Test: Garmin Fenix 3

Denne klokka får terningkast seks

Vi har testet treningsklokka som får gadget-friken i deg til å sikle.

STOR OG TØFF: Garmin Fenix 3 er først og fremst en GPS-basert pulsklokke, med er også et aktivitetsarmbånd, en slags smartklokke og ikke minst en hverdagsklokke.
STOR OG TØFF: Garmin Fenix 3 er først og fremst en GPS-basert pulsklokke, med er også et aktivitetsarmbånd, en slags smartklokke og ikke minst en hverdagsklokke. Foto: Tron Høgvold
Sist oppdatert
TUNG: Safir-utgaven ser ekstra eksklusiv ut med metallarmbånd, men dette påfører klokka 100 gram ekstra vekt.
TUNG: Safir-utgaven ser ekstra eksklusiv ut med metallarmbånd, men dette påfører klokka 100 gram ekstra vekt. Foto: Produsent

En pulsklokke gir deg god kvalitet på økta om du bruker den skikkelig.

Det er det mange som har oppdaget, og da Garmin lanserte denne multisportklokka i januar, lurte mange på om dette er den ultimate alt-mulig-klokka.

Det er den nok også, for mange. Først og fremst er den en ekstremt avansert treningsklokke som deler mange av funksjonene med Forerunner 920XT, men denne er både pen og tøff nok til å funke som hverdagsklokke.

Fenix 3 Sapphire gir fra første stund et solid kvalitetsinntrykk. Den er stor, men med en diameter på 5,1 cm er den ikke oppsiktsvekkende stor sammenlignet med andre store moteklokker.

Tykkelsen på 1,6 cm byr derimot helt klart på problemer sammen med trange skjortemansjetter. Testperioden ble derfor skjortefri, og da fungerte den helt utmerket som en 24-timersklokke, 7 dager i uken.

Som hverdagsklokke fyller den også behovet for et aktivitetsarmbånd og langt på vei behovet for en smartklokke.

Safir-utgaven

Dette er den dyre Saphire Edition til over 5000 kroner. Det som skiller Saphire-utgaven fra standardutgaven av Fenix 3 er prisen, metallarmbåndet og safirglasset.

Safirglasset er selvsagt mer robust enn et plastglass, men metallarmbåndet synes vi ikke er verdt prisen, selv om det gir ekstra stilpoeng. Metallenka øker vekten med hele 100 gram, men hovedproblemet er at den er noe man justerer for håndleddet en gang for alle.

For å kunne sette klokken utenpå treningsjakken på kjølige treningsøkter, skrudde vi heller på det medfølgende gummiarmbåndet, og sparte samtidig en masse vekt på armen.

Gummiarmbåndet er det samme som følger med standardversjonen, og derfor tror vi at de fleste gjør det smartest i å velge nettopp standardversjonen og heller spare en tusenlapp.

Display

Displayet er en såkalt transreflektiv skjerm, som i motsetning til vanlige LCD-skjermer (som trenger bakbelysning for å vise noe som helst) blir mer lesbar jo mer lys skjermen eksponeres for.

Den er utmerket i sollys, men ikke så lesbar i skumringen – da må man aktivere baklyset. Displayet er ikke dårlig, men det er langt blassere og mye mindre kontrastfullt enn det Garmin viser på promo-bildene sine. Derfor ble vi også litt skuffet i starten.

Klokka har to modus: klokkemodus og treningsmodus.

GUMMI: Vi skrudde raskt av metallarmbåndet og satte på det medfølgende gummiarmbåndet i stedet. Her er klokka i treningsmodus med fire datafelter.
GUMMI: Vi skrudde raskt av metallarmbåndet og satte på det medfølgende gummiarmbåndet i stedet. Her er klokka i treningsmodus med fire datafelter. Foto: Tron Høgvold

I klokkemodus kan du velge mellom en rekke visningstyper, såkalte "clock face". Du kan velge forskjellige visere eller tallvisninger, og flere alternativer kan lastes ned fra Garmins nye app-butikk Connect IQ.

Fra Connect IQ kan du også laste ned ekstra widgets. Widgets er ting som fungerer i klokkemodus, og her er det vi finner alle funksjonene fra Garmins aktivitetsarmbånd, som rapportering av skritt, kalorier og avstand. I tillegg er det widgets som kompass, barometer, høydemåler.

I treningsmodus aktiveres GPS-en og du velger da ulike programmer, som langrenn, løping, sykkel osv. I treningsmodus kan du dele skjermen opp i inntil fire felter, og ha flere skjermbilder du kan veksle mellom, akkurat som på Forerunner 920XT og andre.

Siden displayet er rundt, blir det dermed mindre plass til disse feltene enn på nevnte 920XT. Derfor opplevde vi lesbarheten på 920XT hakket bedre under trening – ha dette i tankene om du sliter med å velge mellom de to.

Smartvarsler er tilgjengelig i begge modus. Det vil si at du får varsler om SMS, meldinger fra sosiale medier, mail og informasjon om anrop direkte på klokken når mobilen er koblet til med Bluetooth.

Det er veldig praktisk under trening, siden du slipper å dra telefonen opp av lomma for å sjekke om varsler er viktige nok til å stoppe opp i treningen.

Det er tilsvarende praktisk i hverdagen, fordi du kan legge vekk mobilen og likevel bli varslet – gitt at klokka er innen Bluetooth-rekkevidde med mobilen.

I klokkemoduset er GPS-en avslått, og batterilevetiden er svært god, opptil seks uker, ifølge Garmin. Dette har vi naturligvis ikke fått testet i løpet av to uker, ei heller den oppgitte batteritiden på 20 timer i GPS-modus eller 50 timer i såkalt UltraTrac-modus (for ultra-løpere).

Vi ladet aldri oftere enn hver tredje-fjerde dag i testperioden, men hva du får ut av batteriet selv rett og slett avhenge av hvor mye du trener med GPS.

Trening og tur

Treningsdelen i klokka er enormt omfattende, og vi har rett og slett ikke plass til å nevne alt. Sjekk derfor Garmins nettsider for komplett oversikt. Her nøyer vi oss med å si at absolutt talt av grunnleggende sporings- og treningsfunksjonalitet er på plass.

Men noen ting er verdt å nevne her. Pulsbeltet støtter såkalt Run Dynamics, som måler tiden foten er i bakken når du løper og hvor mye du "spretter opp og ned".

MOBILEN: Appen Connect gir deg oversikt over treningen og synkroniserer øktene dine mot portalen Connect på nett. Her kan du også velge blant treningopplegg du har laget, og sende dem til klokka.
MOBILEN: Appen Connect gir deg oversikt over treningen og synkroniserer øktene dine mot portalen Connect på nett. Her kan du også velge blant treningopplegg du har laget, og sende dem til klokka. Foto: Skjermbilde

I tillegg måler klokka løpefrekvensen, og alt dette er nyttig for dem som vil finjustere løpsteknikken.

En enda nyttigere funksjon er at du kan stille klokka til automatisk å vise forskjellig informasjon avhengig av terreng – løper du opp en bratt bakke kan du ha annen info i displayet enn når du løper flatt bortover.

Til slutt vil vi trekke fram at klokka estimerer både VO2Max og behovet for restitusjon, noe som er nyttig selv om man må huske at det er nettopp estimater.

Fenix 3 deler de fleste treningsfunksjonene med Forerunner 920XT, men Fenix 3 har en del ekstra navigasjonsmuligheter.

Det er ikke kartvisning, men en funksjon som Track Back, som guider deg hjem om du skulle gå deg bort, er kjekk å ha. Dessuten har Fenix 3 en funksjon for å vise vei til et punkt du ser et stykke unna, for så å vise vei dit og avvik fra kursen når du starter en aktivitet.

Dette er navigasjonsfunksjoner som 920XT ikke har, og gjør Fenix 3 ekstra attraktiv til turbruk og ikke bare til trening.

Alltid synkronisert

Fordi dette er en lekker klokke som funker til hverdags, ble den også et aktivitetsarmbånd man nok gjerne fortsetter å bruke (undertegnede går ofte lei av aktivitetsarmbånd etter en stund).

Koblingen mot mobilen er svært praktisk. Både fordi man får opp varsler og kan vurdere om det er verdt å dra opp mobilen fra lomma eller ei, og fordi data stadig synkroniseres med Garmins Connect-app og dermed dine egen Connect-side på nettet, med treningsdata, treningsøkter, aktivitetsstatistikk osv.

Om man ikke har mobilen med seg, vil Fenix 3 uansett laste opp økten til Connect i det du kommer innenfor døren dersom du også har gitt den tilgang til det trådløse nettet. Det er utrolig deilig å slippe å sette seg ved PC-en etter endt tur for å få treningsstatistikken ut av klokka og over på mer lesbare skjermer.

Denne saken ble første gang publisert 29/03 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også