- Vi har kidnappet babyen din

Tell til ti før du går på siste påfunn fra virusmakerne.

SPILLER PÅ FØLELSER:  Det rykker i magen når noen påstår at de har kidnappet barnet ditt. Tenk to ganger før du klikker "bildet".
SPILLER PÅ FØLELSER: Det rykker i magen når noen påstår at de har kidnappet barnet ditt. Tenk to ganger før du klikker "bildet".
Sist oppdatert

"Vi har kidnappet babyen din" heter det i epostmeldingen som ifølge sikkerhetseksperter nå sprer seg som ild i tørt gress.

Om den skulle stå til troende, ville altså mange millioner spedbarn være fanget for utlevering mot 50.000 dollar i løsepenger.

Det er sikkehetsselskapet SophosLabs som nå advarer mot dette spam-opplegget.

Meningen er å bruke skremselen til å lure mottakerne til å åpne en skadelig fil. I eposten står det at kidnapperne har bilde av barnet ditt. Men klikker du på filen som angivelig skal inneholde dette bildet, åpner du i stedet en høyst skadelig trojaner-virus.

LES OGSÅ: Spammer truer med drap

Trikset er å lure brukerne til å åpne filen photo.zip, som slett ikke inneholder bilder av poden, men et ødeleggende trojaner-virus (uønsket programvare som utgir seg for noe annet). Viruset bærer navnet Troj/Resex-Fam. Sophos understereker at du ikke blir smittet av bare å motta eposten.

- Men brukere med Windows -PC vil bli smittet hvis de åpner vedlegget. Filen gir angriperne mulighet for å ta kontroll over PC-en din og stjele informasjon fra den. Straks en PC er kapret på denne måten, kan du spionert på, innhold på PC-en kan bli stjålet og maskinene kan utnyttes til angrep moty andre nettilkoblede PC-er, sier Graham Cluley, senior tekonolgikonsulent i Sophos.

LES OGSÅ: Derfor blir vi ikke kvitt epost-søpla

Angrepet viset at enkelte datakriminelle ikke har noen skrupler når det gjelder å apellere til folks følelsesliv i jakten på finansielt utbytte, mener Cluey. Han beskriver dette angrepet som "helt sykt".

Ukjent treffrate

Skadelig programkode (ofte kalt malware) sendes ut på stadig mer utspekulerte måter. Men hvor mange blir faktisk rammet av denne typen virus?

Verken Norsis (Norsk senter for informasjonssikring) eller det norske sikkerhetsselskapet Norman kjenner til statistikk om treffsikkerheten.

- Det hadde vært svært interessant å få ut slik informasjon, men vi har dessverre ikke den statistikken i dag, sier seniorrådgiver Tone Hoddåø Bakås i Norsis.

Ifølge Snorre Fagerland i Norman er det en vanskelig parameter å måle. Han har ikke hørt om kidnappingstrusselen mot babyer før.

- Vi ser en kontinuerlig utprøving av nye metoder for å få folk til å gå på. I det siste har det vært mye utsendig av noe som skal være en flybillett, men som bare er en skadelig exe-fil. Utsenderen spiller på at det statistisk alltid er noen som åpner vedleggene. Selv en prosent eller en promille kan være ganske god uttelling, når du sender ut en million epostmeldinger.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også