Windows Live Mesh

Synkroniserer livet ditt

Synkroniser livet ditt er «slagordet» til Windows Live Mesh. Men hva er det? Fungerer det?

Publisert Oppdatert
LOGG PÅ: Går du til www.mesh.com kommer du til påloggingsvinduet. Du må ha en Windows Live Id for å logge på.

LOGG PÅ: Går du til www.mesh.com kommer du til påloggingsvinduet. Du må ha en Windows Live Id for å logge på. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Live Mesh

Tips! Blå mapper

Har du valgt ut en mappe lokalt på din PC for synkronisering mot Windows Live er det verdt å merke seg at disse mappene blir blå når du er pålogget Live Mesh. Det betyr at innholdet du legger i mappen blir synkronisert mot Live Mesh.

Med Windows Live Mesh forsøker Microsoft seg på et konsept som potensielt kan bli det virkelig neste store på nettet.

Les også: Programmet som frigjør deg fra iTunes

De tar nemlig mål av seg til å «synkronisere» livet ditt.

Når du vet at det er så komplisert at du knapt klarer å holde styr på det selv, så kan man jo lure på hvordan Microsoft har tenkt å holde oversikt over «mitt liv»?

Les også: Mobil for tøffinger

Svært god idé

Ideen bak konseptet er ikke ny, men enkel.

Har du brukt FolderShare eller andre synkroniseringstjenester før,vil du raskt forså Live Mesh.

Tanken er at via Mesh skal vi kunne koble alle våre dingser sammen og la disse utveksle data seg imellom.

Les også: Forsøkt lurt av "venn" på Facebook

Et eksempel

SKRIVEBORD: Når du logger inn på Live Mesh kommer du til ditt eget skrivebord på Live Mesh. Her ser du alle mappene du har opprettet og du kan endre synkroniseringsinnstillingene ved å høyreklikke på mappene.

SKRIVEBORD: Når du logger inn på Live Mesh kommer du til ditt eget skrivebord på Live Mesh. Her ser du alle mappene du har opprettet og du kan endre synkroniseringsinnstillingene ved å høyreklikke på mappene. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Live Mesh

OBS! Beta

Live Mesh er ennå en betaversjon. Du bør derfor sørge for at du har en lokal sikkerhetskopi av innholdet du har på Live Mesh.

La oss ta et eksempel. Dersom vi tar en tilfeldig valgt person, la oss for enkelhets skyld kalle han Tron, så har han en rekke digitale dingser som alle har mulighet til å lagre informasjon.

Han har en stasjonær PC hjemme, han har en bærbar PC til privat bruk og en bærbar PC som tilhører jobben. I tillegg har en Windows Mobil, et kompakt digitalkamera, en MP3-spiller, Xbox 360, en nettverksharddisk og en media-PC koblet til TV-en.

Du kan selv tenke deg at man bør ha litt system for å vite hvor du skal legge bildene, dokumentene, filmene, musikken og annet personlig digitalt innhold.

Og, du kan være sikker på at når Tron er på jobb og tante Gerda ringer og maser om bildene fra helgens grillfest, ja så ligger disse på stue-PC-en og Tron kan først legge dem ut på Flickr om noen timer.

Det er her Live Mesh kommer inn i bildet. Ved å opprette lokale mapper på de ulike dingsene som alltid er synkronisert mot Windows Live Mesh, ja så kan Tron bare logge seg på Mesh og hente ut det han måtte trenge fra sitt eget lille univers på Mesh. Alternativt kan ha gi Gerda tilgang til bildemappen og hun kan forsyne seg av de bildene hun vil ha.

Bra start

Så langt er funksjonaliteten på Live Mesh enkel, men grei. Det Mesh gjør er ganske enkelt å synkronisere mapper på en eller flere av dine PC-er mot ditt private «skriverbord» hos Live Mesh. Du kan også velge om en mappe skal synkes videre til en eller flere PC-er. Alle mapper du har på Live Mesh kan synkroniseres mot flere PC-er.

Alternativer

Det mest åpenbare «konkurrenten» til Windows Live Mesh er på mange måter Google og Google Docs, selv om det likevel er noe helt annet. Dropbox er en annen tilsvarende tjeneste og du finner flere om du søker på Google.

Enkel synkronisering

Synkroniseringen er enkel. Du kan velge å opprette en mappe på det nettbaserte Live Mesh-skrivebordet først. Denne mappen kan du så høyreklikke på og velge hvilken av dine PC-er den skal synkes mot. Neste gang du logger deg inn på Live Mesh fra en av PC-ene som er lagt til i Live Mesh, så synkroniseres innholdet mot mappen. Det betyr at du har innholdet på nettet på Live Mesh-skrivebordet og lokalt på den eller de PC-ene du valgte å synkronisere mot.

NETT VS. LOKAL: Det kan noen ganger være forvirrende om man er på Live Mesh-mappen eller den lokale mappen.

NETT VS. LOKAL: Det kan noen ganger være forvirrende om man er på Live Mesh-mappen eller den lokale mappen. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Live Mesh

Har du en mappe på PC-en du ønsker å synkronisere mot Live Mesh, kan du høyreklikke og velge «Add folder to Live Mesh». Den vil da begynne å synke mot ditt nettbaserte Live Mesh-skrivebord.

NYHETER: Informasjon om siste hendelser i en folder vises i en nyhetsliste ved siden av en mappe. Det er faktisk praktisk når flere har tilgang til samme mappe.

NYHETER: Informasjon om siste hendelser i en folder vises i en nyhetsliste ved siden av en mappe. Det er faktisk praktisk når flere har tilgang til samme mappe. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Live Mesh

Tilgang til all informasjon

La oss ta et eksempel. Dersom velger å synkronisere mappen «Mine dokumenter» på din stasjonære PC kan du enkelt sørge for at den samme mappen synkroniseres med din bærbare PC. Det gjør at du enkelt kan ha den samme informasjonen på begge PC-ene du bruker i tillegg til at alt innholdet i mappen er tilgjengelig overalt så lenge du har en PC med nettilgang.

Live Mesh gjør det også enkelt å dele mapper med andre brukere. Det er bare å invitere inn dem du vil ved hjelp av vedkommendes e-postadresse.

FEIL: Dra og slipp fungerer ikke mellom mapper på Live Mesh-skrivebordet. Det må gjøres lokalt.

FEIL: Dra og slipp fungerer ikke mellom mapper på Live Mesh-skrivebordet. Det må gjøres lokalt. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Live Mesh

Bare PC - og litt Mac

Så langt er det bare Windows-PC-er og noen Mac-er som kan koble seg opp mot Windows Live Mesh. Støtten for å synkronisere mobiltelefoner kommer også. Det har en periode vært mulig å synkronisere Windows-mobiler, men den støtten er nå midlertidig fjernet.

Remote Desktop

Fjerntilgang er også en stor sak i Live Mesh. Dersom PC-en står på, kan du faktisk via Live Mesh få tilgang til PC-en din hjemme. Med tilgang mener vi full tilgang til alle filer og mapper.

DEL INFORMASJON: Du kan invitere hvem du vil til å få tilgang til dine mapper.

DEL INFORMASJON: Du kan invitere hvem du vil til å få tilgang til dine mapper. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Live Mesh

Som alle tilsvarende løsninger setter nettlinje og overføring av fjern-PC-ens skjermbilde noen begrensninger på brukervennligheten, men det er fullt mulig å både hente ut filer, lese e-post eller gjøre andre operasjoner.

Begrensninger

Eksempelet «Tron» over er på mange måter en drøm for mange av oss. Dessverre for Microsoft er Mesh ikke helt der ennå. Det er en grunn til at Beta-symbolet fortsatt er klisteret på Live Mesh-tjenesten. Synkronisering mot mobil kommer. Trolig bare Window-mobiler i første omgang.

SYNKRONISER: Ved å høyreklikke på en mappe kan du stille inn synkroniseringsalternativene for mappen.

SYNKRONISER: Ved å høyreklikke på en mappe kan du stille inn synkroniseringsalternativene for mappen. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Live Mesh

Lagringskapasiteten er også begrenset. 5 gigabyte er mye om du bare lagrer dokumenter, men laster du opp bilder og film blir det raskt fullt. Foreløpig er det ikke mulig å kjøpe ekstra lagringspass. Det kommer nok.

I tillegg har det nettbaserte skrivebordet noen begrensninger. Du kan for eksempel ikke dra og slippe filer mellom mapper. Det må skje lokalt.

Du må også ha en Windows Live ID, noe de fleste har via MSN Messenger, Hotmail eller andre tilsvarende tjenester fra Microsoft.

Har det noe for seg?

Live Mesh har trolig livets rett. Riktignok kuttet Windows støtten til FolderShare, men Live Mesh kan vise seg å bli et langt bedre alternativ. Det finnes annen programvare som gjør lignende ting, men vi forventer at Microsoft i det minste etter hvert vil støtte alle sine egne «dingser».

Vår bruk av tjenesten viser at den er stabil, rask og enkel. Live Mesh har stor nytte for alle som bruker flere PC-er eller som trenger å dele filer med andre. Nå er det slutt på å sende filer fram og tilbake med e-post. Alt ligger på Live Mesh.

Tjenesten er gratis og du kan prøve den på www.mesh.com.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning