Stortest: Nettverksdisk til hjemmet

Smart lagring i nettverket

Å velge NAS er komplisert når du vil ha mer enn lagring. Vi rydder vei i kaoset med seks aktuelle nettverksdisker.

Publisert Oppdatert

Streaming

Hvis du skal streame innhold til dine medieenheter fra en NAS, er det ulike måter å gjøre det på.

UPnP AV skal i teorien være den greieste løsningen, men som vi bittert fikk erfare er det ikke alltid så enkelt.

Vår Netgear EVA 8000 ville ikke oppdage noen av NAS-ene, rett og slett fordi den er veldig kresen. Xbox 360 og PS3 er mer mottakelige, og her er det ikke stort mer du trenger å gjøre i NAS-en enn å trykke på «enable media server» før det fungerer.

Problemene dukket opp på NAS-siden istedenfor, D-Link DNS-343 kom ikke opp på noen av konsollene, og avspillingen hakket fra Thecus N3200.

Løsningen er å bruke SMB (Windows fildeling), som også er enklere i de fleste tilfeller hvis du har seperate undertekstfiler. iTunes-streaming fungerer derimot knirkefritt, men sånn går det ofte når det bare er den ene parten som må lage en kompatibel implementering.

NAS står for Network Attached Storage. På norsk betyr det nettverkstilknyttet lagring. En NAS skal primært stå for sentralisert lagring, men etter hvert har de også fått andre roller.

Streaming er ganske aktuell funksjonalitet, og avhengig av hvilke protokoller som støttes kan du streame til blant annet Playstation 3, Xbox 360 og Squeezebox. I takt med at den underliggende maskinvaren har blitt kraftigere, er nedlasting blitt en ettertraktet funksjon. Mange foretrekker å la NASen ta seg av dette for å slippe å ha en bråkete PC på om natten. Vi har derfor sett at flere og flere produkter har bittorrent-støtte inne som standard, og har muligheten til å støtte flere fildelingsprotokoller ved hjelp av tillegg.

Når du skal kjøpe en NAS er det en vurderingssak hvor mange interne harddiskplasser du trenger. Jo flere, dess mer kapasitet, men samtidig blir det også dyrere. USB-porter er det ofte et par av, uansett interne plasser, så derfor kan det å koble til eksterne harddisker være et kompromiss for å holde prisen nede. Tenk litt over hva du ønsker å bruke den til, annet enn sentral lagring også. For som testen vil vise er det stort sprik i mengden funksjonalitet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning