Strong Wi-Fi Range Extender 1600 Mbit/s

Praktisk problemløser

Strong lover å utvide den trådløse nettverksdekningen med inntil 70 kvadratmeter med sin trådløse nettverksforlenger, Range Extender 1600 Mbit/s. Men, virker det?

LITEN OG DISKRET: Nettverksforlengeren fra Strong er relativt liten og kompakt. Den støtter både 2,4 GHz og 5 GHz trådløse nett.
LITEN OG DISKRET: Nettverksforlengeren fra Strong er relativt liten og kompakt. Den støtter både 2,4 GHz og 5 GHz trådløse nett. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Strong er nok for mange et ukjent navn innen nettverksprodukter, men selskapet har blant annet levert «TV-bokser» i mange år. Har du RiksTV er det trolig en boks fra Strong som står i TV-benken din.

Klar tale

Strong hopper elegant bukk over vanskelige ord og begreper med nettverksforlengeren Strong Wi-Fi Range Extender.

De lover rett og slett å utvide husets nettverksdekning med inntil 70 kvadratmeter. En påstand det kan være litt vanskelig å etterprøve, siden det er forskjell på et langt og smalt rom med mange hindringer versus et åpent, kvadratisk rom.

Plasseringen av både ruter og nettverksforlenger vil også påvirke resultatet.

Flere funksjoner

Strong WiFi Range Extender kan også by på flere funksjoner enn at den kun utvider rekkevidden av nettverket ditt.

Du kan også bruke det som et aksesspunkt (det får et eget nettverksnavn).

Enheten har også to ethernetporter, noe som gjør at du kan bruke den for å gi nettverk til utstyr som ikke har trådløst nettverk, som for eksempel en stasjonær PC, en TV eller en mediespiller.

MESH: For å få utnytte mesh-teknologien til Strong Range Extender trenger du minst tre eller flere enheter.
MESH: For å få utnytte mesh-teknologien til Strong Range Extender trenger du minst tre eller flere enheter. Foto: Produsent

I tillegg støtter den AirPlay og den har en USB 3.0-port. USB-porten kan du bruke sammen med en ekstern harddisk for nettverkslagring, du kan koble til en printer eller en USB-høyttaler (som du kan styre via AirPlay).

I tillegg har Strong-enhetene støtte for såkalt mesh-teknologi. Kort forklart betyr det at Strong-enhetene kan snakke med hverandre, og har du tre eller flere Strong-nettverksbokser i huset ditt vil du lettere kunne få nettverksdekning på steder der det tidligere har vært vanskelig, eller umulig.

Strong WiFi Range Extender er med andre ord en fleksibel «boks», som kan brukes på mange måter.

Vi har også testet Strong WiFi Connection Kit Duo, som er en annen løsning primært laget for streaming og som passer best i TV-benken din.

Virker det?

Før vi svarer på det spørsmålet, må vi si at du kan sette opp disse boksene på to måter. Du kan bruke dem mot din eksisterende ruter som du gjør med en vanlig nettverksekstender. Men for å utnytte mesh-teknologien enheten er utstyrt med, må du koble den ene Strong-enheten direkte i ruteren og så slå av WiFi-funksjonen på ruteren din.

Et stort minus for at dette overhodet ikke er nevnt i bruksanvisningen. Til Klikk Teknologi sier kategorisjef i Strong, Rasmus Vilain, at nye bruksanvisninger er satt i produksjon der dette skal være bedre forklart.

Så til spørsmålet om det virker:

Ja, det virker. Det er det enkle svaret.

Som nettverksforlenger

Spesifikasjoner: Strong Wi-Fi Range Extender 1600 Mbit/s

  • Nettverk: 2,4 GHz (b/g/n) og
  • 5 GHz a/n/ac
  • Antenner: 5 GHz 3x3 MIMO, 2,4 GHz: 2x2 MIMO
  • Ethernet: Ja, 2x
  • USB: Ja 1 x USB 3.0
  • Vekt: –
  • Størrelse: 4 x 10,9 x 10 cm

Vi testet nettverksforlengeren både som standard forlengere mot vår eksisterende ruter og satt opp slik Strong anbefaler – der den ene enheten tar over som «sjef» for det trådløse nettet.

Satt opp som nettverksforlenger opplevde vi å få god nettverksdekning på et rom som stort sett aldri klarer å få tak på husets WiFi-signaler og at vi på et annet rom, med relativt dårlig og ustabil dekning fikk god ytelse.

Som mesh-oppsett

Satt opp på «mesh»-måten opplevde vi også omtrent like gode målinger som da vi testet enhetene som rene nettverksforlengere. Siden vi kun hadde to Strong-enheter til test, så fikk vi i praksis ikke testet om selve mesh-teknologien faktisk fungerer.

Fordelen med å sette det opp på «mesh»-måten er at jo flere Strong-nettverksforlengere du legger til, jo mer robust blir nettet ditt. Med mesh-teknologi, så skal enhetene «snakke sammen» slik at datatrafikken om nødvendig kan gå fra nettverksforlenger til nettverksforlenger helt til de når PC-en eller mobilen din.

Vi opplevde at vi på et rom gikk fra 0,9 Mbit/s på 5 GHz-båndet på ruteren vår, til 50–70 Mbit/s når vi satte opp Strong-boksene både som tradisjonelle forlenger og satt opp på mesh-måten.

I et annet rom gikk vi fra null nettverksdekning til jevn og god hastighet på 40–50 Mbit/s.

Les også: Unngå disse nettverkstabbene

Men ...

Men. Det er alltid et «men» med nettverksforlengere. De trenger nemlig ikke alltid gi deg bedre ytelse på det trådløse nettverket ditt. Dette skyldes måten trådløst utstyr og ditt trådløse nettverk «snakker» sammen på.

Normalt vil en klient, en PC, mobil eller nettbrett, koble seg til det sterkeste nettverkssignalet. Dette kan i noen tilfeller være signalet fra nettverksforlengeren – selv om denne ikke nødvendigvis gir deg den beste hastigheten.

Resultatet av dette kan være at du faktisk får dårligere hastighet enn før du satte opp nettverksforlengeren.

Når du har flere mulige tilkoblingspunkter i huset ditt, må PC-en, mobilen og nettbrettet ditt velge hvilken «sender» de vil koble seg til – og det er ikke alltid den enheten med sterkest signal leverer best hastighet.

Noen ganger vil også klienten (PC-en, mobilen eller andre enheter), henge på et tilkoblingspunkt selv om du flytter på deg. Beveger du deg for eksempel fra soverommet til stua, vil PC-en kanskje fortsette å hente nettverkssignaler fra ruteren, mens den hadde fått bedre hastighet om den hadde skiftet til nettverksforlengeren som kanskje står rett utenfor soverommet.

Dette kalles «stickiness» og handler om hvor lenge en klient henger på et trådløst punkt før det «slipper» og velger et annet.

Vi opplevde dette ved at vi ved et par målinger gikk fra godt over 300 Mbit/s til ned mot 30 Mbit/s, før klienten etter noe tid fant tilbake til den gode hastigheten. «Stickiness» er ikke noe unikt for Strong og vi vet ikke hvorvidt dette hadde vært et mindre problem om vi hadde hatt tre eller flere Strong-enheter i nettet vårt.

Oppsummering

Strong Wi-Fi Range Extender 1600 Mbit/s kan være en rask og enkel problemløser om du har områder i huset med dårlig nettverksdekning. Man bør likevel være klar over problematikken rundt signalstyrke og «stickiness». Man bør også bruke noe tid på å finne den optimale plasseringen av nettverksforlengeren(e).

Brukervennligheten på Strong Wi-Fi Range Extender er god og den har en del nyttig funksjonalitet, som gjør den anvendelig også til andre oppgaver. Designet er elegant og diskret og byggekvaliteten virker for å være god. Utfordringen med nettverksforlengeren til Strong er at du bør minst ha to enheter, gjerne tre, og da blir det en relativt kostbar løsning. Men det virker – og det er ofte verdt noen tusenlapper.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også