Nesten helt komplett

TomTom Go730T

Rykende ferske TomTom Go730T er testens desidert dyreste GPS, men den er verdt hver eneste krone.

Foto: Foto: Tron Høgvold
Sist oppdatert
TomTom var trege med å komme med slanke modeller, men de seneste modellene er blitt tynnere og tynnere.
TomTom var trege med å komme med slanke modeller, men de seneste modellene er blitt tynnere og tynnere. Foto: Tron Høgvold

TomTom Go730T

Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 4,3"
  • Kart: Europa
  • TMC: ja
  • Fotoboks: ja
  • MP3: ja
  • Video: nei
  • Bilder: ja

Den nye generasjonen Go-enheter fra TomTom ligner mye på den forrige. Den har imidlertid to store nyheter som heter IQRoutes og Advanced Lane Guides. Førstnevnte er en avansert form for rutekalkulering der veivalgene er basert på reelle hastigheter på gitte tider av døgnet og uka. Dette er basert på informasjon TomTom har samlet inn fra brukerne sine i årevis. Det er selvsagt en super idé, men det er vanskelig å se at den gjør Go730 til noe bedre enn forrige modell Go720, i hvert fall i Norge. Nedover i Europa har nok dette mer for seg, og muligens er det IQRoutes som gjør at Go730 bruker lengre tid på å kalkulere ruter tvers gjennom Europa enn det Go720 gjorde.

Ny feltguide

Advanced Lane Guides er altså en feltguide, og her vises mer detaljert grafikk på skjermen for å illustrere hvilket felt man skal legge seg i. Dette funker utmerket der det er tilgjengelig, men det var ikke mange stedene vi kom over denne feltguiden i kartverket rundt Oslo og Drammen.

Det er altså ingen grunn til å løpe til butikken bare for å snappe opp disse to nyhetene når vi vet at Go720 selges for bare 2.000 kr for tiden. Men husk at Go730 har nyere kart, en oppdatering som i seg selv er verdt rundt 800 kr for Vest-Europa.

Bortsett fra innslagene av den nye feltguiden, er kartvisningen hos TomTom like enkel og oversiktlig som før. På stemmeanvisningene er det bare Garmin som er bedre, men merk at det her er mulig å lese inn egne anvisninger. Også TomTom kan lese opp gatenavn, den kan til og med lese opp SMS, men denne teks-til-tale-biten mangler dessverre fortsatt på norsk.

Av ekstrafunksjonalitet er både handsfree- og MP3-spillerfunksjonene meget bra. Det er også mulighet for å overføre all lyd til bilstereoen via integrert FM-transmitter, Bluetooth eller linjeutgangen.

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også