Spilltest: Fallout 3

Storslått og radioaktivt

Bethesda vet akkurat hva vi vil ha, og leverer det.

Fallout 3

Fallout 3 Foto: FOTO: Skjermbilde fra spillet Fallout.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

Fallout 3

Fallout 3 Foto: FOTO: Skjermbilde fra spillet Fallout.

Fallout 3

Fallout 3 Foto: FOTO: Skjermbilde fra spillet Fallout.

Fallout 3

Fallout 3 Foto: FOTO: Skjermbilde fra spillet Fallout.

Fallout 2 har en spesiell plass i manges hjerte, sammen med flere andre mesterverk fra legendariske Black Isle Studios.

Det siste spillet i serien er det imidlertid Bethesda, utvikleren bak Elder Scrolls-serien, som står bak.

Les også: De beste retrospillene

Spenningen har vært til å ta og føle på, for fallhøyden er enorm når man forsøker seg på en oppfølger til et av tidenes beste og mest anerkjente rollespill.

Dystre omgivelser

I et massivt underjordisk hvelv, vokser du opp som en av få overlevende etter en katastrofal atomkrig. Lite er kjent om verdenen utenfor hvelvet, for ingen slipper inn eller ut av det trygge fengselet.

En dag forandres imidlertid premissene for livet i hvelvet, og du ser deg nødt til å finne en vei ut.

Verdenen utenfor er dessverre ikke helt som du hadde håpet på. Så langt øyet kan se, hersker støv, ruiner og forvridd betong.

Du har som mål å finne din far, men i dette ugjestmilde landskapet har du mer å bekymre deg for. Mutanter, kjeltringer og radioaktiv stråling er bare noen av utfordringene som venter.

Din søken drar deg raskt inn i alvorligere problemer enn en tapt far, og noen ganger kan dine valg få store konsekvenser for verdenen rundt deg. Dessuten er det så rikelig med sideoppdrag at du hele tiden har nok å ta deg til. Mange av dem er så vellagde at de fengsler i timevis.

Les også: Test av Sackboy

Velg din egen vei

Etter hvert som hovedpersonen utvikler seg, kan du velge å fokusere på en rekke forskjellige ferdigheter og egenskaper. Valgene du tar, legger føringer for hvordan oppdrag og situasjoner kan løses senere i spillet.

Enkelte vil kanskje snakke seg ut av en konflikt, andre sniker seg rundt, mens atter andre skyter seg vei.

Blodsutgytelse blir det uansett rikelig med, og det er faktisk mulig å spille Fallout 3 som et førstepersons skytespill. De fleste vil nok likevel benytte seg av et strategisk hjelpemiddel som pauser spillet og lar deg sette opp en kø av angrep.

Ved å sikte på spesifikke kroppsdeler, kan man da utnytte fiendenes svakheter maksimalt.

Når køen er klar, spilles angrepene av i sakte film. Det er like blodig som tilfredsstillende å se mutanthoder fly veggimellom. Hvor mye du får planlagt, avhenger blant annet av smidigheten til hovedpersonen og våpentype.

Les også: Spillene barna digger

Et gledelig gjensyn

I utgangspunktet må du utforske verdenen alene, men det finnes også enkelte datastyrte personer som kan velge å slå følge med deg.

Dessuten får vi stifte bekjentskap med en kjær venn fra Fallout 2: Hunden Dogmeat kan bli en trofast følgesvenn, hvis du passer på ham. Han både sloss og finner gjenstander til deg.

Spillet er på alle måter storslagent, men likevel er det spesielt ett skår i gleden.

Bethesda fikk mye pepper for de svake animasjonene i Oblivion, og de er fortsatt uakseptabelt svake. Det blir riktignok fort overskygget av alle spillets kvaliteter, men det er tragikomisk og unødvendig at hovedpersonen beveger seg som en moonwalk-dansende leddgiktspasient.

Les også: 9 gode og gratis brenneprogram for CD og DVD

Fallout 3

Fallout 3 Foto: FOTO: Skjermbilde fra spillet Fallout.

Fallout 3

Fallout 3 Foto: FOTO: Skjermbilde fra spillet Fallout.

Spesifikasjoner

Produsent
Pris 428

Konklusjon

Med Fallout 3 klarer Bethesda kunststykket å fange stemningen fra de tidligere Fallout-spillene, og å levere den i en ny og lekker innpakning.

Omgivelsene er uforglemmelige, og underbygges av strålende lydeffekter. Ødemarken er skremmende og storslått på samme tid.

Dessuten trollbinder oppdragene ved hjelp av historie, følelser og sort humor.

Resultatet er en atmosfære som bare må oppleves. Fallout 3 er intet mindre enn en verdig oppfølger til en av historiens mest anerkjente rollespill.

Flere tester finner du på:

Klikk Teknologi

Klikk Motor

Klikk Friluft

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning