ved hjelp av en eneste sensor og finner ut når de slås av og på.

Dette ser vi for oss at kan brukes til å få bedre oversikt over strømforbruket og identifisere storforbrukere man kanskje ikke har tenkt på.

Samtidig vil vi tro at Smappee sikkert gjerne vil selge deg flere ComfortPlugs som kan bidra til å få ned forbruket, og da er det jo betryggende å se at de fungere fint. 

Smappee koster 200 euro og kan bestilles fra Smappee.com.

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også