01 The One binærklokke

10-kk, takk

Her har du en klokke som ikke bare viser tiden, men viser også verden hvor nerd du er. Vi snakker binært.

Sist oppdatert

For å ta det første først. Hva er binært? Det binære tallsystem er et tallsystem som kun har to siffer; null og en. Datamaskiner snakker binært. De snakker i form av 1, representert ved strøm og 0 representert ved ikke-strøm. De sender denne rytmen av strøm og ikke-strøm for å danne kjeder av 1-ere og 0-er. Bokstaven A for eksempel blir gjerne representert ved «01000001».

Tell binært

Så hva har dette med «The One»-klokken å gjøre? Jo, la oss se på det normale kjedelige titallssystemet eller «det desimale tallsystem» som det så flott heter. Her har vi 10 grunntall og vi husker fra barneskolen enerplassen, tierplassen og hundreplassen. Det samme har vi i det binære tallsystemet vi har 2 grunntall og får dermed enerplassen, toerplassen, firerplassen og åtterplassen. Tallet ni blir dermed 1001.

Klokken har rader med LED-lys og nå er det sikkert noen det har gått opp et lys for. Den øverste raden er selvfølgelig timene, mens den nederste raden er minuttene. Dette bringer oss selvsagt videre til det store spørsmålet. Kan man se hva klokka er uten å ta frem kladdeboka? Svaret er nja.

1-2-4-8-16-32

Man kjøper ikke denne klokka for å lære seg binært. Vår opplevelse er at man ikke ser tallene som enere og nuller, men man adderer heller sammen de lysene tallene. Reglen «1-2-4-8-16-32» går derfor gjennom hodet stort sett hver gang man ser på klokken.

Lysene for timer er såpass få, at man tar de på strak arm, bokstavelig talt. Minuttene derimot lærer man seg noen triks på. De to lysene lengst til venstre, 32 og 16, er så godt som halv og kvart. Lyser 32, ja, så er klokka i hvert fall halv. Lyser 16 også, så er klokka i hvert fall kvart på. Man kan også telle lys som ikke lyser og trekke fra 63, men det er for de litt mer viderekomne.

Mørketall og lystall

Det er to minuser man finner på klokka. For det første at det ikke er noen datovisning. Det blir fort et savn om man er vant til å ha det på armen. Det andre «minuset» er at for å få lysene til å lyse, er man nødt til å trykke på en av knappene. Med andre ord må man ha to ledige hender for å se klokka. Klokken vil da lyse i fem sekunder før den går tilbake til å være mørk og mystisk. Vi skulle optimalt sett at man kunne skru av og på lysene manuelt, men det er vel en batterisak.

KLOKKA SA DU? 1010:111000...
KLOKKA SA DU? 1010:111000...

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også