Unngå skader ved lynnedslag

Slik beskytter du elektronikken mot lynet

Et lynnedslag i eller i nærheten av huset ditt kan ødelegge alt du har av elektroniske apparater. Produkter som PC, TV, kjøleskap, vaskemaskin eller tørketrommel er alle like utsatte for skader. Slik finner du ut om du er sikret mot skader ved lynnedslag.

Når det ser slik ut over hustaket ditt, bør du trekke ut kontaktene til alle sårbare elektroniske apparater, som TV, PC, vaskemaskin, fryser og lignende.
Når det ser slik ut over hustaket ditt, bør du trekke ut kontaktene til alle sårbare elektroniske apparater, som TV, PC, vaskemaskin, fryser og lignende. Foto: Ståle Edstrøm
Sist oppdatert
GROVVERN: Har du en slik boks/enhet i sikringsskapet, og alle ""knottene eller perlene"" lyser grønt, er alt i orden. Lyser de rødt, bør du ringe en elektriker. Har du ikke en slik boks i sikringsskapet har du ikke et grovvern installert. Bor du i blokk bør du spørre vaktmester eller styret om et grovvern er installert.
GROVVERN: Har du en slik boks/enhet i sikringsskapet, og alle ""knottene eller perlene"" lyser grønt, er alt i orden. Lyser de rødt, bør du ringe en elektriker. Har du ikke en slik boks i sikringsskapet har du ikke et grovvern installert. Bor du i blokk bør du spørre vaktmester eller styret om et grovvern er installert.

Gode råd når det lyner

Dersom du ikke har et overspenningsvern bør du gjøre følgende når det lyner:

  • Trekk ut stikkontaktene på alle elektriske anlegg, som TV, PC, fryser, kjøleskap, mikrobølgeovn og så videre.
  • Skal du på reise i ferien, bør du før du reiser bort dra ut alle kontakter til alle elektriske apparater som ikke er i bruk. Da slipper du bekymringer på ferie - og du reduserer faren for brann mens du er borte.

Hva dekker forsikringen?

Har du hjem/villaforsikring vil du få erstatning for skader forårsaket av et lynnedslag. Mer om hva som dekkes og gode råd finner du her.

Full sjekk

Har lynet slått ned i eller i nærheten av huset ditt - og du har mistanke om at du er blitt berørt - bør du be om en full sjekke av husets elektriske anlegg. Kontakt forsikringsselskapet og hør om du får dekket utgiftene til en slikk sjekk. Vær også oppmerksom på senskader som en følge av lynnedslag.

Slik hindrer du personskader

  • Søk ly innendørs
  • Hold deg unna vinduer og åpne dører
  • Ikke bruk telefonen
  • Unngå gjerder av metall, kraftledninger, rørledninger og andre metallstrukturer
  • Hold deg i bilen hvis du er på kjøretur
  • Ikke fyll drivstoff på bil eller båt
  • Unngå opphold i småbåt
  • Kom deg på land hvis du bader
  • Ikke bruk fiskestang
  • Unngå åpne sletter, fjell- og bakketopper

Kilde: FNH - Finansnæringens hovedorganisasjon.

Flere hundrede tusen boliger er ifølge NELFO, bransjeforeningen for El- og IT-bedriftene i Norge, ikke sikret mot lynnedslag.De færreste vet om de er sikret mot lyn eller ei - og det er ingen forskjell på om huset ditt er nytt eller gammelt.

Hvordan kan man vite om huset man bor er beskyttet mot et lynnedslag?

- Det kan du ikke, sier leder for teknisk avdeling i NELFO, Terje Hanssen. Han sier lynet slår ned flere hundrede tusen ganger hvert år, men at kun et fåtall av lynnedslagene er skadelige.

Lynnedslag er likevel skremmende for mange - og alle som har sett resultatene av et lynnedslag forstår hvor store krefter som er i aksjon.

Hvordan kommer lynet seg "inn" i huset og elektronikken til folk?

- Når lynet slår ned i nærheten av et elektrisk anlegg genereres det en overspenning som sprer seg i det elektriske anlegget, og som kan skade elektroniske produkter, som TV, PC, mikrobølgeovn, vaskemaskin, tørketrommel og tilsvarende produkter.

Er noen produkttyper mer utsatt for skader enn andre?

Nei, i utgangspunktet ikke, sier Hansen.

For mange vil det likevel være mer kritisk at PC-en med flere årganger digitale familiebilder blir ødelagt enn om man må kjøpe en ny mikrobølgeovn.

Hvordan skal man beskytte seg mot lynet?

- Man kan beskytte seg ved å montere et overspenningsvern. Overspenningsvern kan man dele inn i to. Det viktigste er et grovvern i sikringsskapet. Dette grovvernet avleder overspenninger til jord, sier Hanssen.

Han modererer også seg litt når det gjelder mulighetene for å sjekke hvorvidt man er sikret eller ei. Ved å kikke i sikringsskapet kan man se etter en "boks" med tre "perler" på (se illustrasjonsfoto i høyrespalten). Er disse tre perlene grønne er alt ok. Er de røde, har overspenningsvernet slått inn, sier Hanssen.

Installasjon av et grovvern må gjøres av en elektriker. Er du usikker på om ditt elektriske anlegg har et grovvern, bør du bestille en elektriker for å ta en sjekk.

- I tillegg til grovvernet i sikringsskapet, kan man også ha et finvern som sitter mellom støpselet (uttaket i veggen) og kontakten på dine elektriske/elektroniske apparater. Et finvern i seg selv er imidlertid ikke nok til å hindre skade dersom lynet først slår ned, sier Hanssen.

Uansett hvilken type bolig du har, blokk, enebolig eller rekkehus, er det huseier som har ansvaret for det elektriske anlegget. Bor du i en blokk bør du derfor spørre styret eller vaktmesteren om det er installert grovvern på sameiets/borettslagets strøminntak.

Heller ikke nye hus kommer automatisk med et grovvern.

- Det er opp til il huseieren om han vil ha dette eller ei. Vi i NELFO anbefaler at alle installerer et grovvern. Overspenninger i det elektriske anlegget kan føre til skader på elektronisk utstyr - og i verste fall brann, sier Hanssen.

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også