Verdens enkleste back-up-løsning?

Sikkerhetskopiering på 1-2-3

Clickfree er trolig verdens enkleste løsning for å ta sikkerhetskopi av PC-en din.

ENKELT: Clickfree er en av de enkleste sikkerhetskopieringsløsningene du finner.

ENKELT: Clickfree er en av de enkleste sikkerhetskopieringsløsningene du finner.

Publisert Oppdatert

Fakta Clickfree

  • Størrelse: 120 GB
  • 180 gram
  • 5400 RPM
  • 8 MB cache
  • Grensesnitt: USB 2.0
  • Støtter: Opp til 5 PC-er
  • Systemkrav: Datamaskin som kjører Microsoft Windows Vista (Home Basic, Home Premium, Ultimate eller Business), XP (Home, Professional eller Media Center Edition) eller 200 (med Service Pack 4). Tilgjengelig USB-port (1.2 eller 2.0)
  • Nettside: www.clickfree.no

Dersom du aldri tar backup/sikkerhetskopi og ikke forstår noe av det du leser akkurat nå, er Clickfree trolig det rette produktet for deg. Så, fortsett å les.

Ideen bak Clickfree er å sikkerhetskopiere viktige filer uten at du som bruker (nesten) trenger å gjøre noe som helst. Det eneste kravet som stilles er at du klarer å finne USB-porten på PC-en din, stikke inn ledningen fra Clickfree-enheten og nappe ut kontakten når enheten er ferdig med å ta sikkerhetskopi.

Enkel og genial

Clickfree er enkelt forklart en liten ekstern harddisk med programvare. Det er programvaren som er hjernen og som gjør at du "automatisk" kan ta sikkerhetskopi av viktige filer på din PC. Det er ingen programvare som skal installeres på PC-en.

Første gang du kobler Clickfree til en PC med Windows Vista, må du krysse av for at du alltid vil starte Clickfree-programmet. På Windows XP skal du ikke trenge å foreta deg noe som helst.

Programmet som starter opp teller automatisk ned fra 25 (sekunder) før den starter med å ta sikkerhetskopier av dine filer. Ønsker du å endre standardinnstillingene eller tilbakeføre filer som er sikkerhetskopiert tidligere, har du altså 25 sekunder på deg.

Kun filer

Det er verdt å merke seg at Clickfree kun tar backup av et forhåndsbestemt utvalg filer. Da snakker vi om filtyper som dokumenter, bilder, filmer og lignende. Totalt leter Clickfree etter cirka 350 bestemte filtyper. Har du spesielle filtyper du ønsker Clickfree skal sikkerhetskopiere, kan du legge til fil-etternavnene i innstillingene. I vår test tok den for eksempel ikke med ISO-filer.

Clickfree er med andre ord ikke et system for gjenopprette PC-en på noen måte, men en redningsbøye den dagen harddisken din har ridd inn i solnedgangen for siste gang.

Clickfree-enheten er foreløpig kun på 120 GB, men det holder så lenge du ikke har store mengder film, musikk eller bilder som skal sikkerhetskopieres. Det kommer større versjoner av Clickfree etter hvert.

Når det går galt

Den dagen harddisken ryker og du må starte med ny harddisk og en nyinstallert versjon av Windows, er det bare å koble Clickfree til PC-en igjen og kopiere filene tilbake på PC-en. Filene du kopierer tilbake legger seg i en egen mappe, så du blir nødt til lå ta jobben med å flytte filene dit du ønsker å lagre dem. I tillegg er det enkelt å hente ut enkeltfiler. Strukturen på Clickfree-harddisken er en «kopi» av din mappestruktur på PC-en, noe som gjør det lett å finne fram eventuelle tapte filer.

Spesifikasjoner

Produsent Clickfree
Pris 1290

Konklusjon

Clickfree er et produkt for «tante Olga» så vel som «proffene». Det er få av oss som er flinke nok til å ta sikkerhetskopi. Da er et produkt som Clickfree velsignet enkelt. Koble det til, stikk av gårde og fyll på kaffekoppen og dra ut kabelen når du kommer tilbake. Produktet er for vanlige folk og vi tror det vil bli svært godt mottatt blant den jevne forbruker.

På minussiden noterer vi oss at vi på to av test-PC-ene ikke fikk startet opp enheten. Den krevde en bruker med administratorrettigheter, noe vi hadde. Likevel ville ikke enheten starte opp jobben med å ta sikkerhetskopi. Enheten støtter heller ikke 64 biters Vista.

Uten disse problemene hadde Clickfree fått en blank sekser av oss. Nå gir vi den en femmer. Til deg med Mac kan vi opplyse om at det kommer en ny versjon som virker både på Mac og PC i løpet av kort tid. Clickfree har også en variant av produktet hvor lagringen skjer til et sett med DVD-er. Her tas det kun sikkerhetskopi av bildefiler.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning