8 nyttige Wordpress-tips

Slik får du en proff blogg

Til Wordpress finnes det store mengder tilleggsprogrammer som enten legger til ny funksjonalitet, eller som gjør administrasjon av bloggen enklere.

PUSS OPP: I Wordpress kan du enkelt legge til ny og nyttig funksjonalitet til bloggen din ved hjelp av tilleggsprogrammer.

PUSS OPP: I Wordpress kan du enkelt legge til ny og nyttig funksjonalitet til bloggen din ved hjelp av tilleggsprogrammer. Foto: FOTO: iStockphoto

Publisert Oppdatert

Vi har tidligere viste vi deg hvordan du enkelt kan lage din egen blogg eller nettside ved hjelp av programmet WordPress.

Her får du åtte tips til hvordan du enkelt kan gjøre bloggen din mer spennende og bloggingen enklere.

Med tilleggsprogrammer (plug-ins), eller innstikk, kan du for eksempel koble bloggen din til andre nettjenester du bruker, og på den måten gjøre den mer «levende» ved at det skjer noe, ikke bare når du aktivt velger å legge til et nytt innlegg.

Vi har samlet noen slike innstikk, i tillegg til noen verktøy som gjør Wordpress-hverdagen enklere.

Les også: Slik lager du en blogg med Wordpress

Installasjon av innstikk

Innstikk installeres enkelt ved at du går til administrasjonspanelet i din Wordpress-blogg, velger «Innstikk» og «Legg til ny».

Alle innstikkene vi har tatt for oss, vil du finne ved å bruke søkemotoren der.

Er innstikket «Widget»-basert, må du etter installasjonen inn i menyvalget «Utseende», videre til «Widgeter» og her dra den aktuelle modulen over til sidekolonnen slik at den blir synlig.

Les også: 9 nyttige bloggverktøy

Flickr

INNSTILLINGER: Quick Flickr gir mange muligheter for å tilpasse utseendet slik du ønsker.

INNSTILLINGER: Quick Flickr gir mange muligheter for å tilpasse utseendet slik du ønsker. Foto: FOTO: Produsenten

Hva med en modul som viser dine seneste bilder fra nettjenesten Flickr?

Ved å legge til innstikket «Quick Flickr Widget» oppnår du nettopp det.

Etter at du har gjort «Widget»-en synlig, må du fylle ut ditt Flickr brukernavn og eventuelle andre innstillinger for å justere modulen slik du ønsker.

Et godt tips på veien er at du kan velge å filtrere bilder på «tags», eller nøkkelord.

Hvis du blogger om et spesielt tema, og ønsker at bloggen kun skal ta inn Flickr-bilder relatert til dette temaet, kan du spesifisere at kun bilder med ett eller flere spesielle nøkkelord skal bli synlig på din blogg.

Dette er selvsagt avhengig av at du har tilordnet nøkkelord til bildene du har lastet opp på Flickr.

Les også: Slik blir du en god moteblogger

Akismet

Foto: FOTO: Produsenten

Wordpress har mulighet for at leserne kan kommentere på dine innlegg.

Hvis du i den forbindelse åpner for at brukere kan registrere seg selv, vil du etter all sannsynlighet før eller siden få problemer med spam.

Det er her Akismet kommer inn i bildet. Det er et spamfilter for kommentarer i Wordpress.

Akismet vil sjekke hver eneste kommentar, og flagger det som ser useriøst ut som «søppel».

Akismet finner du allerede lagt til under «innstikk», det gjenstår bare å aktivere det.

Gå deretter til «Akismet innstillinger». Her vil du måtte skrive inn en API-nøkkel.

Denne nøkkelen gir deg tilgang til serveren som skal kontrollere kommentarene, og nøkkelen får du ved å opprette en konto på http://en.wordpress.com/signup/.

Fyll ut skjemaet og velg «Just a username, please».

Deretter får du en e-post med en link for å aktivere kontoen, og så snart du har gjort det, får du en ny e-post med API-nøkkelen som du fyller inn under «Akismet innstillinger»

Les også: Tips til vellykket blogging

WP-DB-Backup

Din webhotell-leverandør har antagelig bra sikkerhetsnivå på sine servere, men det er alltid en mulighet for at uønskede «gjester» eller brukerfeil fører til at databasen med innlegg og kommentarer blir skadet eller forsvinner. Husk derfor å ha en sikkerhetskopi i bakhånd.

Foto: FOTO: Produsenten

Dette kan du lage med phpMyAdmin - et verktøy for å administrere databaser, som leverandøren av webhotellet ditt bør ha tilgjengelig - men du kan også bruke et Wordpress-tillegg for å fikse saken på en enkel måte.

Innstikket «WP-DB-Backup» er et slikt.

Etter installasjon og aktivering vil du finne menyvalget «Ta sikkerhetskopi» i Verktøy-menyen.

Her kan du velge å lagre på server, laste ned eller få sendt på e-post. Dessuten kan du velge å sette opp planlagt sikkerhetskopi, som sender en sikkerhetskopi på e-post til deg for eksempel en gang om dagen.

Skulle du behøve å gjenopprette sikkerhetskopien, finner du instruksjoner for det her: http://codex.wordpress.org/Restoring_Your_Database_From_Backup

Les også: Slik velger du riktig Windows 7-versjon

Smart YouTube

Dersom du ønsker å bruke YouTube-videoer i din Wordpress-blogg, kan du bruke YouTube sin «embedded» avspiller.

Enkelt og greit kan du bare hente «embed code» fra YouTube-siden til den aktuelle videoen og lime denne inn i et nytt innlegg i Wordpress.

Foto: FOTO: Produsenten

Det du imidlertid må huske på først, er å redigere innlegget i «HTML», og ikke «Visuell» modus. Fullt mulig, men litt tungvint. Derfor finnes «Smart YouTube».

Dette tillegget gjør at du kan legge til YouToube-videoer kun ved å lime inn linken til selve YouTube-siden.

Det eneste du må gjøre i tillegg, er å legge til en «v» etter http, slik at linken starter slik: httpv://www.youtube.com/...

Dette kan du bruke når du redigerer innlegget i visuell modus, og gir en langt bedre oversikt når du har flere videoer i samme innlegg.

WP to Twitter

Innstikket «WP to Twitter» poster automatisk en Twitter-melding når du skriver et nytt innlegg.

Du kan selv definere hvordan meldingene skal se ut, og om det skal sendes ut melding kun for blogginnlegg, eller også for nye sider med mer.

Les også: Våre favoritt-tillegg i FireFox

«Blogg dette»

Foto: FOTO: Produsenten

«Blogg dette» er et verktøy som følger med Wordpress.

Under «Verktøy» og videre til undermenyen med samme navn finner du «Blogg dette».

Dette er noe så enkelt som et bokmerke som du kan lagre, for så å åpne når du er på en side du vil lage et blogginnlegg om.

Innlegget forhåndsutfylles da med tittel på siden du er på, samt link til den.

Foto: FOTO: Produsenten

I tillegg kan du naturligvis legge til det du måtte ønske av tekst, og du kan enkelt velge ut og sette inn bilder, i noen tilfeller også video, fra den siden du er på.

Broken Link Checker

Nyttig innstikk, som etter installasjon finnes i «Verktøy»-menyen.

Denne leter gjennom alle innlegg etter brutte linker til sider og bilder. Gir en fin oversikt over de linkene som måtte være brutte, og mulighet til å direkte redigere link eller hele innlegget.

Windows Live Writer

Microsofts Windows Live Writer er et program spesielt utviklet for blogging. Programmet støtter mange bloggtjenester, og integrasjonen med Wordpress er utmerket.

Mange vil nok finne det greiere å jobbe med formatering av tekst i Live Writer, og opplasting av bilder gjøres enklere enn fra Wordpress sitt webbaserte grensesnitt. Ikke minst gir Live Writer deg muligheten til å jobbe på innlegg når du ikke har internett, lagre disse lokalt og publisere når du får internettilgang.

Foto: FOTO: Produsenten

To-veis synkronisering av kategorier, og du kan enkelt laste ned og redigere alle innlegg, enten du har skrevet dem fra Live Writer eller ei.

Oppsett av Windows Live Writer mot egen Wordpress-blogg er nesten overraskende enkelt med veiviseren som starter med programmet første gang.

Velg å bruke «Annen bloggtjeneste» når du skal bruke Live Writer med en Wordpress-blogg. Ved deretter å legge inn nettadresse, brukernavn og passord, analyserer programmet bloggen og fikser resten selv.

I Wordpress må du innom «Innstillinger» og videre til «Skriving», og her aktivere «XML-RPC» under «Fjernpublisering» for at Live Writer skal få tillatelse til å publisere innlegg.

Foto: FOTO: Produsenten

Last ned fra http://download.live.com/writer/

Les også: Ny iMac med 27 tommers skjerm

Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning