Korner Safe

Billig og enkel boligalarm

Denne alarmen installerer du selv på fem minutter, og den funker veldig bra!

BOLIGALARM: En diskret tagg på døren, en stick i ruteren og en mobil-app. Det er komponentene i boligalarmen Korner Safe.
BOLIGALARM: En diskret tagg på døren, en stick i ruteren og en mobil-app. Det er komponentene i boligalarmen Korner Safe. Foto: Tron Høgvold
Sist oppdatert
BILLIG: En startpakke med selve alarmen og tre sensorer, som settes på dører eller vinduer, koster 98 dollar.
BILLIG: En startpakke med selve alarmen og tre sensorer, som settes på dører eller vinduer, koster 98 dollar. Foto: Tron Høgvold

Alarm med vektertilknytning er det beste, men det er dyrt.

Selv om du nok kan få gode priser på installering av alarm – kanskje helt gratis – koster det deg godt over 5000 kroner i året å være tilknyttet alarmselskapet.

De fleste gjør en av to ting: punger ut, eller dropper alarmen fullstendig.

Det har det amerikanske selskapet Korner Safe skjønt, og via såkalt folkefinansiering på nettstedet Indiegogo har de stablet på beina et billig og enkelt alarmkonsept.

Korner Safe består av tre komponenter: en tagg, en stick og en app, og en startpakke koster 98 dollar.

Taggen er en sensor som festes på dører og vinduer, og som registrerer at de er i bevegelse.

Sticken kommuniserer med disse taggene, og den er plugget rett i nettverkskontakten på den trådløse ruteren din, slik at den kan styres via Korner-appen på telefonen din. Det er også Sticken som sender ut alarmlyden når alarmen utløses.

Taggene er utrolig enkle å installere. De klistres rett og slett til døren, og man fjerner et plastfilm fra batteriet slik at de får strøm og kan pares med sticken.

Selve taggen er unik, for det er bare én enhet. Vanligvis bruker alarmer en magnetkontakt, der du må ha én enhet festet til døra og én til dørkarmen.

Bruker Zigbee

Taggen kommuniserer med sticken via Zigbee, som er en strømgjerrig, trådløs kommunikasjonsstandard, som også brukes for smarte lys som Philips Hue og Osram Lightify.

Korner har skrevet et blogginnlegg om hvordan Zigbee brukes og hvordan kommunikasjonen mellom tag og stick er sikret mot sårbarheter.

Mens Hue-lysene setter opp et slags mesh-nettverk, der hver eneste pære forlenger den totale trådløse rekkevidden til systemet, har ikke Korner-taggene en slik funksjon.

Det ville nemlig ha krevd at taggene alltid er på, hvilket ville ha forringet batterilevetiden eller krevd et mye større batteri, forklarer Steve Hollis i Korner til Klikk.no.

Begrenset rekkevidde

STICK: Selve alarmen kan vinkles slik at den får plass i ruteren selv om det er mange andre kabler koblet til.
STICK: Selve alarmen kan vinkles slik at den får plass i ruteren selv om det er mange andre kabler koblet til. Foto: Tron Høgvold

Dermed har også Korner et problem: rekkevidden.

Det er oppgitt en rekkevidde på 15 meter, men vi opplevde rekkevidden å være mye kortere når det kom noen vegger mellom tagg og stick.

Korner selger en rekkeviddeforlenger, som du derfor kanskje trenger.

For oss var løsningen på problemet å flytte sticken fra den trådløse ruteren ved hjelp av en skjøtekabel.

Vi skulle derfor ønske at Korner hadde valgt et design som tillot at man kunne flytte litt på mottakeren i stedet for at den er nødt til å sitte direkte i ruteren, men Steve Hollis holder fram at designet var valgt for å gjøre systemet så fritt for kabler og så enkelt som bare mulig.

Ja, det virker

Vi har prøvd systemet i noen uker. Og det virker. Glemmer man å skru av alarmen før man går inn, hyler det fra sticken. Lyden er omtrent som fra en røykvarsler.

Alle bevegelser på dører og vinduer registreres i appen – også når alarmen er deaktivert.

Det er også en funksjon der du i appen kan bruke Korner som en dørklokke som piper hver gang en dør åpnes og lukkes. Med småbarn som løper inn og ut hele tiden, ble det fort en irriterende funksjon som ble skrudd av, men for noen er den sikkert kjekk.

Selve alarmen aktiveres og deaktiveres med en knapp i appen. Dette fungerer fint, også selv om du ikke befinner deg på ditt eget trådløse nett.

PLASSERING: Sticken må være der ruteren din står, selv om det kanskje ikke er optimalt for rekkevidden til Korner-systemet.
PLASSERING: Sticken må være der ruteren din står, selv om det kanskje ikke er optimalt for rekkevidden til Korner-systemet. Foto: Tron Høgvold

Du kan sette en forsinkelse på hvor lang tid det tar fra du trykker på alarmen til alarmen faktisk er aktivert – for eksempel lenge nok til at du kommer deg ut av døren.

KLISTRE: Taggen klistres rett i hjørnet av en dør eller et vindu.
KLISTRE: Taggen klistres rett i hjørnet av en dør eller et vindu. Foto: Tron Høgvold
BATTERI: En plastfilm fjernes fra batteriet, og så kan taggen parres med sticken. Batteriet varer i to år.
BATTERI: En plastfilm fjernes fra batteriet, og så kan taggen parres med sticken. Batteriet varer i to år. Foto: Tron Høgvold

Det å aktivere og deaktivere alarmen ble litt knotete i starten, for det er ingen annen måte å gjøre det på enn å bruke mobilen. Heldigvis lover Korner at man kan sette på automatisk aktivering og deaktivering basert på tid.

Det vil hjelpe litt, men en form for knapp på nøkkelringen eller lignende ville ha løftet brukervennligheten dramatisk.

En annen svakhet er at man ikke kan justere følsomheten på taggene. Slik de er satt opp opplevde vi aldri at alarmen gikk av når den ikke skulle. Vind eller trekk i håndtaket ved låst dør, løste aldri ut alarmen. Kun når døren faktisk ble åpnet, gikk alarmen.

Men dessverre gikk det an å lure alarmen ved å åpne døren veldig sakte og forsiktig. Dette er selvsagt en svakhet, men i følge Steve Hollis kan de fikse dette via en fastvareoppdatering.

Sikkerhetssirkel

Når en alarm går av, får man beskjed umiddelbart på telefonen.

Da kan man enten deaktivere den, ringe rett til politiet på et telefonnummer som er forhåndslagret i appen eller å varsle sikkerhetssirkelen sin.

Sikkerhetssirkelen din består av personer du vil varsle dersom alarmen går av – dette kan være naboer, familie eller venner. Du kan også velge at sikkerhetssirkelen din skal varsles automatisk ved en alarm.

Alle beboere i hjemmet må inngå i sikkerhetssirkelen, for kun folk i sikkerhetssirkelen kan gis adgang til å aktiver og deaktivere alarmen.

Naboer trenger ikke å ha tilgang til å aktiver og deaktivere – kun få melding slik at de kan gå og sjekke boligen din ved en alarm. Et varsel kan da mottas som mail, eller helst via Korner-appen som naboen da må installerer.

På grunn av sikkerhetssirkel-funksjonen, virker KornerSafe som et veldig smart valg dersom du bor i f.eks. et rekkehuskompleks der du er godt kjent med naboene og alle passer litt på hverandre.

Appen er enkel

Det er tydelig at Korner har fokusert på utviklingen av tag og stick, og ikke lagt altfor mye ned i finpussingen av appen.

For det første ser den veldig enkel ut, men vi har også kommet over noen bugs i løpet av tiden vi prøvde alarmen. De mest vesentlige feilene har imidlertid Korner fikset i løpet av disse ukene.

AKTIVERT: Knappen oppe i hjørnet i appen aktiverer og deaktiverer alarmen. Appen lister også all aktivitet de siste 24 timer.
AKTIVERT: Knappen oppe i hjørnet i appen aktiverer og deaktiverer alarmen. Appen lister også all aktivitet de siste 24 timer.
NETTBRUDD: Skulle nettlinjen streike, oppdager systemet dette og varsler deg både via app og mail.
NETTBRUDD: Skulle nettlinjen streike, oppdager systemet dette og varsler deg både via app og mail.

Et par ting vi savnet underveis, har Korner også lovt å legge til: som sagt vil det komme tidsstyrt aktivering og deaktivering av alarmen, og det vil også komme en funksjon der du kan velge å aktivere soner.

Dermed vil man kunne aktivere alarm på inngangsdøren, men ikke på verandadøren - kjekt i sommerhalvåret.

Oppsettet lagres på Korner sine servere, slik at du lett kan ta med deg tagger og stick når du flytter, og kjapt montere det opp igjen på nytt bosted.

På serveren lagres også logg over aktivitet for hver tag – hver gang en dør eller et vindu åpnes eller lukkes. Noen vil sikkert ha problemer med dette – at et nyoppstartet, ukjent selskap lagrer slik informasjon på servere man som bruker ikke vet hvem eier.

Konklusjon

For oss virker Korner som et supert produkt for dem som ikke vil betale prisen for full pakke fra et alarmselskap, men som likevel ønsker seg grunnleggende sikkerhet i form av skallsikring.

Korner, sammen med et kamera eller lignende, er en billig og enkel måte å sikre seg på.

Alarmlyden vil forhåpentlig skremme bort en innbruddstyv, og du får beskjed om at noe har skjedd, slik at du kan varsle politiet og sende en nabo eller venn for å sjekke dersom noe skjer mens du er på ferie.

Selv om den jo er en enkel, grunnleggende alarm som ikke kan konkurrere på funksjonalitet med de etablerte alarmselskapene, er Korner langt bedre enn ikke noe.

Men regn litt på kostnaden før du kjøper. En startpakke med tre tagger er antakelig ikke nok for å sikre alle vinduer og dører. Kanskje må du også ha en rekkeviddeforlenger. Moms og tollklareringsgebyr må du også regne med.

Når du kjøper en startpakke er serverkostnader for ett år inkludert. Deretter må du betale 40 dollar i året for å fortsette å bruke det. 40 dollar tilsvarer 346 kroner i skrivende stund.

Følg oss gjerne på Facebook og meld deg på vårt gratis nyhetsbrev for å holde deg oppdatert.

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også