MacWorld Expo:

Mekka for Mac-fansen

Apple har ikke kunder, de har fans.

Publisert Oppdatert
PÅ PLASS:Vi Menn er på plass på MacWorld i San Francisco.

PÅ PLASS:Vi Menn er på plass på MacWorld i San Francisco. Foto: Thorkild Gundersen

Folk som strømmer til Moscone Convention Center i San Francisco har allerede på seg T-skjorter med eplelogo på. Under MacWorld Expo 6-9 januar er de like forventningsfulle som fotballsupportere på cupfinalen.

Vi Menn har tatt runden på gulvet i det enorme messesenteret i sentrum av San Francisco. I et USA preget av økonomiske krisetider, er det ingenting som tyder på avtagende interesse for ny teknologi. Det er ikke godt å si hvem som er mest begeistret - utstillerne eller de tusenvis av nysgjerrige som strømmer til messen fra alle verdenshjørner.

Steve Jobs' fravær ingen demper

At en syk Steve Jobs ikke kunne stille opp, ser heller ikke ut til å dempe interessen. Nyheten om at Apple dropper kopisperren på musikk kjøpt fra iTunes var selvsagt en god nyhet for brukerne.

Mac-snack

PÅ PLASS: Vi Menn er på plass på MacWorld i San Francisco. Her følger noen smakebiter på hva dingse-produsentene har funnet på siden sist.

MENIGHETEN:iPhone har begeistret millioner av mobilbrukere verden over. Ikke minst har alle de nedlastbare tilleggsprogrammene blitt populære. De koster fra 1 dollar og oppover. Programmene inneholder alt fra gitarstemming til beregning av bilens drivstoffbruk og løpende reiseregninger!

JOBB OG FRITID: Apples programpakker er delt i to hoveddeler: iLife for personlig bruk og glede, og iWork for typiske arbeidsoppgaver. iWork er nylig kommet i oppdatert utgave, mens iLife kommer i ny utgave i slutten av januar. Oppgraderingen kan gjøres over nettet, og koster ca 500 kroner.

SURFIN' THE WORLD: Et fantastisk leketøy. Surfrundt i verden ved hjelp av Google Earth. Brettet man står på er laget til spill med Nintendo Wii, men sender trådløst bevegelser til datamaskinen. Bevegelsene styrer den hvite melkebilen, som kjører rundt i terreng eller byer. All grafikken er basert på Google Earths 3D-modell av jorden. Ett øyeblikk er man på toppen av Mount Everest, det neste i sentrum av Los Angeles.

Software slippes i disse dager og er gratis, se mer på code.google.com/map

BOMBET? Nei, Oslo er ikke bombet, det bare virker sånn. Foreløpig er kun slottet, Stortinget, rådhuset og noen få hotell 3D-animert for Google Maps. Alle 3D-animasjoner er gjort av brukere selv, ved hjelp av programmet "Sketchup", som kan lastes ned fra www.sketchup.google.com

HANGMAN: En liten morsomhet som låner navn fra berømt strek-gjettelek. Dingsen lar deg kveile opp overflødig ledning. 100 kroner, takk.

SPILLE MED STING: En av nyhetene i programmet Garage Band er muligheten til å lære Stings låter - og å spile dem sammen med komponisten selv. Garage Band er et innspillingsprogram for aspirerende rockestjerner.

GODT BESKYTTET: Den er tynn, den er smidig, og den gir maksimal beskyttelse. Nei, Sheila selger ikke kondomer, men et gjennomsiktig plastmateriale beregnet på alle typer skjermer som iPod, iPhone og hundrevis av andre mobilskjermer. Zagg Shields er løsningen for deg som vil unngå riper i skjermen. 150 kroner per stykk, bestilles på www.zagg.com.

SKAL DELE MED SEG: Apple kunngjorde på MacWorld at kopisperre på musikkfiler kjøpt fra iTunes skal fjernes. Dermed er du ikke lenger bundet til iPod når du skal høremusikken.

Les mer om fjerningen av kopisperren

STEREO I LOMMA: En knøttliten iPod Shuffle med 1 GB lagringskapasitet kombinert med en "sammenleggbar" Tweakers høyttaler, til 150 kroner. Går ned i ei bukselomme. Mindre blir et stereoanlegg neppe.

PÅ SKOLEBENKEN: MacWorld byr gjestene på flere kurs. Her er en gjeng hobbyfotografer i gang med å lære seg fotoredigeringsprogrammet i iPhoto.

SPEILREFLEKS MED VIDEO: Nyeste nytt fra Canon: EOS 5D, et speilrefleks kamera med utskiftbar optikk, som også tar video i HD. Den våte drøm for enhver fotograf som tar både foto og film, og ikke orker drasse rundt på to kamera. Koster 2700 dollar i USA.

SPEILREFLEKS MED VIDEO:Nyeste nytt fra Canon: EOS 5D, et speilrefleks kamera med utskiftbar optikk, som også tar video i HD. Den våte drøm for enhver fotograf som tar både foto og film, og ikke orker drasse rundt på to kamera. Koster 2700 dollar i USA og snaut 25 000 norske her hjemme.

SPEILREFLEKS MED VIDEO:Nyeste nytt fra Canon: EOS 5D, et speilrefleks kamera med utskiftbar optikk, som også tar video i HD. Den våte drøm for enhver fotograf som tar både foto og film, og ikke orker drasse rundt på to kamera. Koster 2700 dollar i USA og snaut 25 000 norske her hjemme. Foto: Thorkild Gundersen

Les mer om Canon EOS 5D

SELGER BILDENE FOR DEG: Ivrig hobbyfotograf? iStockphoto.com selger bildene for deg!. Du laster opp dine bilder, merker dem med søkeord, og plutselig har du 3 millioner potensielle kunder over hele verden. Direktør Kelly Thompson viser frem et bilde av Oslo Rådhus, tatt av en norsk amatørfotograf. Det er solgt over 150 ganger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning