Slik blir høstens Windows 8 PC-er

Rush av nye Windows 8 PC-er

De blir tynne, lette og kommer med skjerm som både kan tas av og som kan brukes som nettbrett. Produsentene står i kø for å lansere nye og innovative PC-produkter til Windows 8.

TYNN: I høst blir de bærbare PC-ene tynnere og mange for berøringsskjerm, slik som Acer Aspire S7.

TYNN: I høst blir de bærbare PC-ene tynnere og mange for berøringsskjerm, slik som Acer Aspire S7. Foto: Produsent

Publisert Oppdatert

PC-produsentene har virkelig vært i det kreative hjørnet når de har klekket ut form og fasong på PC-ene som skal komme i kjølvannet av Windows 8.

Som kjent lanserer Microsoft sitt nye operativsystem, Windows 8, 26. oktober i år.

PC eller nettbrett

Samsung overrasket alle ved å dra en hel serie med Windows 8 produkter ut av hatten under lanseringen av gigantmobilen Galaxy Note II på forbrukerelektronikkmessen IFA i august

Ikke bare lanserte de et Windows 8 nettbrett, Samsung ATIV Galaxy Tab på 10,1 tommer, men de lanserte også to hybrid-PC-er med avtagbar skjerm.

Samsung ATIV Smart PC og Smart PC Pro har 11,6 tommers skjerm som kan tas av ved hjelp av et tastetrykk og gjør at skjermen kan brukes som et nettbrett. Her snakker vi om en fullverdig PC med Intel-prosessor og god lagringskapasitet. Proversjonen er laget for profesjonelle brukere og bedrifter, mens forbrukerversjonen får litt svakere maskinvare.

Det er mulig Sony har lagt merke til at svært mange nettbrett-eiere har valgt å kjøpe til et tastatur til nettbrettet sitt og på den måten fått en slags bærbar PC. For ser vi på Sony Vaio Duo 11 er dette en fullverdig bærbar PC, men som med et håndgrep lar skjermen og tastaturet smelte sammen slik at det hele blir et stort nettbrett med en skjerm på 11.6 tommer.

Størrelsen til tross, På Vaio Duo får du både USB 3.0, HDMI, Ethernet og VGA utgang. Det gjør at du ikke trenger en bærepose med ekstra dongler og overganger, slik enkelte andre PC-produsenter krever av deg.

Hvorvidt dette er en løsning den jevne forbruker går for, er vi imidlertid litt skeptiske til. Historien har vel også vist at mange er overraskende konservative når ny PC skal kjøpes inn.

Avtagbar skjerm

Også Acer har kastet seg på hybridbølgen og lanserte en PC med avtagbar skjerm, Iconia W5. Denne kan dokkes i et tastatur, slik at det får formen til en bærbar PC. På Iconia W5 kan skjermen også snus helt rundt, slik at du kan bruke den i et slags presentasjonsmodus.

En litt større nettbrettvariant, Acer Iconia W7, kommer uten tastaturdokking, men får en slags stasjonær dokkingstasjon som også fungerer som stativ. Her kan du koble til mus og tastatur om du vil, så har du en kompakt stasjonær PC. Iconia W7 får en 11.6 tommers skjerm med full HD oppløsning.

Denne kategorien PC-er hadde neppe fått så mye oppmerksomhet uten Asus sin suksess med Android-nettbrettene i Transformer-serien. Disse kan som kjent kobles til et tastatur og gjøres om til en slags bærbar PC.

Asus tar nå dette konseptet med seg over til Windows 8-plattformen og her vil det være Transformer Book som blir selskapets hybridmodell.

NY: Samsungs 5-serie blir ny og blir utstyrt med touchskjerm.

NY: Samsungs 5-serie blir ny og blir utstyrt med touchskjerm. Foto: Hallvard Lunde

Med touch

SVÆR: Samsung nyeste alt-i-ett PC kommer i størrelser på 24 og 27 tommer. Her vises den største modellen, som vil få en prislapp på rundt 16.000 kroner. Da får du en kraftig prosessor, Blu-ray-spiller og TV-tuner.

SVÆR: Samsung nyeste alt-i-ett PC kommer i størrelser på 24 og 27 tommer. Her vises den største modellen, som vil få en prislapp på rundt 16.000 kroner. Da får du en kraftig prosessor, Blu-ray-spiller og TV-tuner. Foto: Hallvard Lunde

Windows 8 er, i motsetning til Windows 7, laget for fingerstyring. Dette forsøker produsentene å dra nytte av i alle mulige varianter.

Kreativiteten er stor, men etter å ha løpt rundt på IFA sitter vi igjen med en følelse av at det mest fornuftige er løsningen med å gi en vanlig bærbar PC en berøringsskjerm. Da kan man bruke den som en vanlig bærbare PC, men velge å bruke fingerstyring når man er inne i Metro-grensesnittet til Windows 8.

Dette er en løsning Samsung har valgt for sin nye 5-serie. Her får du en glass-skjerm som går helt ut i ytterkanten på lokket og som gjør den behagelig for fingerstyring. Som forgjengeren klassifiserer den nye 5-serien under Ultrabook-begrepet. Det betyr at den fortsatt er tynn og lett, til tross for at den faktisk er noe tyngre enn forgjengeren. Trolig må glass-skjermen ta noe av skylden for vektøkningen. Det er heller ikke bare vekten som går opp. Prisen blir også noe høyere.

- Vi har satt inn 2 GB mer minne og du får en god skjerm med touchstyring for knappe 1400 kroner mer enn hva dagens 5-serie koster, sier Christian De Lange i Samsung, som er spent på om forbrukerne kaster seg over denne nye trenden.

Acer brukte også IFA til å lansere en komplett ny serie med Windows 8 PC-er. Men det er nok flaggskipet, den nye Ultrabook PC-en Acer S 7 som skiller seg ut. Den er syltynn og veier kun 1.3 kilo, men likevel får du en kraftig PC berøringsskjerm. Designet er utrolig stramt og tynt, så her får både Apple og Samsung tøff konkurranse. Acer S7 kommer i versjoner med 11.6 og 13 tommer skjerm.

Asus var ikke på plass i messehallene, men benyttet likevel muligheten til å lansere flere nye Windows 8 PC-er.

Zenbook Prime UX21A blir den første bærbare PC-en fra Asus med touchskjerm. Også UX21A er tynn og lett nok til å falle inn under Ultrabook-begrepet.

Alt-i-ett

WOW: Ny Acer Aspire S7 har en relativt høy wow-faktor. Den er syltunn, lett og elegang og den leveres med berøringsskjerm.

WOW: Ny Acer Aspire S7 har en relativt høy wow-faktor. Den er syltunn, lett og elegang og den leveres med berøringsskjerm. Foto: Hallvard Lunde

Datamaskiner der PC-en er en integrert del av skjermen, såkalte alt-i-ett PC-er, har ikke vært noen stor suksess så langt. Men med Windows 8 prøver samtlige PC-produsenter seg igjen. Med et operativsystem bedre tilpasset fingerstyring er kanskje troen på suksess større.

TOUCH: Sonys nye Vaio T13-serie blir også utstyrt med berøringsskjermer.

TOUCH: Sonys nye Vaio T13-serie blir også utstyrt med berøringsskjermer. Foto: Produsent

Acer kommer med to PC-er i denne kategorien med henholdsvis 23 og 27 tommers skjerm. Begge kan legges helt flatt og brukes til spill eller som et stort tegneark. Den største alt-i-ett PC-en fra Acer har støtte for hele 64 samtidige berøringspunkter.

Sony har også laget en lekker alt-i-ett PC som også kan legges helt flatt. Men til forskjell fra de andre produsentene, har Sony puttet et batteri inn i skjermen. Det gjør at du enkelt kan flytte skjermen med deg rundt i huset.

- Dette er en familie-PC som alle kan bruke, sier Christian Andersen hos Sony. Han sier de må jobbe for å kommunisere bruksområdet til denne PC-typen, men tror at mange familier kan ha glede av en slik PC på kjøkkenet eller i stua.

Også Samsung kommer med to nye alt-i-ett PC-er med Windows 8 i høst. Skjermstørrelsen blir på henholdsvis 24 og 27 tommer, der den største blir en kraftig sak med Intels kraftige prosessor på innsiden.

Dobbeltskjerm

Enkelte produkter på messer som IFA kan se ut som de er laget «fordi-vi-kan».

Asus Taichi er et eksempel på det. Dette er en bærbar PC som har fått skjerm på begge sider av lokket! Det gjør at du kan bruke den som et litt stort og tungt nettbrett når lokket er klappet igjen eller du kan bruke den i en slags presentasjonsvisning når lokket er oppe.

Kanskje perfekt når partnere må jobbe, mens du vil se på film? For skjermene kan brukes uavhengig av hverandre. Hvorvidt PC-en tas inn til Norge vites ikke.

På standen til Samsung så vi en tilsvarende PC - også denne med tosidig skjerm i lokket, men denne kommer ikke til Norge.

Les også:

Dette er det beste hjelmkameraet

Test: God og superbillig smartmobil

Test: Samsung Galaxy S III

Alle våre tester av bærbare PC-er

FLAT: Flere av alt-i-ett PC-ene som kommer i høst kan legges flatt og brukes som tegne brett eller som spillbrett. Sony har puttet batteri i sin skjerm-PC, noe som gir økt fleksibilitet.

FLAT: Flere av alt-i-ett PC-ene som kommer i høst kan legges flatt og brukes som tegne brett eller som spillbrett. Sony har puttet batteri i sin skjerm-PC, noe som gir økt fleksibilitet. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning