iPad mini blir årets julegave

Test av iPad mini

Ironisk nok kan iPad mini bli nettbrettet som utkonkurrerer iPad.

IPAD MINI: Lite, men veldig bra. Det eneste vi savner fra iPad er retinaskjermen.
IPAD MINI: Lite, men veldig bra. Det eneste vi savner fra iPad er retinaskjermen. Foto: Apple
Sist oppdatert
KOMPAKT: Målt diagonalt blir skjermen på iPad mini cirka 4,9 centimeter mindre enn på storebror.
KOMPAKT: Målt diagonalt blir skjermen på iPad mini cirka 4,9 centimeter mindre enn på storebror. Foto: Apple

Det har vært lansert mange iPad-killere de senere årene, som Samsung Galaxy Note 10.1 og Asus Transformer, men ingen har greit å vippe Apples iPad av tronen.

Ironisk nok kan det være Apple selv som utkonkurrerer seg selv - om man kan si det på den måten - med iPad mini. Det er flere grunner til at mange vil velge miniutgaven av iPad.

Det første er at den er liten og lett, samtidig som skjermen ikke føles for liten. Og det viktigste er at den gode «iPad-følelsen» er på plass:

Den 7.9 tommers store iPad mini ser ut som en iPad. Den oppfører seg som en iPad og den føles som en iPad.

For å illustrere størrelsen kan vi enkelt si at iPad mini er litt bredere og litt høyre enn en vanlig iPad delt i to - og vekten er halvert.

Mer diskret

Størrelsen gjør at iPad mini ruver mindre i landskapet. Den vil være mer diskret på buss, tog og fly, tar mindre plass i sekken og du kan holde den med en hånd.

For barn vil vekten og størrelsen gjør den mer håndterbar. Etter at iPad mini kom i hus er det denne både barna og vi voksne griper etter - og krangler om. «Store-iPad» blir andrevalget.

I motsetning til «store-iPad», så er rammen på iPad mini asymmetrisk. I landskapsmodus (breddeformat) har den to brede felt som tomlene kan hvile på. I portrettmodus (høydeformat) er rammen mye tynnere og tommelen vil ligge innpå skjermen. Men tro ikke dette lager problemer når du skal surfe rundt på skjermen. Apple har faktisk lagt inn en funksjon der tommelbruk på denne måten blir ignorert.

God nok skjerm

Skjermen på iPad mini er en dårligere skjerm enn retinaskjermen på store-iPad.

Men det er ikke dermed sagt at skjermen er dårlig. Spesielt på vanlig tekst ser vi at oppløsningen på retinaskjermen har mye å si. På bilder vil også oppløsningen gjøre at man ikke får så fine detaljer når man zoomer inn.

Men til vanlig bruk tror vi få eller ingen vil irritere seg over dette. Unntaket er for alle som leser mye digitale magasiner/bøker på nettbrettet og for personer med nedsatt synsevne. Her vil iPad med retinaskjerm være et bedre valg.

For øvrig står ikke skjermen på iPad mini tilbake for noen av konkurrentene i 7-tommers-klassen.

Foto: Produsent

Spesifikasjoner: iPad mini

  • Operativsystem: iOS 6.1
  • Skjerm: 7.9 tommer IPS LED-skjerm
  • Oppløsning: 1024 x 768 punkter
  • Prosessor: Apple A5, dual core
  • Frontkamera: 1.2 MP
  • Kamera: 5 MP
  • WiFi: 2.4 og 5 GHz
  • 3G/4G: UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA og LTE (ikke Norge)
  • Størrelse: 20 x 13,47 x 0.72 cm
  • Vekt: 308/312 gram (WiFi/4G)

Tvert imot så fremhever Apple at kombinasjonen av skjerm og oppløsning, gjør at man får med mer innhold på iPad mini enn hos mange av konkurrenten.

Faktisk er ikke skjermen på iPad mini halvparten av en iPad. Forskjellen er 1,8 tommer, men det faktiske skjermarealet på iPad mini er på kun cirka 31 prosent mindre enn på «store-iPad».

Ytelse som iPad 2?

Nei, faktisk bedre.

Selv om det er samme prosessor som sitter i disse to nettbrettene, så får vi testresultater på iPad mini som er på nivå med iPad 3.

Batterilevetiden er også god. Vi målte den til 7 timer og 31 minutter, noe som gjør at Apples lovet batterilevetid på 10 timer er godt innen rekkevidde med normal bruk.

Tilbehør

iPad mini bruker den nye Lightning-pluggen. Alt av tilbehør du måtte fra tidligere trenger et adapter for å kunne brukes.

Som vanlig er det rikelig med tilbehør rundt Apples produkter. Apple selv selger det populære Smart Cover, som fungerer godt på iPad.

På iPad mini synes vi det ikke fungerer like godt. Det er rett og slett for lite. Mens det på iPad er fire «bretter» er det bare tre på iPad mini. Det gjør at Smart Cover ikke fester like godt og glir letter av.

Trådløs eller 4G

For mange vil WiFi-versjonen være et naturlig valg. Bruker du nettbrettet primært hjemme, på jobb eller skole, har du normalt tilgang til et trådløs nettverk.

Er planen din å bruke den på reise, pendling, utendørs og andre «WiFi-frie» områder, er det «4G-versjonen» som gjelder. Startprisen her er 3.590 kroner.

Selv om du går for WiFi-modellen kan også den brukes til kommunikasjon via Facetime, Skype eller meldinger til andre iOS-enheter.

iPad mini blir en suksess for Apple og vi spår at den kan vippe «store-iPad» ned fra salgstoppen. Er du usikker? Vent til mars/april neste år. Da sier ryktebørsen at det skal komme en iPad mini med retinaskjerm...

Konklusjon

iPad mini er ikke billig. Du kan for eksempel kjøpe den sammenlignbare Nexus 7 for 740 kroner mindre. Likevel tror vi iPad mini igjen blir en storselger fra Apple.

Størrelsen og vekten vil mange setter pris på. For mindre barn blir den mer håndterlig, for pendlere tar den mindre plass og virker ikke så prangende og størrelsen gjør den velegnet til den del actionspill. Den fungerer også bra til surfing og spill. Den eneste ulempen er at tekst ikke er så bra som på en retina-skjerm.

Her vil alle lesere av digitale bøker og magasiner (og mange med dårlig syn) savne oppløsningen på Apples Retina-skjermer.

I tillegg vil prisen på iPad mini være et trekkplaster i forhold til iPad (4. gen). iPad mini koster 1.300 kroner mindre enn den billigste iPad 4.

Les også:

Perfekt kamera for rosabloggere

Test: Smart mobilholder med FM-sender

Test: Trådløst og smart hybridkamera

Mobilene som skal utkonkurrere iPhone

TYNNERE OG LETTER: iPad mini veier nesten halvparten av en vanlig iPad. Den er også noe tynnere. (Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC)
TYNNERE OG LETTER: iPad mini veier nesten halvparten av en vanlig iPad. Den er også noe tynnere. (Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC)

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også