Guide: rengjør PC-en

Vårrengjøring av PC-en

Det er ikke bare bilen og båten som trenger en vårpuss. Har du en stasjonær PC er den trolig full av hybelkaniner etter en lang vinter. Slik rengjør du PC-en på riktig måte.

IKKE SLIK: Når du skal rengjøre innsiden av PC-en må du ikke gjøre slik. Les vår guide til hvordan du rengjør PC-en.
IKKE SLIK: Når du skal rengjøre innsiden av PC-en må du ikke gjøre slik. Les vår guide til hvordan du rengjør PC-en. Foto: FOTO: iStockphoto
Sist oppdatert
LUFT PÅ BOKS: CRC Dust Off koster 199 kr på Clas Ohlson. Biltema har en egen variant til 99 kr, og den fungerer minst like bra.
LUFT PÅ BOKS: CRC Dust Off koster 199 kr på Clas Ohlson. Biltema har en egen variant til 99 kr, og den fungerer minst like bra. Foto: FOTO: Tron Høgvold

En PC trenger kjøling for å fungere optimalt.

Temperaturen holdes i all hovedsak nede ved å bruke vifter som blåser direkte på en kjøleribbe som er montert på komponenten.

I tillegg er det kabinettvifter som trekker den varme luften ut av kabinettet. Frisk luft strømmer inn gjennom diverse åpninger, og dermed også støv og skitt.

Les også: Slik får du en ren, ryddig og raskere PC

Hvorfor rengjøre?

Det skal fryktelig mye støv og skitt til for at det skal være direkte skadelig for PC-en, men det er likevel flere grunner til å holde den noenlunde ren.

Brannsikkerhet er en av grunnene, selv om man nok skal lete godt for å finne konkrete tilfeller der en nedstøvet PC har startet en brann.

En nedstøvet PC vil imidlertid kunne bli både treg og ustabil.

Når vifter og kjøleribber blir fullstappet med støv, og svære hybelkaniner hindrer luftgjennomstrømning, går nemlig kjøleeffekten drastisk ned.

Det kan føre til at viftene automatisk spinner fortere for å kompensere, med høyere viftestøy som resultat.

En prosessor som blir for varm vil dessuten automatisk skru ned hastigheten slik at PC-en blir tregere. Nedsatt kjøleeffekt kan dessuten forkorte levetiden på komponentene.

Les også: Guide til MediaMonkey

STØVSAMLER: Få ikke sjokk hvis PC-en din ser slik ut inni. I de rette miljøene kan den samle såpass mye støv på under et halvår.
STØVSAMLER: Få ikke sjokk hvis PC-en din ser slik ut inni. I de rette miljøene kan den samle såpass mye støv på under et halvår. Foto: FOTO: Dreamstime

Dette trenger du

VIFTER: Når du blåser rent viftene i PC-en, kan det være lurt å blokkere dem slik at de ikke spinner rundt. Da vi lagde denne artikkelen glemte vi dette, med det resultat at den lille skjøre brikkesettviften fikk seg en real trøkk.
VIFTER: Når du blåser rent viftene i PC-en, kan det være lurt å blokkere dem slik at de ikke spinner rundt. Da vi lagde denne artikkelen glemte vi dette, med det resultat at den lille skjøre brikkesettviften fikk seg en real trøkk. Foto: FOTO: Dreamstime

Det kan være fristende å gå løs på PC-en med en støvsuger, men dette anbefales ikke fordi støvsugeren kan bygge opp statisk elektrisitet.

Komponentene er overfølsomme for statisk elektrisitet, og en elektrostatisk utladning kan ødelegge dem, gjøre dem ustabile eller forkorte levetiden.

Bruk heller trykkluft på boks, som du får kjøpt i butikker som Clas Ohlson og Biltema for en 100-200 kr. Pass bare på å holde boksen stående, hvis ikke risikerer du at boksen spytter ut væske.

For å være på den sikre siden, anbefaler vi at du bruker antistatisk armbånd når du jobber inne i PC-en. Dette får du på de samme butikkene som selger trykkluft på boks.

Les også: Test av flatskjermer (37-tommer)

Slik gjør du

1. Dra ut stikkontakten, sett på deg antistatisk armbånd og koble det til jord. Skru av sidedekselet på PC-en.

STRØMFORSYNING: Ikke åpne strømforsyningen selv om den ser slik ut. Blås fra motsatt side av der viften sitter slik at støvet kommer ut i stedet for videre inn i strømforsyningen – noen strømforsyninger har viften på baksiden, andre på innsiden av kabinettet.
STRØMFORSYNING: Ikke åpne strømforsyningen selv om den ser slik ut. Blås fra motsatt side av der viften sitter slik at støvet kommer ut i stedet for videre inn i strømforsyningen – noen strømforsyninger har viften på baksiden, andre på innsiden av kabinettet. Foto: FOTO: Dreamstime

Reduser støvmengden

Når du bygger en PC bør du tenke på luftgjennomstrømningen.

Tilstreb å montere kabinettviftene slik at de blåser ut av kabinettet og ikke inn.

Dersom viftene blåser inn, samles det av erfaring mer støv inne i kabinettet enn om viftene blåser utover.

Hvis du likevel velger å plassere viftene slik at de blåser inn i kabinettet, bør du montere støvfilter.

Filter med monteringramme for de vanligste viftestørrelsene finner du i PC-mekkebutikker som Microplex.no.

2. Lokaliser viftene og rengjør en og en. Hold dem fast så de ikke snurrer, og blås finnene rene. Blås med korte støt. Blås også rent i rammen rundt viften og i eventuelle gitter.

3. Blås ren prosessorkjølerens kjøleribber. Vurder utformingen av kjøleribben, og prøv å unngå å blåse slik at støvet pakker seg fast på trange steder. Vurder å demontere kjøleribben fra hovedkortet hvis det er vanskelig å komme til.

4. Kikk inn bak viftegitteret i strømforsyningen. Vurder i hvert enkelt tilfelle om det er mulig å blåse støvet ut - det er ingen vits å blåse det videre inn i strømforsyningen. Ikke åpne strømforsyningen på egen hånd!

5. Etter du vifter og kjøleribber er blåst rene, kan du blåse rent andre steder i kabinettet. Begynn på toppen i kabinettet og jobb deg nedover. Av støvet som blir liggende nederst i kabinettet, kan du tømme ut det verste og blåse vekk siste rest til slutt.

Les også: Rå spill-PC (Test av Multicom Gamer 1200 eXtreme)

Statisk elektrisitet

Statisk elektrisitet er kort forklart en opplagret elektrisk ladning.

Når to objekter gnir mot hverandre kan det overføres elektroner fra den ene til det andre objektet. Dermed kan to objekter ha henholdsvis positiv og negativ ladning.

Når objekter med forskjellig ladning berører hverandre, får man en utladning.

Et eksempel du kanskje har opplevd selv, er å få støt når man tar på bildøren på vei ut av bilen.

Det som da skjer er at spenning bygger seg opp i kroppen fordi du gnir deg mot setet i løpet av kjøreturen, og når du berører metallet på døren skjer det en utladning.

Gnissing mot enkelte materialer gir større sjanse for slike utladninger enn andre.

Derfor er det vanligere at dette skjer i en bil med stoffseter enn i en bil med skinnseter. Noen mennesker er dessuten mer plaget av dette enn andre.

Tørr hud kan bidra til slike oppladninger, og derfor er faktisk fuktighetskrem anbefalt for folk som er plaget med slike elektrostatiske utladninger.

Statisk elektrisitet er PC-ens største fiende.

En elektrostatisk utladning kan ødelegge komponenter fullstendig, men det er heller ikke uvanlig at slike utladninger kun gjør PC-en mer ustabil og at levetiden på komponentene forkortes.

Derfor leveres alle PC-komponenter i antistatisk pose. Når du mekker på PC-en bør du bruke antistatisk armbånd, og du bør ikke mekke mens du står på et teppe.

Du bør heller ikke gå rett fra et teppe og bort til PC-en for å skru på den uten først å lade deg ut.

Et antistatisk armbånd koblet til jord sørger for å lade deg ut kontinuerlig.

Hvis du ikke har tilgang til antistatisk armbånd, kan en nødløsning være å ta på jord for å lade deg ut, for eksempel på blandebatteriet på kjøkkenet, men det gir ingen fullgod beskyttelse siden du raskt kan lades opp igjen på vei over gulvteppet på vei til PC-en.

Les også: Test av rimelige Blu-ray-spillere

VEL BLÅST: Blås i korte støt, og sørg for å holde boksen oppreist. Hvis ikke spruter det væske ut av boksen. Bruk forlengerrøret for å komme til på vanskelige steder.
VEL BLÅST: Blås i korte støt, og sørg for å holde boksen oppreist. Hvis ikke spruter det væske ut av boksen. Bruk forlengerrøret for å komme til på vanskelige steder. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også