Trinn for trinn

Bytt optisk drev på PC-en

Å bytte ut det optiske drevet, uansett det er snakk om CD, DVD, Blu-ray eller HD DVD, er en av de enkleste operasjonene du kan gjøre på den stasjonære PC-en din. HjemmePC viser hvordan.

Publisert Oppdatert

Det kan være mange grunner til å bytte ut det optiske drevet. Et gammelt og godt brukt drev kan begynne å fuske med lesingen, eller du ønsker å oppgradere til et drev som brenner raskere, eller et drev som brenner og leser flere formater. Nå som man kan få et drev som leser både Blu-ray og HD DVD for rundt 2.000 kr, er det også svært aktuelt for mange å oppgradere PC-en til å bli en fullblods HD-spiller. Det er nettopp sistnevnte vi har brukt for å illustrere denne artikkelen, riktignok med et rent HD DVD-drev. Framgangsmåten er uansett den samme, uavhengig av hva slags drev du skal installere.

1. Løsne kablene

Første skritt på veien er å løsne kablene som er festet til drevet, altså strømkabelen og signalkabelen. Signalkabelen er vanligvis en IDE-flatkabel, men det finnes også optiske drev som benytter SATA-standarden.

2. Fjern det gamle drevet

Sjekk ut hva slags festemekanisme kabinettet ditt benytter. I dette tilfellet er det snakk om to skruer på hver side. Andre vanlige kabinettløsninger er skinner som er skrudd fast i drevet, og disse har en festemekanisme mot kabinettet.

3. Dytt ut drevet

Når du har løsnet skruene eller mekanismen som fester eventuelle skinner til kabinettet, dytter du simpelthen drevet ut av kabinettet på forsiden.

4. Sjekk eventuelle jumpere

Hvis du har hatt to IDE-drev i PC-en, og disse har vært koblet til samme IDE-kabel, må du passe på at drevet du setter inn har samme jumperkonfigurering som det du tok ut. Første drev på kabelen skal konfigureres som «Master», andre drev på kabelen som «Slave». Er det SATA-drev som skal byttes, trenger du ikke å tenke på dette.

5. Bytt over eventuelle skinner

Har kabinettet en skinneløsning, skrur du løs skinnene fra det gamle drevet og flytter over på det nye. Sjekk nøye hvordan det satt på det gamle drevet, og monter på nøyaktig samme måte. Er skinnene feilmonterte, får du ikke drevet inn i kabinettet.

6. Skyv inn nytt drev

Det nye drevet skyver du inn i skuffen der det gamle sto. Drevet klikkes på plass i kabinetter der det benyttes skinner. I vårt tilfelle fester vi drevet med skruene det gamle var festet med.

7. Plugg inn

Sett i strømpluggen og signalkabelen. Har du oppgradert til drev med samme type grensesnitt som det gamle, altså fra IDE til IDE eller fra SATA til SATA, plugger du selvfølgelig inn den samme kabelen som du brukte før. Har du byttet type, må du koble til ny kabel mellom drevet og hovedkortet. Når du så skrur på PC-en, vil operativsystemet automatisk oppdage at du har et nytt drev, og det er ikke nødvendig å installere drivere. Ordentlig Plug and Play, med andre ord.

IDE vs. SATA

SATA har en teoretisk bedre overføringshastighet enn IDE, men for den optiske stasjonens vedkommende har det liten betydning. Det greieste vil som regel være å erstatte det optiske enheten med en nye en av samme type. Altså, erstatt IDE med IDE og SATA med SATA. Hvis du oppgraderer fra IDE til SATA, må du forsikre deg om at det er en ledig SATA-port på hovedkortet. Det kan også hende du må aktivere den aktuelle SATA-kontrolleren i BIOS. Hvordan, står i manualen til hovedkortet. Det er slett ikke alltid at SATA- eller IDE-kabel følger med den optiske stasjonen, men hvis du trenger en ekstra, sjekk esken til hovedkortet før du drar ut og handler ny kabel. Mange hovedkort kommer med et helt arsenal av tilkoblingskabler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning