HD-film på DVD eller Blu-ray

Slik brenner du Blu-ray

Har du liggende HD-klipp som du vil brenne ut og spille av på en Blu-ray-spiller? Du trenger ikke engang en Blu-ray-brenner for å lage en Blu-ray-disk med menyer.

Publisert Oppdatert

Tips

  • Hvis du har rippet DVD-samlingen til H.264, slik vi skrev om i HjemmePC nummer 3, kan du bruke denne metoden for å legge inn mange DVD-filmer på en Blu-ray plate uten å svekke kvaliteten.
  • Komprimerer du videoklippene dine før du setter i gang, er det håp om å få inn flere timer HD-opptak på en vanlig DVD.
  • SRT-undertekster med samme navn og i samme mappe som videofilene dine, kodes inn i Blu-ray-filmen.
  • Filer med etternavn .MP4 må kodes om til for eksempel .mkv med x264-kodek før de hentes inn i multiAVCHD. MOV-filer basert på kodeken HDV3 støttes direkte.
  • Programmet multiAVCHD kan også brukes til å lage en AVCHD-mappestruktur på en minnepenn eller et minnekort, og spilles av på en TV som støtter AVCHD-avspilling.

Disse programmene trenger du

MultiAVCHD: Kan lastes ned gratis fra: http://multiavchd.deanbg.com

ImgBurn: Kan lastes ned gratis fra: http://www.imgburn.com

AviSynth: Kan lases ned gratis fra: http://www.free-codecs.com

Kodeken x264: Kan lastes ned gratis fra: http://www.free-codecs.com

Installer alle disse programmene på harddisken før du setter i gang. MultiAVCHD installeres ikke, det bare pakker du ut til en hvilken som helst mappe, og kjører programfilen rett fra denne mappen.

AVCHD vs. Blu-ray

Forskjellen på AVCHD og Blu-ray er stort sett bare hvordan filstrukturen er satt opp. Hvis ditt videokamera tar opp til AVCHD, kan du som regel brenne hele filstrukturen fra kameraet direkte på en Blu-ray eller DVD i ImgBurner med filsystem UDF 2.50 eller UDF 2.60, og spille av på en Blu-ray-spiller. Men du kan også importere AVCHD-filer enkeltvis fra mappen som heter STREAM inn i programmet multiAVCHD ved å følge denne guiden.

Selv små digitale fotoapparater kan nå gjøre videoopptak i HD-kvalitet.

Når du først har gjort opptak i HD-kvalitet, er det litt kjedelig å brenne det endelige resultatet på en standardoppløst DVD, og miste mye av videokvaliteten på veien.

Men det går faktisk an å lage en Blu-ray-plate av en helt vanlig DVD med en DVD-brenner.

Resultatet blir en Blu-ray-DVD du kan spille av i Blu-ray-spilleren i stua, men med lagringsplass som på en DVD.

Det betyr at på en enkeltlags plate får du plass til 4,7 GB innhold.

Komprimerer du videoopptakene dine en del, kan du altså få plass til flere timers opptak i HD-kvalitet på en vanlig DVD.

Men du må naturligvis ha en Blu-ray-spiller for å spille den av etterpå.

Hvis du har kjøpt deg en kraftig PC den siste tiden, er det ikke usannsynlig at den har en Blu-ray-brenner.

Skulle du ikke ha det, får du en slik brenner til stasjonær PC fra rundt 1500 kroner nettbutikkene. Har du en Blu-ray-brenner får du plass til 25 GB på en plate med ett lag, 50 GB på en tolags Blu-ray.

Vi skal her se hvordan du kan bruke noen små enkle programmer til å lage din egen Blu-ray-film, som kan spilles av på Blu-ray-spilleren i stua.

Dette gjør vi i to trinn: Først bruker vi programmet «multiAVCHD» til å lage filstrukturen og menyer som kan leses av en vanlig blu-ray-spiller, og så bruker vi programmet «ImgBurner» til å brenne disse på en Blu-ray-plate eller DVD.

Alle programmene og kodekene vi bruker er gratis, og kan lastes ned fritt fra internett.

Les også: Test av 4 rimelige TV-er (37-tommer)

Del 1: Lag en Blu-ray på harddisken

1. Installer AviSynth og videokodeken x264, som du for eksempel finner ved å søke på nettsiden www.free-codecs.com. Disse kodekene kreves for å lage menyer på Blu-ray-disken, så hvis du ikke ønsker menyer kan du droppe dette. Last ned MultiAVCHD, pakk det ut i en hvilken som helst mappe. Programmet startes ved å kjøre filen multiavchd.exe.

Foto: gratis

2. Vi begynner med å hente inn videoklippene vi skal bruke. Trykk på knappen øverst til venstre, «MKV/*TS/MPEG/MOV files».

Foto: gratis

Velg filene du vil ha på disken, og trykk ok.

Du må selv passe på at du ikke henter flere filer enn det er plass til på disken du senere skal brenne til.

Hvor stor den samlede filmen vil bli, ser du under filnavnene, etter «Estimated output:». Hvis du vil hente inn hele AVCHD-mapper, trykker du på den høyre knappen i stedet.

3. Velg fanen «editor», og trykk på de enkelte filnavnene.

Da får du skrive inn navnet som skal vises for det enkelte klipp i menyen på Blu-ray-platen. Velg også rekkefølgen på klippene, ved å taste et nummer i feltet for «Thumbnail» på hver av klippene.

4. I fanen «Author» huker du av for «Create top menu» og «Custom menu».

Foto: gratis

Velg «Thumbnail menu» for en enkel meny eller «XMB style menu» for litt mer avansert menystruktur hvor kapitlene vises.

Foto: gratis

Vi krysser også av for å droppe velkomstskjermen, «Skip welcome screen».

Du kan eventuelt også krysse av for «Sequential title playback» hvis du ikke ønsker at hovedmenyen skal komme opp mellom hvert klipp, og «Skip top menu playback» hvis du ønsker at det første klippet skal starte av seg selv når du putter inn disken uten at det kommer noen meny.

5. Under fanen «Menu» velger du hvordan menyen din skal se ut. Velg TV-system «PAL».

Under «Background» kan du laste opp et bakgrunnsbilde til menyen, mens under «Headline» og «Footer» skriver du inn en tekst som kommer øverst og nederst i menyen.

Prøv deg fram med farger og skrifttyper, og trykk på «Preview» for å se hvordan menyen blir seende ut. Selve miniatyrbildene for klippene blir ikke med i forhåndsvisningen, men lages når filmen kodes om senere.

6. Vi lar resten av innstillingene stå som de er, men hvis du har spesielle ønsker er det bare å prøve seg frem i de andre arkfanene. I feltet «Target» nederst i skjermbildet velger du hvor din nye Blu-ray-film skal lagres på harddisken, og så er det bare å trykke på knappen «Create multiBD».

Avhengig av hvor kraftig PC du har, må du vente noen minutter før det endelige resultatet er klart. Når du får teksten «End of log.» er filmen ferdig. Se over loggen etter røde linjer, som kan tyde på at noe har gått galt i prosessen.

Del 2: Brenn filmen på plate

Foto: gratis

1. Start det enkle og geniale brenneprogrammet ImgBurner. Trykk på «Write file/folders to disc».

2. Trykk på mappeikonet i rekken av ikoner midt på skjermbildet, og velg mappen hvor du lagret Blu-ray-filmen din.

3. Hvis du har flere optiske drev, må du velge brenneren du vil bruke under «Destination». Under fanen «Options» velger du «File system: UDF», og «UDF-revision: 2.50». Bruk disse valgene også selv om du skal brenne på en DVD-plate, siden platen uansett skal spilles i en Blu-ray-spiller.

Foto: gratis

4. Velg fanen «Labels», og tast inn et navn på filmen din under valget «UDF».

Foto: gratis

5. Trykk på det store ikonet nederst til venstre i skjermbildet, og brenneprosessen starter. Trykk Ja, eller OK på eventuelle advarsler, og brenneprosessen er i gang.

Les også: 7 glimrende gratis fotoprogram

Foto: gratis

Foto: gratis

Foto: gratis

Foto: gratis

HJEMMEBRENT: Denne kombibrenneren til PC kan brenne Blu-ray, DVD og CD, og leser også det utgåtte formatet HD DVD.

HJEMMEBRENT: Denne kombibrenneren til PC kan brenne Blu-ray, DVD og CD, og leser også det utgåtte formatet HD DVD.

STUE-HD: En Blu-ray-spiller til stua koster fra 1500 kroner og oppover.

STUE-HD: En Blu-ray-spiller til stua koster fra 1500 kroner og oppover. Foto: gratis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning