Asus ZenBook Pro UX501JW-FI184H

Nesten alt man kan ønske

Asus gir krevende brukere mye godt med den lekre UX501.

RÅ: IPS-panelet har en oppløsning på 4K og det er det ikke mange som matcher.
RÅ: IPS-panelet har en oppløsning på 4K og det er det ikke mange som matcher. Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert

Brukere som vil ha litt ekstra kraft, har ofte måttet se mot spillbærbare eller såkalte arbeidsstasjoner. Derfor et det kjærkomment at Asus fortsatt har store ZenBook-er, og likhetstrekkene er påfallende.

Nå er kanskje ikke dette en maskin som kommer til å bli slept så mye rundt, men med relativt moderate på 2,2 kg er det bra at byggekvaliteten er god.

Basen er den samme som på ROG G501, så det er ikke rart at den er dønn solid. Bare skjermlokket er litt vinglete. Det skal ikke mye vridning til før det blir gjennomslag på skjermen, så en egnet veske bør den ha.

4K

IPS-panelet på 15-tommers har en slags halvmatt front og når lysstyrken ikke er helt på nivå med de beste, så sliter den når lysforholdene blir krevende. Refleksjoner, spesielt mot kantene, kommer ganske raskt. 4K-oppløsning gjør at man får plass til veldig mye informasjon på skjermen, dog avhengig av hvor godt falkeblikk man besitter. Uansett er bildet veldig skarpt og man står tross alt temmelig fritt til å skalere skjermbildet slikt at innholdet vises best. Kontrast og sortnivå ser ut til å være bra, men ikke helt i toppen. Farger vises godt, og heller litt mot en varm gjengivelse.

SIRKEL: Desigtrekkene fra de mindre ZenBookene er på plass.
SIRKEL: Desigtrekkene fra de mindre ZenBookene er på plass. Foto: Andreas Jahren

Under panseret er finner vi en heftig Intel Core i7-4720HQ. Denne er i Haswell-tapning, da Broadwell prosessorene av dette kaliberet foreløpig ikke er rullet ut. Men 4720HQ er en skikkelig kraftkar som tar alt man måtte finne på å gi den. 8 GB minne duger til de fleste oppgaver, men de mest krevende brukerne kan kanskje ønske seg 16. En GTX 960M fra Nvidia gir kraft til å dra alt av spill, men ikke å dra spill i skjermens naturlig oppløsning. Man må ned på Full-HD, eller noe lavere, avhengig av kvalitetsinnstillingene man vil bruke. En brikkedisk på 256 GB gir kjapp og fin respons, og for dem som synes det blir snaut opplyser Asus at det skal være enkelt å bytte ut brikkedisken for dem som ønsker det.

Kraftig innmat gir også kraftig varmeutvikling, så det er ikke så rart at UX501 blir varm når den jobber tungt. Heldigvis blir den varmest bakover nederst ved skjermen, og da på undersiden.

Kjølingen er altså effektiv og viften er heller ikke spesielt plagsom. Nå man spiller er det bare et jevnt sus som de vil klare å overse. Viften er avslått ved lett bruk, men den følger belastningen tett, så det skal ikke mye til før den spinner i gang.

Slank pakke

Det er greit med tilkoblinger på ZenBooken, den er tross alt slank. Tre USB3-porter, trådløst AC-nett, stor HDMI og Mini-DisplayPort tar det meste. Minnekortleseren sluker ikke hele minnekortet og det kan være et aber for dem som vil bruke det som ekstra lagring.

Lyden fra de innebygde høyttalerne er kanskje litt skarp i kantene, men dette er uansett god lyd fra en slank pakke.

Tastaturet er av flistypen med lys og har litt ullen klikkemotstand. Skrivekomforten er ikke så aller verst god, og for dem som skriver med pekefingrene er nok dette helt greit. Klikkeplaten fungerer greit, men sliter litt med å få med alt vi gjør.

Oppsummering

Spesifikasjoner: Asus ZenBook Pro UX501JW-FI184H

Prosessor: Intel Core i7-4720HQ

Grafikk: NVIDIA GeForce GTX 960M

Grafikk: Intel HD Graphics 4600

RAM: 8 GB

Lagring: 256 GB, SSD

Skjerm: 15,6 tommer, IPS, halvmatt

Oppløsning: 3840 x 2160 piksler

Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth

Ethernet: Nei, må bruke USB

Kamera: Ja

OS: Windows 8.1

Vekt: 2,06 kg

UX501 er en ZenBook som nok tiltaler mange som vil ha en litt større maskin. Den briljerer på områder som design og ytelse, mens ting som varme og støy kan plage enkelte sarte sjeler. Skjermen er bra, men ikke helt uten svakheter. Men vi liker valgmuligheter og dette er nok en god maskin fra Asus, som nok vil gi mange akkurat det de trenger.

RÅ: IPS-panelet har en oppløsning på 4K og det er det ikke mange som matcher.
RÅ: IPS-panelet har en oppløsning på 4K og det er det ikke mange som matcher. Foto: Andreas Jahren

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også