Apple etter Steve Jobs

8 ting Steve Jobs ikke hadde gått med på

Når Apple får kjeft for å ha lansert noe rart, sier man gjerne at det er noe Steve Jobs aldri hadde gått med på.

3,5 tommer: iPhone 4 var den siste iPhone med 3,5 tommers skjerm. Etter at Jobs døde vokste iPhone 5 til 4 tommer, før den med med iPhone 6 og 6 Plus ble 4,7 og 5,5 tommer. Ville Jobs ha gått med på det?
3,5 tommer: iPhone 4 var den siste iPhone med 3,5 tommers skjerm. Etter at Jobs døde vokste iPhone 5 til 4 tommer, før den med med iPhone 6 og 6 Plus ble 4,7 og 5,5 tommer. Ville Jobs ha gått med på det? Foto: Matthew Yohe, CC Wikipedia Commons
Sist oppdatert

Når Apple lanserer noe som får folk til å rynke på nesa, spør de seg om Steve Jobs virkelig ville ha godkjent det. Det kan være en oppdatering av iOS eller Mac OSX, eller det kan være et nytt produkt.

Det finnes til og med en nettside som lister alle twitter-meldinger som inneholder «Steve», «Jobs» og «never».

Steve Jobs var kjent for å være både kompromissløs og nådeløs når det gjaldt design og brukergrensesnitt. Det går blant annet en historie om at han skal ha kastet en prototyp av iPod i et akvarium fordi han mente at den var for stor og klumpete.

At det kom bobler ut av den, tok han som bevis for at det var tomrom inne i iPoden og gav beskjed om at den måtte gjøres mindre.

Kanskje er det nettopp derfor man så ofte nevner genierklærte Steve Jobs når man rynker på nesen av et valg Apple har gjort.

Det sagt, så hadde ikke Steve Jobs alltid rett heller. Han var f.eks. imot å lage en iPad som var mindre enn den vanlige 10-tommeren, og han var fast bestemt på at 3,5 tommer var den eneste skjermstørrelsen folk ville ha på en iPhone.

Uansett. Vi har samlet 8 ting som kom etter at Jobs døde i 2011, og som vi tror han ikke ville ha godkjent.

Hjem-skjermen på AppleTV.

Jobs skal ha forkastet dette designet fem år før det dukket opp på Apple TV i 2012.

Da tredje generasjon AppleTV ble lansert i 2012 fikk den et nytt brukergrensesnitt. Hjemskjermen består av store bilder av filmer fra iTunes på toppen, og med appene plassert nedover. Man ikke ser alle appene som er installert, men må skrolle seg nedover. Ikke engang andre linje av appene var fullt synlig på skjermen, og det fikk oss til å rynke litt på nesen og spørre om Steve Jobs virkelig ville ha godkjent dette.

En tidligere Apple-ansatt skal ifølge Gizmodo ha sagt at dette var et design som Steve Jobs hadde forkastet fem år tidligere. Brukergrensesnittet fra 2012 er videreført i nye Apple TV, som høsten 2015.

Alfabetet på én linje på nye AppleTV

Heldigvis innså de at det var en fryktelig dårlig ide.

IKONER: Da AppleTV 3 kom i 2012 hadde de endret menysystemet fra et oversiktlig tekstbasert brukergrensesnitt til ikoner man måtte skrolle nedover for å finne igjen.
IKONER: Da AppleTV 3 kom i 2012 hadde de endret menysystemet fra et oversiktlig tekstbasert brukergrensesnitt til ikoner man måtte skrolle nedover for å finne igjen.

Før jul kom fjerde generasjon AppleTV. En av de virkelig store nyhetene var Siri, Apples talegjenkjenningsassistent kjent fra iPhone og iPad. For AppleTV viste det seg imidlertid at det ikke er noen Siri-støtte på norsk, så vi Nordmenn blir nødt til å søke ved å plotte inn tekst på skjermen.

Her hadde Apple plassert hele alfabetet på én linje! Det blir fryktelig mye sveiping på fjernkontrollens touchpad for å markere og bekrefte alle bokstavene man vil ha med i søkeordet.

Den gamle måten der alfabetet lå i et rutenett var, etter vår mening, mye raskere og mer brukervennlig, så vi spurte oss om Steve Jobs ville ha godkjent dette?

Heldigvis, da vi skulle ta bilde av den elendige layouten oppdaget vi at Apple har endret dette slik at det gamle rutenettet er tilbake. Phu!

Fjernkontrollen på nye AppleTV

Vi trykker stadig vekk på feil knapp.

Den nye fjernkontrollen er mye mer avansert. Den har sensorer som gjør at du kan spille med den, den har touchpad og mikrofon for Siri-søk (som ikke virker på norsk). Den har oppladbart batteri og lades via den samme Lightning-kontakten som iPhone/iPad.

HELDIGVIS: Da AppleTV 4 kom i fjor, hadde Apple lagt alle bokstavene på en linje, noe som gjorde søk til et realt sveipebonanza. Heldigvis ble dette nylig endret tilbake til rutenettet.
HELDIGVIS: Da AppleTV 4 kom i fjor, hadde Apple lagt alle bokstavene på en linje, noe som gjorde søk til et realt sveipebonanza. Heldigvis ble dette nylig endret tilbake til rutenettet.

Men den er helsvart og har en form som gjør det vanskelig å vite om man holder den opp/ned eller bak-frem – særlig når man har dempet lyset og funnet fram popcornet. I tillegg er det mange som klager over at de til stadighet klikker på søk-knappen, fordi den har samme form konvekse form og den er plassert  der man var vant til å finne meny-knappen på den gamle fjernkontrollen.

Selv om fjernkontrollen er god, har vi lurt på om Steve Jobs ville ha godkjent den?

Penn til iPad

Nobody wants a stylus!

Da Apple lanserte iPad Pro sammen med Apple Pencil i 2015 begynte forsamlingen å le. Da Steve Jobs introduserte iPhone i 2007 sa han nemlig følgende: "Who wants a stylus! You have to get them, you have to put them away, you lose them! Nobody wants a stylus! So let's not use a stylus!"

Vi har brukt Apple Pencil med iPad Pro en hel masse, og Steve Jobs har helt rett i at man må hente den, legge den vekk, og at man mister den. Vi har lett en hel masse etter den! Så selv om Apple Pencil på sett og vis er ganske smart, lurer vi på om Steve Jobs hadde gått med på den?

Måten pennen lades på

AVANSERT: Den nye fjernkontrollen (til høyre) er avansert, men form og farge gjør at vi stadig holder den feil vei når vi plukker den opp i litt dempet belysning.
AVANSERT: Den nye fjernkontrollen (til høyre) er avansert, men form og farge gjør at vi stadig holder den feil vei når vi plukker den opp i litt dempet belysning.

Vi er livredd for å knekke den eller ødelegge noe.

For å lade Apple Pencil kan man bruke en adapter og lade den med en helt vanlig Lightning-ledning. Den adapteren har vi allerede rotet bort. Så da blir det å plugge pennen rett inn i Lightning-kontakten på iPad Pro.

Smart? Ja, litt, men pennen er tykkere enn iPad-en, så iPad-en må løftes litt opp for å få pennen inn, og da blir pennen liggende å peke svakt oppover når alt sammen ligger til lading på et bord. Om dette ligger og lader på en rotete skrivepult, er det ganske fort gjort å gi pennen en knekk som skader både Ligntning-pluggen på pennen og kontakten på iPad-en.

Og hetta som skjuler pluggen til vanlig er det bare flaks at vi enda ikke har mistet under ladingen. Den må nemlig tas av og legges et sted hvor du finner den igjen mens ladingen pågår. Vi lurer på hva Steve Jobs reaksjon til dette designet hadde vært.

Batteridekselet til iPhone

STYLUS: Enten man kaller det for penn eller blyant, så vet alle at Steve Jobs ikke ville ha noe av en "stylus".
STYLUS: Enten man kaller det for penn eller blyant, så vet alle at Steve Jobs ikke ville ha noe av en "stylus".

Funksjon før form.

Batterideksler til mobiltelefoner er aldri pent, men det kan være veldig praktisk. Oppfinnsomme kinesere har laget slike batterideksler til mobiltelefoner i årevis, og vi har også brukt slike på iPhone for å få mer batteritid ute i felten.

Men mange med oss lurte på hva i all verden Apple holder på med når dette batteridekselet til iPhone 6/ 6s dukket opp fra Apple selv! Det var en liten storm på twitter da Smart Battery Case dukket opp. Selv om et slikt deksel selvsagt kan være veldig praktisk, lurte alle på om Steve Jobs virkelig ville ha godkjent noe slikt?

En stor iPhone

Jobs-telefonen skulle ha, og hadde 3,5 tommers skjerm.

Et av svarene fra konkurrentene på Apples enorme iPhone-suksess var Android-telefoner med større skjerm. Da antenneproblemene dukket opp på iPhone 4, ble Jobs spurt om ikke problemet kunne løses ved å lage en større telefon der antennene lå inne i telefonen i stedet for rundt kanten, som på iPhone 4.

BREKKASJE: Vi er alltid litt nervøse for å brekke ladepluggen på Apple Pencil.
BREKKASJE: Vi er alltid litt nervøse for å brekke ladepluggen på Apple Pencil.

Han skal da ha svart at det hjelper å lage en telefon som er så stor at du ikke greier å holde rundt den, men at ingen vil kjøpe noe sånt. På det tidspunktet holdt konkurrentene på å lansere telefoner med 4, 4,3 og til og med 5-tommers skjerm.

Steve Jobs hadde nok ikke gått med på å lage iPhone 6 og 6 Plus, men han tok nok feil da han sa at ingen vil kjøpe det. iPhone 6 og 6 Plus, med sine skjermer på 4,7 og 5,5 tommer solgte enormt bra, og det har også fortsatt med iPhone 6s og 6s Plus.

En liten iPad

Steve Jobs rakket ned på 7-tommers nettbrett. Så kom iPad Mini.

Da konkurrentene begynte å lansere konkurrenter til iPad, dukket det opp 7-tommers nettbrett fra blant andre Samsung. Steve Jobs skal da ha sagt at "7-inch tablets are tweeners: too big to compete with a smartphone and too small to compete with the iPad". Han mente at det ikke holdt å øke oppløsningen for å kompensere for den lille størrelsen, rett og slett fordi fingrene er for store.

PRAKTISK: Et batterideksel kan være praktisk, men Apple måtte tåle kritikk for at Smart Battery Case for iPhone ikke var særlig lekker.
PRAKTISK: Et batterideksel kan være praktisk, men Apple måtte tåle kritikk for at Smart Battery Case for iPhone ikke var særlig lekker.

I 2012, året etter Jobs døde, lanserte likevel Apple iPad Mini med 7,9 tommers skjerm i 2012, og i 2013 kom den med Retina-skjerm med høyere oppløsning. Mange har spekulert i om Steve Jobs ville ha gått med på å lansere noen iPad Mini, men en ting er likevel sikkert: iPad Mini ble en suksess og har i perioder vært Apples mest solgte nettbrett.

FOR STOR?: Det var en grunn til at iPhone hadde en skjerm på 3,5 tommer. Steve Jobs mente ingen ville kjøpe store telefoner.
FOR STOR?: Det var en grunn til at iPhone hadde en skjerm på 3,5 tommer. Steve Jobs mente ingen ville kjøpe store telefoner.
FOR LITEN?: Steve Jobs mente at 10 tommer var en minimumsstørrelse for å kunne lage gode nettbrett-apps. iPad Mini er 7,9 tommer.
FOR LITEN?: Steve Jobs mente at 10 tommer var en minimumsstørrelse for å kunne lage gode nettbrett-apps. iPad Mini er 7,9 tommer.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også