TRÅDLØS STRØM

Luftig spøk eller teknorevolusjon?

Laderen fra RCA skal ta strøm fra løse lufta.

BLØFF? Airnergy Charger fra RCA, som henter strøm fra lufta, eller bare en godt lagd juksedings?

BLØFF? Airnergy Charger fra RCA, som henter strøm fra lufta, eller bare en godt lagd juksedings?

Publisert Oppdatert
KOMPAKT: Slik ser Airnergy Charger ut, på størrelse med en mobiltelefon.

KOMPAKT: Slik ser Airnergy Charger ut, på størrelse med en mobiltelefon.

Ifølge nettstedet OhGizmo.com er laderen fra Airnergy i stand til å høste energi fra lufta og omsette den til elektrisk kraft. Som OhGizmo.com skriver, så lar dette seg gjøre.

I fjor sommer demonstrerte Eric Giler fra selskapet WiTricity hvordan man får en tv til å funke uten ledninger og batterier .

«Stjeler» strøm

Forskere ved MIT viste i 2007 at man kan få lys i en pære uten verken å kople den til strømnettet eller batteri, ved hjelp av ny teknologi som ennå ikke er klar for markedet.

Men det revolusjonerende ved Airnergy Charger fra RCA er at den er liten og kompakt og effektiv nok til praktisk bruk. Laderen skal være utstyrt med et batteri som henter strøm gjennom lufta så lenge du befinner deg i nærheten av et WiFi-anlegg, feks på jobben, på en kafé eller på flyplasser.

En rekke andre nettsteder har brakt nyheten om dingsen de siste dagene, deriblant Obsessable.com.

Lader mobilen på 90 minutter

Ifølge OhGizmo demonstrerte RCA dingsen på teknologimessa CES 2010 i Las Vega denne måneden, og der skal de ha ladet en BlackBerry fra 30 prosent til full batterikapasitet på 90 minutter, uten andre energikilder enn WiFi-signaler i lufta.

- At det kunne være mulig å samle opp noe energi fra trådløsnettet og lade opp enheten over forholdsvis lang tid er kanskje mulig. Deretter kunne man lade mobilen med strøm fra denne enheten. Men å koble til en slik enhet for å lade en telefon i løpet av 90 minutter virker svært usannsynlig hvis enheten ikke har noe internt lager som er oppladet på forhånd. Jeg forstår det sånn at man her kobler enheten til mobilen og lader mobilen direkte med energi fra nettet. Det tror jeg ikke noe på, sier professor i instrumenteringsteknikk ved NTNU Tor Onshus til Klikk.no.

Kommer til sommeren

Laderen skal ifølge OhGizmo.com være på markedet til sommeren, og den skal da koste 40-50 amerikanske dollar (cirka 250 norske kroner). Også en blogger hos The Guardian skriver om oppfinnelsen, i rosende ordelag.

RCA selv har imidlertid ikke lagt ut noen pressemelding om den revolusjonerende dingsen på sine nettsider, og i debattfeltet under videoen fra CES på youtube.com påpeker flere brukere at dette er noe underlig. Også på debattforumet Somethingawful.com er skepsisen stor.

Responsen fra leserne av EnGadget.coms presentasjon av Airnergy er derimot mindre kritisk.

Krav til avstand

Men Tor Onshus ved NTNU er skeptisk til at dette produktet kan være klart for salg.

- Hvis vi starter med senderen så finner jeg på nettet at de sender ut i størrelsesorden 100 mW fra det vi kan se på som et punkt i denne sammenheng. Antar vi at det stråler bare i planet og ikke i alle retninger som en kule, vil signalet være svekket med en faktor på minst 100 etter 10 meter, skriver Onshus og konkluderer med at avstanden til senderen ikke kan være lang.

Tar 50 timer

- Hvis vi antar at et telefonbatteri er på 1 Ah og 5V så vil det vel ta 50 timer å lade batteriet hvis all effekten gikk direkte fra senderen til batteriet uten noe tap. Dessuten vil enheten bruke litt effekt på å omforme og lagre energien fra antenna, skriver Onshus.

Se videoen som demonstrerer Airnergy Charger her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning