Nesten helt komplett

TomTom Go730T

Rykende ferske TomTom Go730T er testens desidert dyreste GPS, men den er verdt hver eneste krone.

Foto: Foto: Tron Høgvold

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Brukervennlighet

+ Alle muligheter for ruteplanlegging

+ Online-tjenester

+ PC-programvare

+ Godt integrert musikkavspiller

- Foten/holderen er litt for simpel

TomTom var trege med å komme med slanke modeller, men de seneste modellene er blitt tynnere og tynnere.

TomTom var trege med å komme med slanke modeller, men de seneste modellene er blitt tynnere og tynnere. Foto: Tron Høgvold

TomTom Go730T

Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 4,3"
  • Kart: Europa
  • TMC: ja
  • Fotoboks: ja
  • MP3: ja
  • Video: nei
  • Bilder: ja

Den nye generasjonen Go-enheter fra TomTom ligner mye på den forrige. Den har imidlertid to store nyheter som heter IQRoutes og Advanced Lane Guides. Førstnevnte er en avansert form for rutekalkulering der veivalgene er basert på reelle hastigheter på gitte tider av døgnet og uka. Dette er basert på informasjon TomTom har samlet inn fra brukerne sine i årevis. Det er selvsagt en super idé, men det er vanskelig å se at den gjør Go730 til noe bedre enn forrige modell Go720, i hvert fall i Norge. Nedover i Europa har nok dette mer for seg, og muligens er det IQRoutes som gjør at Go730 bruker lengre tid på å kalkulere ruter tvers gjennom Europa enn det Go720 gjorde.

Ny feltguide

Advanced Lane Guides er altså en feltguide, og her vises mer detaljert grafikk på skjermen for å illustrere hvilket felt man skal legge seg i. Dette funker utmerket der det er tilgjengelig, men det var ikke mange stedene vi kom over denne feltguiden i kartverket rundt Oslo og Drammen.

Det er altså ingen grunn til å løpe til butikken bare for å snappe opp disse to nyhetene når vi vet at Go720 selges for bare 2.000 kr for tiden. Men husk at Go730 har nyere kart, en oppdatering som i seg selv er verdt rundt 800 kr for Vest-Europa.

Bortsett fra innslagene av den nye feltguiden, er kartvisningen hos TomTom like enkel og oversiktlig som før. På stemmeanvisningene er det bare Garmin som er bedre, men merk at det her er mulig å lese inn egne anvisninger. Også TomTom kan lese opp gatenavn, den kan til og med lese opp SMS, men denne teks-til-tale-biten mangler dessverre fortsatt på norsk.

Av ekstrafunksjonalitet er både handsfree- og MP3-spillerfunksjonene meget bra. Det er også mulighet for å overføre all lyd til bilstereoen via integrert FM-transmitter, Bluetooth eller linjeutgangen.

Spesifikasjoner

Produsent TomTom
Pris 3369

Konklusjon

Det TomTom er fullstendig overlegen på, er menysystemet. For det første er det utrolig enkelt og kjapt å bla i, og for det andre ligger alle tenkelige funksjoner svært lettvint til. Er det en eller annen mulighet for ruteplanlegging du leter etter, finner du det på TomTom. TomTom er også i en særklasse når det gjelder PC-programvare, online-tjenester og oppgraderingsmuligheter. Nye kart vil alltid være lett tilgjengelig mot betaling via PC-programvaren, og dessuten har du alltid mulighet til å forbedre kartene selv (MapShare-funksjonen) og å laste ned forbedringer andre brukere har gjort på sine enheter. Alle disse overlegenhetene gjør TomTom Go730T til testens soleklare vinner. Du må betale litt ekstra, men samtidig kan du være sikker på at du har en GPS som lett kan holdes oppdatert og dermed følge deg i mange år.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning