Hurtigguide: Boot Camp

Slik får du Windows på Mac

Sliter du med å velge mellom Windows-PC og Mac? Velger du sistnevnte er det svært enkelt å få i pose og sekk.

WINDOWS PÅ MAC: Med Boot Camp er det enkelt å kjøre Windows 8 på en Mac.
WINDOWS PÅ MAC: Med Boot Camp er det enkelt å kjøre Windows 8 på en Mac. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
Sist oppdatert

Etter at Apple for en god stund siden begynte å bruke Intel-prosessorer i sine maskiner, har det ikke vært noe problem å kjøre Windows og OS X side om side på Apples maskiner.

Apple har selv tilrettelagt for dette, med et system kalt Boot Camp. Her kan du ved hjelp av noen få trinn dele harddisken mellom OS X og Windows. Når du har installert Windows på den ene partisjonen, kan du velge hvilket operativsystem du ønsker skal starte som standard når du skrur på maskinen. Siden Windows blir selvstendig installert, får du en helt fullverdig versjon av Windows tilgjengelig på Mac-en.

Apple har til og med lagt ved alle drivere som skal til, slik at du får brukt maskinvaren til Apple inne i Windows uten problemer.

Å installere Windows på en Mac er derfor ingen komplisert eller spesielt risikabel prosess. Likevel er det fornuftig å ta en sikkerhetskopi i forkant, siden prosessen innebærer å lage en ny partisjon på eksisterende harddisk. Du bør i forkant også sjekke i App Store om det er tilgjengelige oppdateringer av OS X.

Vi skal her vise hvordan du installerer Windows fra en minne-pinne, siden flere Mac-er leveres uten optisk enhet. I tillegg til en gyldig Windows-lisens og Windows programvaren, trenger du da en minnepinne på minst 4 GB.

Slik gjør du det:

1. På Mac-en åpner du Launchpad, og skriver inn «Boot Camp». Du får da opp programmet «Boot Camp-assistent», som hjelper deg gjennom prosessen med å installere Windows.
1. På Mac-en åpner du Launchpad, og skriver inn «Boot Camp». Du får da opp programmet «Boot Camp-assistent», som hjelper deg gjennom prosessen med å installere Windows. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
2. Boot Camp tilbyr tre enkle skritt for å hjelpe deg med installasjonsprosessen. Hvis du skal installere fra en minnepinne, så lager Boot Camp denne klar for deg når du huker av punkt 1. I punkt nummer 2 får du tilbud om en oppdatert driverpakke som skal gjøre at maskinvaren til Apple fungerer som den skal i Windows. Dette bør du absolutt slå til på. I punkt nummer 3 velger du å dele opp harddisken på Mac-en i to partisjoner, slik at du kan installere Windows på den ene. Vi huker av på alle, og trykker «Fortsett».
2. Boot Camp tilbyr tre enkle skritt for å hjelpe deg med installasjonsprosessen. Hvis du skal installere fra en minnepinne, så lager Boot Camp denne klar for deg når du huker av punkt 1. I punkt nummer 2 får du tilbud om en oppdatert driverpakke som skal gjøre at maskinvaren til Apple fungerer som den skal i Windows. Dette bør du absolutt slå til på. I punkt nummer 3 velger du å dele opp harddisken på Mac-en i to partisjoner, slik at du kan installere Windows på den ene. Vi huker av på alle, og trykker «Fortsett». Foto: Skjermbilder/HjemmePC
3. Hvis du har en DVD med Windows på, kan du gjøre om denne til en ISO-fil ved hjelp av PC-programmet ImgBurn. Søk det opp i Google og installer det på en windowsmaskin med optisk enhet. Velg «Create image file from disc», og gjør ISO-filen som blir laget tilgjengelig på Mac-en du skal installere Windows på, for eksempel ved å legge den på harddisken.
3. Hvis du har en DVD med Windows på, kan du gjøre om denne til en ISO-fil ved hjelp av PC-programmet ImgBurn. Søk det opp i Google og installer det på en windowsmaskin med optisk enhet. Velg «Create image file from disc», og gjør ISO-filen som blir laget tilgjengelig på Mac-en du skal installere Windows på, for eksempel ved å legge den på harddisken. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
4. Tilbake i Boot Camp skal du nå fortelle hvor ISO-filen med Windows ligger. Nedenfor velger du minnepinnen du vil klargjøre for å installere Windows fra.
4. Tilbake i Boot Camp skal du nå fortelle hvor ISO-filen med Windows ligger. Nedenfor velger du minnepinnen du vil klargjøre for å installere Windows fra. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
5. Du får nå en advarsel om at minnepinnen blir formatert, så vær helt sikker på at den ikke inneholder noe du kommer til å savne før du trykker «Fortsett».
5. Du får nå en advarsel om at minnepinnen blir formatert, så vær helt sikker på at den ikke inneholder noe du kommer til å savne før du trykker «Fortsett». Foto: Skjermbilder/HjemmePC
6. Du skal nå fordele hvor mye plass du ønsker å tildele Windows-partisjonen din. Her kan du ta tak og dra de to partisjonene den ene eller andre veien, eller trykke «Del likt» nedenfor. Hvis du har flere fysiske harddisker i Mac-en, kan du velge å bruke en hel disk til Windows. Husk da på at alt på denne disken forsvinner underveis.
6. Du skal nå fordele hvor mye plass du ønsker å tildele Windows-partisjonen din. Her kan du ta tak og dra de to partisjonene den ene eller andre veien, eller trykke «Del likt» nedenfor. Hvis du har flere fysiske harddisker i Mac-en, kan du velge å bruke en hel disk til Windows. Husk da på at alt på denne disken forsvinner underveis. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
7. Deretter er det bare å vente på at minnepinnen klargjøres og maskinen startes på nytt. Installasjonen av Windows starter automatisk. Under windowsinstallasjonen må du huske på to ting. Når du får spørsmål om hvilken installasjonstype du vil bruke, skal du velge «Egendefinert (avansert).» Du får da opp en liste over partisjoner, og må klikke «stasjonsalternativer (avansert)». Klikk på partisjonen som er merket «BOOTCAMP» og velg «Formater». (Her er det viktig at du velger riktig, så du ikke sletter hele OS X-partisjonen din!). Deretter er det bare å trykke «Neste» og fortsette installasjonen.
7. Deretter er det bare å vente på at minnepinnen klargjøres og maskinen startes på nytt. Installasjonen av Windows starter automatisk. Under windowsinstallasjonen må du huske på to ting. Når du får spørsmål om hvilken installasjonstype du vil bruke, skal du velge «Egendefinert (avansert).» Du får da opp en liste over partisjoner, og må klikke «stasjonsalternativer (avansert)». Klikk på partisjonen som er merket «BOOTCAMP» og velg «Formater». (Her er det viktig at du velger riktig, så du ikke sletter hele OS X-partisjonen din!). Deretter er det bare å trykke «Neste» og fortsette installasjonen. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
8. Når Windows er ferdig installert, er det på tide å installere driverne fra Apple. Gå til minnepinnen du installerte Windows fra, velg mappen «WindowsSupport», og start filen «setup». Da installeres alle nødvendige drivere på en gang.
8. Når Windows er ferdig installert, er det på tide å installere driverne fra Apple. Gå til minnepinnen du installerte Windows fra, velg mappen «WindowsSupport», og start filen «setup». Da installeres alle nødvendige drivere på en gang. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
9. I Windows får du nå opp et ekstra valg nederst i Kontrollpanelet som heter «Boot Camp».
9. I Windows får du nå opp et ekstra valg nederst i Kontrollpanelet som heter «Boot Camp». Foto: Skjermbilder/HjemmePC
10. I «Boot Camp-kontrollpanel» får du blant annet velge hvilket operativsystem du ønsker skal starte når du skrur på Mac-en. Etter at du har installert Windows blir Windows satt som standard, men her kan du endre til «Macintosh HD OS X» og klikke «Omstart», så vil OS X bli gjort til standard operativsystem.
10. I «Boot Camp-kontrollpanel» får du blant annet velge hvilket operativsystem du ønsker skal starte når du skrur på Mac-en. Etter at du har installert Windows blir Windows satt som standard, men her kan du endre til «Macintosh HD OS X» og klikke «Omstart», så vil OS X bli gjort til standard operativsystem. Foto: Skjermbilder/HjemmePC
11. På Mac-en finner du tilsvarende alternativ under «Systemvalg» og «Startdisk».
11. På Mac-en finner du tilsvarende alternativ under «Systemvalg» og «Startdisk». Foto: Skjermbilder/HjemmePC
12. Grensesnittet ser helt likt ut som i Windows, og du kan her velge «BOOTCAMP Windows» og «Omstart» for å starte maskinen på nytt i Windows.
12. Grensesnittet ser helt likt ut som i Windows, og du kan her velge «BOOTCAMP Windows» og «Omstart» for å starte maskinen på nytt i Windows. Foto: Skjermbilder/HjemmePC

Les også:

Huawei Ascend W1: Super billigmobil

Dobbel lykke? PC med dobbel skjerm

Test: Nokia Lumia 620

Førsteinntrykket av Samsung Galaxy S4: Massivt og overveldende

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også