Sjefen kan lese sms-ene dine

Nå bør du passe bedre på hva du bruker jobbmailen og mobilen til.

FINN TYVEN: En sms er alt som skal til for å spore opp mobiltyven.
FINN TYVEN: En sms er alt som skal til for å spore opp mobiltyven. Foto: FOTO: AP Photo/Mark Lennihan
Sist oppdatert

Nå gjelder det nye regler på arbeidsplassen. Har du en sjef du har lite tillit til, bør du følge ekstra godt med.

Fra i dag er det nemlig lovlig for arbeidsgiveren å lese eposten din.

Og ikke bare det, alle "elektroniske kommunikasjonsmedier" omfattes av den nye lovforskriften, så lenge utstyret er eid av arbeidgiveren.

Dermed kan du heller ikke prate helt risikofritt i mobilen. Selv chatting og fildeling kan granskes av sjefen, hvis han eller hun synes det er god nok grunn til det.

Les også: Fremtidens mobiler

Uklare regler

Sjefen kan også kreve innsyn i dokumenter og informasjon som kommuniseres gjennom filservere, intranett eller annet utstyr eid av arbeidsgiveren.

Fullmakten til å overvåke er ikke gitt helt uten betingelser. Men ifølge Jan Sandtrø i Simonsen advokatfirma skal det ikke så veldig mye til, heller.

- Det er ganske diffuse kriterier. Men loven kan ikke være for presis, siden den må favne mange situasjoner, sier Sandtrø til Klikk.no.

Her kan du lese de nye reglene (ekstern lenke).

Datatilsynet tror de nye reglene vil ha en pedagogisk effekt for ansatte.

- Det er positivt at folk blir klar over at det finnes regler som gir arbeidsgiver en rett til innsyn. Da blir man kanskje mer bevisst på bruken. Så lenge det er din private duppeditt du bruker, er det jo ingen som har rett til innsyn, sier Astrid Flesland, juridisk rådgiver i Datatilsynet.

Sykdom og trakassering

Først og fremst gjelder innsynsretten når det er nødvendig for å ivareta den daglige driften av selskapet, eller andre berettigede hensyn begrunnet i formålet med virksomheten - som regel er jo det å tjene penger.

Advokat Jan Sandtrø
Advokat Jan Sandtrø

- La oss si at Hansen er syk. En viktig låneavtale må undertegnes i dag, og den siste versjonen finnes kun i hans epost. I et slikt tilfelle vil sjefen til Hansen har rett til å sjekke eposten hans, sier Sandtrø.

En annen grunn kan være berettiget mistanke om seksuell trakassering av medarbeider - sett at noen har sendt nedrige sms-er til en kollega i fylla.

Les også: Nytt web-lager gjør minepinnen overflødig

Kan be om mobilen

Da kan sjefen kreve innsyn i sms-loggen på mobilen for å avdekke forholdet. På samme grunnlag kan arbeidsgiveren kreve innsyn i en chatlogg - men det må foreligge en begrunnet mistanke, presiserer advokat Sandtrø.

En tredje mulighet er at sjefen har god grunn til å mistenke at en gruppe ansatte planlegger å hoppe av og starte konkurrerende virksomhet.

En fjerde er den som ofte trekkes fram når slike lover skal begrunnes - mistanke om ulovlig innhold, som barneporno, på PC-en.

For øvrig sier loven for første gang eksplisitt at it-avdelinger ikke har lov til å skanne gjennom innhold på ansattes PC-er.

Mistanke er nok

- Men er det nok at sjefen selv mener at mistanken er begrunnet?

- Det er nok at sjefen har mistanke. Men hvis det viser seg at mistanken er ubegrunnet, kan arbeidstakeren melde inn saken for Datatilsynet.

Ifølge Sandtrø vil det ligge en selvjustis i at overtramp kan meldes inn til Datatilsynet.

Datatilsynet kan ilegge gebyrer på opptil 700.000 kroner hvis overtredelsen regnes som alvorlig nok.

- For mindre bedrifter er dette en reell trussel. For større bedrifter er nok det mulig omdømme-tapet, dersom saken blir kjent, langt verre, tror Sandtrø.

Men det forutsetter at den ansatte har mot og ressurser til å melde inn saken.

LES VIDERE: Her er dine rettigheter

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også