Vi har målt

Superfart fra Apple

Nettleseren Safari hevder å være verdens raskeste. Vi har testet den mot konkurrentene.

RASK: Apple Safari 4 imponerer med god fart i konkurranse mot andre nettlesere.

RASK: Apple Safari 4 imponerer med god fart i konkurranse mot andre nettlesere. Foto: Illustrasjon: Knut Arild Vold

Publisert Oppdatert

Apple sin nettleser Safari har i et års tid vært tilgjengelig også for PC-brukere. Nå har selskapet sluppet en betaversjon av neste generasjons nettleser, Safari 4 - for både PC og Mac.

Verdens raskeste

Selv hevder Apple at Safari 4 ikke bare er verdens mest nyskapende nettleser, men også den raskeste. En "nitrogenmotor" skal sørge for at den slår både Internet Explorer 7, Firefox og Chrome på å laste selv de mest avanserte nettsteder, hevder Apple på sine nettsider. Apple sier de har målt nettleseren til å yte hele 30 ganger raskere enn Internet Explorer på en spesiell type kode som brukes på mange nettsider (javascript).

LES OGSÅ: Få fart på nettleseren

Utfordret til duell

Vi har derfor gjort en uhøytidelig test av fem av de mest populære nettleserne for PC, for å sjekke om Apple Safari 4 kan hamle opp mot tøff konkurranse fra Opera, Firefox, Chrome og Internet Explorer.

Testen har tatt utgangspunkt i de 10 mest besøkte norske nettstedene, og vi har målt hvor lang tid den enkelte nettleser bruker på å laste sidene helt ferdig. For i størst mulig grad å unngå tilfeldige svingninger både i vår egen nettlinje og på den enkelte server, fikk hver nettleser tre forsøk på hver side til ulike tidspunkt - og i god skihopp-ånd ble det beste og dårligste resultatet strøket.

LES OGSÅ: Slik er Internet Explorer 8

Imponerer i praksis

Resultatet må sies å være oppsiktsvekkende bra for Safari, selv om det ikke ble førsteplass. Bare den enkle nettleseren Google Chrome klarte å hamle opp med Safari 4. På en tredjeplass havnet Firefox, mens norske Opera neppe er fornøyd med å være nesten like treg som Internet Explorer 7.

Grafen nedenfor viser hvor mange sekunder nettleserne totalt brukte på å laste de 10 største norske nettsidene. Safari er altså nesten dobbelt så rask som Internet Explorer, og bare slått med 10 sekunder av Google Chrome.

LES OGSÅ: Flyturene du ikke vil oppleve

Cowerflow

Det finnes knapt et produkt fra Apple som ikke har implementert en variant av CowerFlow, og også Safari har nå tatt i bruk denne grafiske funksjonen.

I Safari 4 kan du bla i nettsider du tidligere har besøkt på samme måte som du blar i album på en Ipod.

Også tjenesten Top Sites tar i bruk en slik tredimensjonal visning av de nettstedene du bruker mest. Ikke en nødvendig funksjon for de fleste, kanskje, men det ser unektelig stilig ut.

Det blir spennende å se om flere PC-brukere nå velger å ta i bruk nettleseren som har slitt med dårlig rykte også blant mange Apple-brukere.

LES OGSÅ: Nettvettregler for barn

COWER FLOW: I nye Safari kan du bla i tidligere besøkte nettsider som du blar i albumcover på en Ipod.

COWER FLOW: I nye Safari kan du bla i tidligere besøkte nettsider som du blar i albumcover på en Ipod.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning