Test: Acer Aspire M5640

Kompakt og stille

Aspire M5640 er en kompakt liten dunk med mye kraft.

Med firekjerners prosessor i PC-en er du godt utrustet, selv om man kanskje ikke får den helt store effekten av en slik prosessor i dag.

Med firekjerners prosessor i PC-en er du godt utrustet, selv om man kanskje ikke får den helt store effekten av en slik prosessor i dag. Foto: Foto: Nicholas Paulik

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Liten og kompakt

- Ikke Penryn

Det meste sitter integrert på hovedkortene nå til dags, men trådløse nettverkskort er ofte fremdeles separate.

Det meste sitter integrert på hovedkortene nå til dags, men trådløse nettverkskort er ofte fremdeles separate. Foto: Foto: Nicholas Paulik

Acer Aspire M5640

Spesifikasjoner:

  • Prosessor: C2D Q6600
  • Brikkesett: Nforce
  • Harddisk: 2x640GB
  • Minne: 2GB DDR2-667
  • Skjermkort: GF 8800GT
  • Wi-fi: Nei
  • Vista: HomeP 64-bit

Acer og HP er denne gangen bidragene som skiller seg ut, og det er ikke bare fordi de er storprodusenter istedenfor norske nettbutikker. En av de første tingene du legger merke til når du ser typiske maskiner fra de to gruppene er hvor forskjellig fokuset er. Mest åpenbart er kanskje størrelsen, Aspire M5640 bruker Micro-ATX og er derfor minst 10cm lavere enn resten. Acer har heller ikke vært like grådige i bredden og den kan derfor trygt krones til testens mest kompakte, tett etterfulgt av HP.

Fire kjerner

I denne testen er det bare Acer og HP som har gått for Intels firekjerneprosessorer. Slik situasjonen er i dag finnes det ikke noe definitivt svar på om du får bruk for alle fire eller ikke, siden det avhenger svært mye av hva du bruker maskinen til. Selv moderne spill kan være dårlige til å utnytte to kjerner, og hvis du kun bruker maskinen til enkle oppgaver ellers, ville du fått mer bruk for en raskere tokjerner. Multitasker du mye eller driver med oppgaver som lett kan parallelliseres, slik som rendring av video, vil det suse og gå ekstra fort når alle kjernene kan belastes samtidig. Når dette er sagt forblir to eller fire kjerner en prioriteringssak med mindre budsjettet ikke er noe problem.

Ikke Penryn

Store produsenter er ikke like dynamiske med spesifikasjonene som det nettbutikkene er, så en Penryn-basert Intel-prosessor har dessverre ikke funnet veien inn i Aspire m5640. Prossoren som sitter i er en Core 2 Duo Q6600, men vil allikevel være rask nok til alle praktiske formål, selv om den ikke er helt seneste skrik. Fordelene med en 45nm Penryn ville for de fleste vært lavere varmeutvikling og dermed lavere støynivå, men Acer har greid å få til en svært stillegående maskin uansett.

Til å være en typisk kjedemaskin er Aspire M5640 svært utbyggingsvennlig.

Til å være en typisk kjedemaskin er Aspire M5640 svært utbyggingsvennlig. Foto: Foto: Nicholas Paulik

Spesifikasjoner

Produsent Acer
Pris 8995

Konklusjon

Aspire M5640 treffer ganske bra i kategorien allround-PC. Den kan ikke helt måle seg med PSData Tundra når det kommer til spilling, men dette er heller ikke hovedkriteriet. Acer har en fin balansegang når det kommer til spesifikasjoner og funksjonalitet, og vi setter pris på at det sitter to ganske store harddisker i. Harddisken blir fort flaskehalsen hvis du prøver å bruke alle fire kjernene til forskjellige oppgaver på en gang, så om det bare hadde sittet i en harddisk ville vi foretrukket en raskere tokjerner istedenfor. Leter du etter en mer kompakt maskin enn det nettbutikkene har stilt med denne gangen er Aspire M5640 et godt kjøp.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning