Microsofts lengstlevende produkt takker for seg:

Windows 3x endelig gravlagt

Dette produktet kom på markedet fem år før internett ble populært og var i salg så sent som forrige fredag.

Publisert Oppdatert
ANDRE TIDER: Bill Gates presenterte Windows 3.0 den 22. mai 1990. Ikke før 1. november i år ble det helt slutt for dem som ønsker å kjøpe en Windows 3-lisens.

ANDRE TIDER: Bill Gates presenterte Windows 3.0 den 22. mai 1990. Ikke før 1. november i år ble det helt slutt for dem som ønsker å kjøpe en Windows 3-lisens. Foto: ARKIVFOTO: Marty Lederhandler, AP Photo.

1. november var siste dato du kunne kjøpe et eksemplar av Microsofts 18,5 år gamle operativsystem Windows 3.x, som altså debuterte i butikkhyllene i mai 1990.

De ulike versjonene av Windows 3.x (som 3.11) ble den første virkelige suksessen for Microsofts grafiske brukergrensesnitt, som lå mange år bak Apple i denne utviklingen. Dermed var Windows 3 også det første møtet med en datamaskin for mange millioner brukere.

Windows vant suverent i konkurransen mot IBMs OS/2 som ble sluppet omtrent samtidig. Forretningsmetodene som ble brukt for å vinne kampen om markedet ble siden både kritisert og juridisk gransket, men det er en annen historie.

Første til massene

Ikonografien som ble Microsofts varemerke begynte med denne versjonen av Windows, som etablerte PC-en som en reell rival til Apples Mac OS-versjoner. Windows 3.x. bragte grafikk, farger, CD-ROM og multimedia (et nytt og svært hipt begrep tidlig på nittitallet) til massene.

Men har ikke dette operativsystemet gått ut på dato for en halv evighet siden?

Jo, Microsofts brukerstøtte for Windows 3.x tok slutt alt i slutten av 2001. Men systemet har levd et skjult liv som "embedded" operativsystem i mange år etter det.

Det betyr at det er brukt som "motor" i andre systemer, for på drive slike ting som kassaaparater og billettsystemer. Det er ogspå brukt i et underholdningssystemn for passajerer om bord på noen av de lange rutene til flyselskapene Virgin og Qantas, skriver BBC.

Krever Dos

Noe av det som har forlenget livet er at det gamle Windows-systemet var kompatibelt med en del eldre DOS-applikasjoner som har levd videre.

En titt på spesifikasjonene i Windows 3.x forteller mye om kapasitetsutviklingene i personlige datamaskiner.

Det krevde en 8086/8088 prosessor med klokkefrekvens på hele 10 MHz og minst 640KB of RAM, sju megabyte harddiskplass og et grafikkort som støttet garfikkoppløsningene CGA, EGA og VGA.

Til sammenligning, her er minstekravene til en Home Basic-versjon av Windows Vista:

32-bit 1 gigaherz prosessor, 512 MB RAM, 20 GB harddiskplass og grafikk-kort med minst 32MB minne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning