RealFlight 3.5

Modellflysimulator

RealFlight er en serie flysimulatorer som retter seg mot modellflyinteresserte, og med autentisk kontroller tar de sikte på å gi en mest mulig realistisk opplevelse.

Helikopteret er i trygt i hendene på modellflyentusiasten Tor Åge. Foto: Harald Johansen
Helikopteret er i trygt i hendene på modellflyentusiasten Tor Åge. Foto: Harald Johansen
Sist oppdatert

Vi tok turen innom Hobby & Fritid i Tromsdalen for å sjekke ut siste versjon av simulatoren. Her hadde man rigget til med stort lerret og prosjektør, slik at modellflyentusiasten Tor Åge With kunne gi oss en skikkelig innføring. Han guider oss gjennom oppstart og oppsett av scenario. Det er to typer grafiske fremstillinger. PhotoField gir en svært så pen bakgrunn for flygingen, men inneholder få krasjpunkt (ting flyet kan kollidere med). Har du et bra kamera og er datakyndig nok, kan du fly rundt i familiære omgivelser. Med 3D Sites kan du plassere objekter slik du ønsker. Det snakkes om hvordan man kan skape en virtuell versjon av butikken, hvor man flyr over skap og gjennom reoler.

I RealFlight 3.5 finner du de vakre PhotoField scenarioene.
I RealFlight 3.5 finner du de vakre PhotoField scenarioene.

Høy treningsverdi

Under selve flygingen kan man bruke kontrolleren som følger med simulatoren. Tor Åge synes den er grei nok, men bruker muligheten til å koble til en radiostyring han er vant med å bruke under ekte flyging (Spektrum DX7). Når han så velger "sitt" helikopter i tillegg, skjønner vi at treningsverdien blir høy. Nå er det selvsagt slik at alle ekte modeller har sine særegenheter, og han bruker derfor muligheten til å endre blant annet tyngde og rotorblad i RealFlight inntil helikopteret føles tilnærmet likt det han selv konkurrerer med.

Tor Åge har fløyet modellfly - og helikopter i flere år, og bruker simulatoren for å trene inn øvelser før konkurranser. Siste konkurranse han deltok på var i Northampton, England, og han påstår selv at han fikk legendestatus for sine beskjedne syv sekunder i luften. Det er imidlertid tydelig at han er god for mye er enn syv sekunder når man ser han manøvrere helikoptret rundt i mer eller mindre umulige posisjoner. Under konkurranser flyger man til musikk og må velge fem øvelser, av totalt tretti man skal beherske, og jeg får en kort demonstrasjon i hvordan øvelsen "Tic Toc" gjennomføres. Undertegnede avstår fra å prøve selv. I simulatoren er det et eventmodus med kommentator, hvor man kan forsøke seg på noen av disse øvelsene.

Multiplayer

Med 3D Sites kan man fylle scenarioet med 3D-objekter flyet kan krasje med.
Med 3D Sites kan man fylle scenarioet med 3D-objekter flyet kan krasje med.

Erfaringen man får gjennom å bli kjent med kontrolleren og flytypene, er uvurderlige før man prøver seg på den "e kte" varen. Nå har prisene på modellfly riktignok gått mye ned de siste årene, men en krasj kan fort komme på flere hundre kroner. Det er i så måte ingen overraskelse at undertegnede nok svei av noen tusen virtuelle kroner bare på den korte tiden jeg prøvde simulatoren. Det kan også settes inn et bilde av min kontrollerbruk på skjermen, slik at en mer erfaren flyger lettere kan se og kommentere hvorfor flyet flyr slik det gjør. Man kan også velge mellom flere synsvinkler, som hver på sin måte kan hjelpe deg i å forstå hvordan fly oppfører seg. Selvsagt kan man styre flyet "f ra bakken", men det er også mulig å følge flyet, og være pilot. Du kan, som i de fleste moderne spill, også fly sammen med andre i et lokalt nettverk eller over internett. Man kan lære mye om strategisk flyging gjennom å følge etter en annen pilot, og så er det selvsagt morsommere å konkurrere mot andre mennesker enn en datamaskin.

Realistisk

Tor Åge går god for realismen i spillet, og beskriver den som svært høy. Man kjenner igjen egenskapene til de forskjellige fly- og helikoptermodellene, og med muligheten for å velge vær og tilfeldige feil, er det en utfordring for noen og enhver. Faktisk oppleves simulatoren noen ganger vanskelige enn virkeligheten, da man blant annet ikke har noe dybdesyn på en skjerm. En annen side av saken er jo at man kanskje også prøver på ting man ville vært motvillig til i virkeligheten. Etter at du har landet kan du hoppe over i avspillingsmodus, og se flyturen på nytt, i tillegg til å se hvordan du brukte kontrolleren.

Øvelse gjør mester, og i RealFlight gjør det ikke noe om man krasjer.
Øvelse gjør mester, og i RealFlight gjør det ikke noe om man krasjer.

RealFlight 3.5 pakken, hvor kontrolleren følger med, koster 1.995 kroner. Da kan du velge mellom 50 flytyper og 20 scenario. For oss mindre begavede piloter kan det være lurt å gå gjennom de 120 leksjonene som følger med.

Det er også flere utvidelsespakker med scenarioer og flytyper tilgjengelige for 395 kroner. I tillegg kan man kjøpe "add-ons" laget til tidligere versjoner av simulatoren for 349 kroner. Tally-ho og lykke til!

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også