Asus Eee 900

Test: Asus Eee 900

Asus Eee 900 har sine kvaliteter, men føles allerede utdatert i forhold til de aller nyeste konkurrentene.

EKSTRA: En søt liten bærefolder følger med, dette mener vi bør være standard på netbooks.

EKSTRA: En søt liten bærefolder følger med, dette mener vi bør være standard på netbooks.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Hard

+ enkel Linux

- Ikke Atom

- lav batterilevetid

- forbedret 901-utgave på vei

Foto: Nicholas Paulik

Asus Eee 900

Spesifikasjoner:

Prosessor: Celeron M 353

Brikkesett: Intel 910GML

Harddisk: 16GB

Minne: 1GB DDR2

Skjermkort: GMA900

Skjerm: 8,9" 1024x600

Vekt: 1,14kg

Dimensjoner: 226x175,3x22,9mm

Batteri: 5800 mAh

Asus Eee og andre såkalte netbooks, eller nett-PC-er, har blitt ettertraktede maskiner. Vi er på vei til å se en stor bølge av dem. Asus var først ute, og Eee 900 er innenfor deres andre generasjon. Produktet har vært tilgjengelig såpass lenge at Intels Atom-prosessorer ikke hadde dukket opp enda da den ble lansert. I stedet bruker Eee en Celeron M 353 på 900 MHz. Den lille tassen er ganske robust og tåler en del trykk, og i esken følger det med en søt liten bærefolder å ha den i. Med tre USB-porter, lyd, VGA og minnekortleser føler vi at vi har alt vi trenger av tilkoblingsmuligheter på maskinen.

Les også: Bildeserie: Mini-PC-ene kommer.

Smått

Det blir feil å klage over at alt blir litt smått, og vi er klare over at 8,9" skjerm betyr at alt må krympes, men det virker som om Asus ikke har utnyttet plassen til det fulle. Det er blant annet noen millimeter med tomrom på hver side av tastaturet, og vi tror det å strekke tastene over disse ville gjort fingrene våre gladere. Det gikk ikke an å skrive touch uten å treffe noen ekstra taster her og der, selv ikke etter å ha brukt maskinen en stund.

Linux

Operativsystemet Linux er svært populært på netbooks på grunn av lavere ressursforbruk og de ikkeeksisterende lisenskostnadene. Hvis du velger en Eee 900 med Linux sparer du 600 kr i forhold til om du skal ha den med XP Home. Til sitt bruk fungerer Asus sin Linux-variant svært bra, den har det som trengs for å skrive, surfe og sjekke mail. Det er få Windows-avhengige applikasjoner vi kunne ha funnet på å bruke på denne maskinen. Du trenger ikke være kjent med Linux fra før, for alt er pakket inn i et enkelt grafisk grensesnitt. Vi fikk også gleden av å teste maskinen med XP Home, men syntes til tider at selv enkle oppgaver som nettsurfing kunne gå litt tregt.

Pris: 2.590 kr (ps.no), 3.190 kr med XP Home

Les også: Test av Asus Eee PC (7-tommers skjerm)

Alle våre tester av bærbare PC-er finner du her.

Spesifikasjoner

Produsent Asus
Pris 2590

Konklusjon

Akilleshælen til Eee 900 er batterilevetiden. Som du ser på resultatene vi har fått må du belage deg på å ha med den lille laderen på tur. Celeron-prosessoren har mye av skylda her, for den krever mye strøm. Vi sitter igjen med følelsen av at Eee 900 er et slags leketøy. Mye av dette kommer av at netbook-konseptet ikke var helt modent da den kom på markedet. Som vi ser på MSI Wind U100, betyr Intel Atom en stor forbedring i batterilevetid, derfor ser vi i spenning mot Eee 901, som skal ha Atom på plass.

Les også: Ny Eee PC på vei

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning