Vi bygger det digitale hjem

Del 3: Finnes det helintegrerte systemet?

Smarthusbygger Kristian Jakobsen holder motet oppe til tross for kjepper i hjulene fra byråkratene og elektriske styringssystemer som lover svært mye mer enn de ser ut til å kunne holde.

NATURTOMT: Det ferdige husets arkitektur skal samspille med naturtomten. Modell: Meter arkitektur as.
NATURTOMT: Det ferdige husets arkitektur skal samspille med naturtomten. Modell: Meter arkitektur as.
Sist oppdatert
SPRENGING: ¿ Endelig kan sprengningen begynne, sier Kristian Jacobsen.
SPRENGING: ¿ Endelig kan sprengningen begynne, sier Kristian Jacobsen.

PDF av del 3

To måneder etter skjema er gravemaskinen på plass på tomta til Kristian Jakobsen.

- Forsinkelsen skyldes den evige papirmølla alle som bygger møter, sukker han. Om noen dager begynner sprengingen, og da skal det etter planen gå slag i slag. Kristian skal mure grunnmuren selv etter at en murer har lagt grunnlaget og fikset hjørnene. Parallelt jobber han videre med å gå i dybden på den tekniske løsningen og lete etter passende produktene.

Manglende standarder

Det viktigste er nå strømstyresystemet som skal planlegges med elektrikeren for å kunne kable de enkelte rommene, og en del avgjørelser må tas i den nærmeste tiden. Kristian føler at standarder glimrer med sitt fravær, og at det derfor er viktig også å ta høyde for løsninger som kommer og holde mulighetene åpne for fremtidig teknologi.

- Jeg så for meg et styringssystem som dekket både multimedia og strøm, og trodde vi enkelt kunne få til en optimal løsning. Etter hvert har jeg vært innom diverse systemer, og det gjennomgående inntrykket er at det er enklere på papiret eller web'en enn det er i praksis. Jeg har forstått at de imponerende demoene vi har sett ikke er realistiske for folk flest. Det har dreid seg om konsepthus, kostbare løsninger som fagfolk setter sammen og skreddersyr. Mye kan gjøres i et større boligprosjekt med ingeniører og teknikere i bakgrunnen, men skal en lage et custom-hus koster det fort skjorta.

For Kristian er det en betingelse at systemet ikke er basert på at PCen er oppe og går til enhver tid, men at det ligger et system med 100 prosent oppetid i bunnen. - Her kommer WAF inn - Wife Acceptance Factor. Systemet må være enkelt å bruke selv om man ikke er interessert i teknologi, samtidig som det har de finessene et smarthussystem må ha.

For eksempel skal styringsenheten kunne betjenes til via internett eller mobiltelefon, og det må ha en økonomisk fordel, ved at en for eksempel kan spare penger på fyring. For tiden gis det for eksempel 4000 kroner i statsstøtte til strømstyringssystemet, lignende støtten som gis for varmepumpe.

Mye av Kristians tid har gått med til å orientere seg i markedet og spore opp løsninger som egner seg for vanlige familier med vanlig økonomi. Et todelt system kan se ut til å ligge i kortene, men håpet om en integrasjon er fortsatt ikke ute. Han har foreløpig snust på disse strømsystemene:

Elko matic

Ifølge Kristian er Elko matic et norsk system med meget god design på brytere, utført av designeren Einar J. Hareide. I motsetning til andre styringssystemer er bryterne intuitive både når det gjelder bruk og programmering. Disse er norskprodusert, av god kvalitet og uttestet. Videre er ikke systemet for kostbart og i en prisklasse under de fleste andre. Men det har ingen integrasjon med multimedia.

X10

En egen standard for å sende signaler til elektriske komponenter. X10 omfatter både trådløs og linjebasert styring og har vært på markedet en del år. Mange lager komponenter til denne standarden, men Kristian har inntrykk av at det er gammeldags, og at mye av det som tilbys har dårlig design.

Hovedinnvendingen er imidlertid at han føler han står ovenfor en katalog med mange enkeltkomponenter, men mangler hjelp til å kunne lage en helhet ut av det. Han har til nå kun fått tak i en webbutikk som selger komponentene enkeltvis, og ikke kommet i kontakt med noen som fører det eller tilbyr integrasjon.

X10 var i utgangspunktet et spennende alternativ fordi Kristian hadde funnet en fransk løsning som integrerte det med MS Mediacenter. Det franske selskapet ExDomus er også etablert i England, men Kristian har til nå ikke lykkes å komme i kontakt med dem. Her er jo problemet at det ikke ser ut til å finnes norsk teknisk kompetanse på denne typen integrasjon.

Moeller Xcomfort:

Ifølge Kristian et veldig enkelt system, ikke ulikt X10, hvor hvert punkt kan styres fra en trådløs bryter eller hovedstyringsenhet. Men programmeringen virker veldig gammeldags med et MSDos-aktig grensesnitt som gir en for tungvint programmerings- og styringsløsning. Dessuten gjelder det bare strøm.

Control 4

- Et kult styringssystem med touchskjermer, og det optimale systemet, slik jeg så det for et år siden. Det har fått norsk leverandør, HiFi-kjeden, og virker veldig tiltalende med styring gjennom små touch-skjermer. Heller ikke er det altfor kostbart, men utfordringen ligger at det ikke er tilasset Norske standarder (Ikke CE godkjent). Det betyr i praksis at for eksempel brytere og stikkontakter ikke passer norske installasjonsbokser.

Kristian har inntrykk av at leverandøren har lite erfaring med eget system. I Norge virker det utelukkende tilpasset styring av lyd og bilde, og selges som et multimedia-styringssystem. Når strømstyringsbiten ikke er med eller utnyttes til fulle, blir dette systemet bare en proprietær konkurrent til MS Mediacenter, ikke det helhetlige systemet som det kunne vært.

- når strømstyringen ikke kan være med eller utnyttes til det fulle.

Adapt

- Dem har jeg ikke kommet i kontakt med ennå, men skal ha et møte ganske snart. Konseptet virker spennende. Ut fra websiden ser det ut som et custom system med integrasjon av alt man måtte ønske inne husstyring. Jeg er spent på hvor de vil lande. Foreløpig har jeg inntrykk av at de integrerer eksisterende standardløsninger i sitt system.

Andre aktører innen husstyringssystemer er Stork med systemet Berker, ABB, og de tyske systemene Gira, Schneider og Hager, som ifølge Kristian alle bruker det samme prinsippet - EIB- som går på signalisering mot punktene. Han har gjort utvalget ut fra de forskjellige websidene og vil ikke gå dypere inn på alle.

- Vi vil gå for et system som leverandøren kan gå god for og har kompetanse på, og de er viktig med et godt bakapparat og 100% oppetid. Det kan ikke være for komplisert, og man kan bør heller ikke måtte tømme lommeboken helt for å kunne trykke på en skjerm for å skru av lyset, konkluderer Kristian. I neste nummer har han forhåpentligvis funnet «den rette».

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også