DealExtreme

Man får kjøpt utrolig mye rart på DealExtreme. Supersterke neodym-magneter for eksempel.

DealExtreme

eller en Cat5 nettverkskabel på jojo.

DealExtreme

eller hva med en Bambus på nøkkelringen?

Asia florerer av billige kopivarer det er populært å ha meg seg hjem fra ferie. DealExtreme åpner for å kjøpe disse latterlig billige produktene fra godstolen hjemme i Norge.

Det er ikke alle ting det er like lurt å kjøpe kopivare av. DealExtreme spesialiserer seg derfor på ting man like godt kan ha uoriginalt. Kabler, minnekort, overganger, batterier, lasere, magneter og annet "tilbehør" er det DealExtreme spesialiserer seg på. Under hver artikkel kan kjøpere kommentere produktet. Dette gir en veldig god pekepinn på hvor godt eller dårlig produktet er.

Det vi erfarer er at DealExtreme er gode på er kabler og overganger. Som et eksempel tar en elektrobutikk i Norge tar gjerne 3-500 kroner for en USB-kabel, DealExtreme tar 17 kroner. At en USB-kabel ikke er "o riginal" er helt totalt likegyldig. Det samme gjelder for eksempel HDMI-kabler.

Norske butikker tar gjerne rett under 1000-lappen for en slik. DealExtreme tar 70 kroner. Signalkabler av typen mini-jack - mini-jack koster i norge fort 2-300 kroner, hos DealExtreme koster den 10 kroner.

DealExtreme leverer også alt med gratis frakt, slik at hvis man skal kjøpe en laserpenn til 13 kroner betaler man bare 13 kroner alt i alt. Ulempen er at frakten ofte kan trekke ut. Vi bestilte 50 artikler og fikk de første artiklene etter ca en uke, mens de siste artiklene ikke dukket opp før et par dager over 2 uker.

Ikke bare stuerent

I utgangspunktet er det ingenting i veien for å kjøpe produkter fra en nettbutikk i Hong Kong selv om de er veldig billige. Typiske industristandard-produkter som USB-kabler eller minijack-ledninger rammes ikke således av opphavsrettsloven.

- Stort sett er det kurant. Prinsippet er at produktene ikke må være i strid med opphavsrettighetene. Dette kan være falske Luois Vitton-vesker eller Rolex-klokker og andre produkter som det er knyttet imaterielle rettigheter til, sier rådgiver Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet til Klikk.no.

ER DET IKKE? Nei, det er ikke det. Dette er billigkopien Ifone, som har mye av det som skal til for å falle inn under begrepet piratkopi.

Men en nærmere titt på dealextreme viser at stedet ikke bare selger anonyme USB-kabler men også falske Iphone-telefoner og andre mer tvilsomme kopivarer. Under navn som sciPhone og Ifone og hiPhone, selges ulike modeller som i alle fall utseendemessig er tro kopier av Apples flaggskip-telefon, samt et bredt kopi-tilbehør i velkjent design prikk likt originalen.

Det finnes også en flott utseende "proffmobil" kalt N 95+, som er til forveksling lik Nokias N 95.

- Jeg tror det er liten fare for å bli tatt som privatperson om du kjøper noe slikt produkt. Om du derimot kjøper inn for videresalg, stiller nok saken seg litt annerledes, sier Graasvold.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!