Hemmelig prosjekt avslørt:

Vil erstatte Windows

Midori er kodenavnet på det som blir Microsofts første operativsystem etter Windows.

HEMMELIGHETSFULLE: Microsoft selv vil ikke uttale seg om Midori, utover å bekrefte at dette er et forskningsprosjekt.

HEMMELIGHETSFULLE: Microsoft selv vil ikke uttale seg om Midori, utover å bekrefte at dette er et forskningsprosjekt. Foto: FOTO: Vadim Ghirda/AP

Publisert Oppdatert

Et nytt forskningsprosjekt, kalt Midori, ser på hvordan et nytt operativsystem kan bygges opp fra grunnen av. Det framgår av en lang artikkel publisert denne uken i Software Development Times, et fagnettsted for programvareutviklere.

Artikkelen siterer interne Microsoft-dokumenter og en rekke flere eksperter.

Midori skal ifølge artikkelen bli et distribuert operativsystem der man særlig vektlegger samtidighet (concurrency), altså at mange oppgaver fra ulike kilder kan utføres samtidig.

"Midori vil bli bygget for oppgave-samtidighet og parallell bruk av lokale og distribuerte ressurser, med en distribuert komponentbasert og data-drevet applikasjonsmodell samt dynamisk håndtering av strøm og andre ressurser", skriver SD Times.

ANDRE TIDER: Bill Gates presenterte Windows 3.0 den 22. mai 1990. Ikke før 1. november i år ble det helt slutt for dem som ønsker å kjøpe en Windows 3-lisens.

ANDRE TIDER: Bill Gates presenterte Windows 3.0 den 22. mai 1990. Ikke før 1. november i år ble det helt slutt for dem som ønsker å kjøpe en Windows 3-lisens. Foto: ARKIVFOTO: Marty Lederhandler, AP Photo.

På kryss og tvers

Midori skal altså muliggjøre parallellkjøring av oppgaver i flere typer arkitekturer, som klient-tjener, serverløse nettverk (p2p) og såkalt Cloud Computing. Metoden skal være at ulike ressurstyper beskrives på en enhetlig måte, gjennom ett abstraksjonslag. Alle ressurser, minne, disker og så videre, håndteres i ett køsystem.

"For å oppnå en effektiv distribusjon av applikasjoner på tvers av noder, vil Midori introdusere en applikasjonsmodell på høyere nivå som trekker ut detaljer om fysiske maskiner og prosessorer. Modellen vil være konsistent for både de distribuerte og lokale samtidighetslagene, og er internt kjent som Asynchronous Promise Architecture".

Midori skal kunne kjøres direkte på egen maskinvare eller via virtualiseringsteknologien Windows Hyper-V. SD Times skriver også at Microsoft for første gang vil bygge opp et system som ikke er basert på selskapets nåværende grensesnitt. Arbeidet vil for en stor del foregå i utviklermiljøet .Net.

Tung og lett

Men utfordringene står i kø. Lett forenklet kan man si at kunststykke blir å ivareta den maskin-sentrerte Windows-arven og samtidig skape et lett, web-sentrert, fleksibelt og ultratilgjengelig system for moderne, komplekse nettverk.

Noe av det Microsoft angivelig ønsker å finne ut av er hvilke "brukergrensesnitt-abstraksjoner som er mest hensiktsmessige når applikasjoner skal krysse grenser eller hvordan man kan kombinere de beste kvalitetene fra applikasjoner på rike klienter og web-applikasjoner".

Det spekuleres også i at Microsoft endelig vil forsøke å få integrert filsystemet WinFS som de måtte gi opp å få klart i tide til Windows Vista.

Microsoft selv vil ikke uttale seg om Midori, utover å bekrefte at dette er et forskningsprosjekt. Men det er åpenbart at selskapet forsøker å jobbe fram et system som er mer velegnet til en enda mer nett-sentrisk framtid.

Hvis du ønsker et mer detaljert dypdykk i Midori, kan du lese hele artikkelen fra SD Times her .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning