TEST: Ipod Nano

Endelig sitter proppene

Videokamera er ikke den viktigste grunnen til at Ipod Nano fortsatt er best i klassen.

Publisert Oppdatert

En liten testjoggetur bekrefter det jeg håpet.

Etter at jeg i årevis rutinemessig har byttet ut Apples ørepropper med noen som ikke glir ut, er det en fryd å konstatere at de endelig har laget noen som sitter i øret.

Og de blir sittende, selv i et varmt hode. Denne ergonomiske forbedringen av øreproppene gjelder alle de nye Ipodene.

Nå med videokamera

Det er Ipod Nano som er mest fornyet i rekken av nye Ipod-modeller. Videokamera er det mest oppsiktsvekkende nye.

Både lyd og bilde er helt greit, tatt i betraktning miniatyr-linsen og -mikrofonen. En litt større skjerm gir helt godkjent breddevisning av videoopptaket (eller andre videoer, for den saks skyld).

Selv om det neppe ser dødsfett ut på din store flatskjerm, vil formatet garantert duge til levende bilder i Youtube-format.

Og samspillet med Itunes gjør at det selvsagt er enkelt å overføre og vise videoene du tar opp.

Om kort tid vil det helt sikkert vil dukke opp en og annen musikkvideo på Youtube bestående av opptak gjort med Ipod Nano.

Les også: HTC Hero nærmer seg iphone

Endelig radio - med pause

Den andre andre, og kanskje viktigere nye funksjonen er radio.

Radio har vært etterlyst i mange år, så her kan konkurrentene peke nese og si velkommen etter.

Men pause i livesendingene er mer uvanlig. Sett at du blir avbrutt midt i Popquiz. Trykk på pauseknappen og fortsett der du slapp etterpå. Denne funksjonen er det, så vidt jeg vet, ikke så mange mediespillere i dette formatet som har.

Kanalene finner du ved å ratte med menyhjulet. Enkeltklikk for å søke etter kanaler manuelt. Hold midtknappen inne for å få Nanoen til å huske kanalen du hører på.

Favorittene blir merket med frekvensen, og ikke navnet på kanalen. Da er det greit å vite at NRK P1 er 88,7, for eksempel.

Les også: TomTom for Iphone virker ikke

Hva heter låta?

Norsk er ett av språkene som er godkjent for "voice-over", en ny funksjon på alle Ipodene. Trykk lett på midtknappen mens låta går, så får du høre navn på artist og låt, om du skulle være i tvil.

I og med mikrofonens ankomst, har Nano også taleopptak. Her er det ingen løfter om studiokvalitet på lyden, men til enkle memoer, intervjuer eller enkle akustiske musikkopptak er dette helt OK.

Skritteller er også nytt i Nano. Sammen med duppedittpakken Nike+ Ipod kan denne utnyttes i et treningsprogram, såfremt du ikke sverger til en av Nikes skokonkurrenter.

Klikk.no kommer tilbake med en test av Nano i kombinasjon med Nike+ Ipod.

Les også: Slik finner du din biologiske alder

Trådløsnett neste

Det er vanskelig å komme på noe vesentlig som mangler i denne mediespilleren, i hvert fall av maskinvare-funksjonalitet.

Det måtte i så fall være stillbilde-kamera, men bruksverdien er kanskje begrenset, siden alle mobiltelefoner har bedre kamera enn det er sannsynlig at man får plass til en så liten spiller som Nano.

En større utfordring er framveksten av streamingtjenester som Spotify.

Det er derfor neppe høye odds for å tippe at både en Apple-variant av streaming, og trådløsnett, eller helst 3G, vil være på plass i neste høsts Ipod Nano. Og kanskje telefon?

Les flere teknologisaker på: Klikk Teknologi

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning