PSData Tundra

Rett hjem (Best i Test)

De som tar PC-bygging seriøst vet at det handler om mer enn å bare pakke sammen en håndfull maskinvare. PSData er blant dem og klatrer høyt nok en gang.

Kabinettet fra Coolermaster har en ren og pen design.
Kabinettet fra Coolermaster har en ren og pen design. Foto: Foto: Nicholas Paulik
Sist oppdatert
Det meste av porter du måtte trenge er representert. Maskinen har hele tre eSata-porter.
Det meste av porter du måtte trenge er representert. Maskinen har hele tre eSata-porter. Foto: Foto: Nicholas Paulik

PSData Tundra

Spesifikasjoner:

  • Prosessor: C2D E8500
  • Brikkesett: P35
  • Harddisk: 750GB
  • Minne: 8GB DDR2-800
  • Skjermkort: GF 9800GTX
  • Wi-fi: Ja
  • Vista: Ultimate 64-bit

Ferdigbygde Tundra-maskiner fra PSData har vist seg å holde svært høy kvalitet, så hvert nye bidrag har alltid mye å leve opp til. Igjen har det blitt valgt et kabinett med et ganske enkelt utseende, men på innsiden er Coolermaster 690 Dominator et mye mer spennende produkt. Tilleggskort, optiske drev og harddisker kan monteres uten at du må ty til skrutrekkeren. Det er satt av fem støydempede rammer til harddisker, som er montert slik at de kan trekkes sidelengs ut av kabinettet. Du slipper altså å fikle i blinde for å få på plass strømkabelen og S-ATA-kabelen.

I denne testen er det hele tre bidrag som har strømforsyningen montert i bunnen av kabinettet. Dette har en rekke fordeler, blant annet føles det mye romsligere rundt der prosessoren og minnet sitter, samt at kablene kan gå mer direkte til harddisker og annet som trenger strøm. Ekstra eSATA og USB2.0 sitter på toppen av lokket. Om dette er praktisk eller ikke spørs litt på hvor du har plassert maskinen hen, men for oss som har den på gulvet og gjerne legger eksterne harddisker oppå er det midt i blinken.

Entusiast

PSData Tundra er basert rundt hovedkortet Asus P5K Premium/Wi-Fi-AP, som er et entusiasthovedkort vi lett kunne valgt til våre egne bygg. Grunnen er at det er raskt, pålitelig og har mange tilkoblingsmuligheter å by på. Av porter har den blant annet to eSATA, to firewire, åtte USB2.0 og en optisk lydutgang. Nettverkssiden er også godt utrustet, med to gigabit nettverkskontrollere og innebygget wi-fi. Det innebygde wi-fi-kortet kan også brukes for å sette opp maskinen som aksesspunkt. Mus og tastatur var ikke blant testkriteriene, så når PSData legger seg øverst i prisklassen for bare selve maskinen er det ikke helt uventet at den også ligger øverst på ytelsestronen.

Mye minne

Med hele 8GB minne utmerker maskinen seg på enda et område. Hvorvidt du får bruk for 8GB er en annen sak, men noen måtte lede veien nå som minneprisen fremdeles daler. Med et budsjett på rundt ti tusen kroner er PSData Tundra en klar favoritt. Det eneste vi savner sånn sett er muligheten til å bytte litt på konfigurasjonen direkte på ps.no. Det første vi ville ha gjort var å velge Vista Home Premium istedenfor Ultimate. For de fleste hjemmebrukere er Ultimate bare en dyr gimmick, siden de færreste trenger funksjonene fra Vista Enterprise. PSData går uansett inn som en klar vinner med dette oppsettet. Det er omtrent som vi ville gjort det selv!

Coolermaster 690 Dominator bør sterkt vurderees for dem som ser etter et nytt kabinett. Vi er spesielt imponert over de støydempede harddiskrammene.
Coolermaster 690 Dominator bør sterkt vurderees for dem som ser etter et nytt kabinett. Vi er spesielt imponert over de støydempede harddiskrammene. Foto: Foto: Nicholas Paulik

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også