Gratis superlagring:

Storlager i nettskyen

Privat lagring på nettet er ikke noe nytt. Men 50 gigabyte er mer enn vi har hørt om før.

NETTET ER PC-EN: Med et weblager på 50 GB vil du alltid ha tilgang til  nødvendige dokumenter.

NETTET ER PC-EN: Med et weblager på 50 GB vil du alltid ha tilgang til nødvendige dokumenter. Foto: FOTO: eeepc.in

Publisert Oppdatert

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å kunne lagre filer på nettet, i stedet for, eller kanskje helst i tillegg til, på PC-en.

Fordelene med det er mange. Du har tilgang til det du trenger av dokumenter, bilder, musikk selv om du bruker en annen datamaskin enn du pleier.

I tillegg fungerer nettagring utmerket som sikkerhetskopiering. Som regel har innholdet på datamaskinen større verdi enn maskinen og er vanskeligere å erstatte.

Les også: Frigjør deg fra Itunes

Nettskyen

At nettet i stadig større grad blir selve plattformen for det du driver med på PC-en, kalles gjerne "Cloud Computing" av fagfolkene.

Tar du for deg en vanlig dag foran PC-en, vil du trolig nikke anerkjennende til dette skiftet.

Men en dag i "nettskyen" betyr ikke at du bare chatter, facebooker og twittrer dagen lang.

I tillegg skal du helst nettlagre dokumentene dine og bruke programvare som ikke ligger installert på maskinen, men på en gedigen server brukt av deg og mange millioner andre brukere.

Google Docs og andre Google-applikasjoner er gode eksempler på slike programmer, som også gjør det enkelt å dele dokumenter med andre.

Les også: Superrask nettleser

Storlager på nett

Brukere av web-epost-tjenester som Hotmail, Yahoomail og Gmail har et eget "weblager" knyttet til epostkontoen sin.

"You are currently using 569 MB (7%) of your 7298 MB" får jeg opplyst på min Gmail-konto. Microsofts Skydrive går litt lenger gir deg hele 25 GB.

Adrive.com tar konseptet enda et par skritt lenger og tilbyr 50 GB helt gratis. Dessuten er tjenesten helt uavhengig av de nevnte gigantene.

Såre enkelt

Alt du trenger å gjøre er å registrere en konto med brukernavn og passord, og vips har du et eget nettlager dobbelt så stort som Skydrive.

Mot betaling kan du få lagringsplass opp til en terabyte (1000 GB), som kan være relevant for private storbrukere eller mindre bedrifter. Adrive tilbyr også andre tjenester som fildeling og filoverføring (FTP).

Menyen er enkel og oversiktlig, og likner på Windows Utforsker. Under vår lille test tok det om lag 5 minutter å laste opp 130 MB data. Hvor fort det går, avhenger naturligvis av hastigheten på opplasting i nettabonnementet ditt og trafikken på linja.

Les også: Velg riktig mobilt bredbånd

Adrive har flere andre muligheter. For eksempel kan du lagre web-artikler du gjerne vil ta vare på ved å hente filen via nettadressen, under menypunktet "Transfer Remote File".

LETTVINT: En oversiktlig og lett gjenkjennelig meny gjør opplasting av data såre enkelt.

LETTVINT: En oversiktlig og lett gjenkjennelig meny gjør opplasting av data såre enkelt.

Det kan du selvsagt også gjøre med bokmerking, men kanskje kan det være praktisk på denne måten skille mellom nettsteder og nettsider som du kanskje vil se gjennom senere eller ta vare på for et eller annet formål.

Vurder risikoen

Nytteverdien av slik lagring er stor, men først og fremst som en praktisk ekstra lagringsplass som er tilgjengelig overalt hvor du har tilgang til nettet.

- Det er en veldig spennende lagringsform, og en grei og hendig måte å ha tilgang til dataene på, sier Ole-Tom Seierstad, sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge.

Men det er ikke uten risiko å satse på nettlagring som eneste form for sikkerhetskopi. Du kan jo ikke være sikker på hva som skjer med dataene om selskapet går konkurs, for eksempel.

- Det krever en risikovurdering. Hva slags avtale tilbyr selskapet kunden? Hva slags backup har de av dataene? Kan andre kan få innnsyn i dataene dine? Slik ting bør man vurdere. Men hvis man vil bruke weblageret til å dele bilder med venner eller som en praktisk ekstrakopi av data du har nytte av på reise, for eksempel, er det neppe noen stor fare forbundet med det, sier Seierstad.

Les også: 1000 radiokanaler på nattbordet?

Tar ikke ansvar

Adrive tar alle forbehold og understreker i sine brukervilkår at selskapet ikke har noe som helst ansvar for data lagret på deres utstyr.

SOM I WINDOWS: Velg dataene du vil laste opp fra harddisken din. Mappene ser helt like ut når de er lastet opp på Adrive. Weblageret kan oppbevare hele 50 GB av dine data.

SOM I WINDOWS: Velg dataene du vil laste opp fra harddisken din. Mappene ser helt like ut når de er lastet opp på Adrive. Weblageret kan oppbevare hele 50 GB av dine data.

Godt begravd i vilkårene fant vi denne lille teksten:

"Adrive shall have no responsibility for and does not guarantee the integrity, completeness or availability of Storage Data residing on Adrive's equipment. You are responsible for independent backup of Storage Data stored using Adrive's services. You agree to assume all risk of loss of such data".

Les også: Bilene vi ikke kjøper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning